Aproape o jumătate de milion de porci s-au "pierdut" în ultimii ani în gospodăriile de la țară, indicând un declin al producției, deoarece tot mai mulți români lasă la o parte datinile și cumpără carnea direct din magazin. Cei mai fericiți sunt deținătorii fermelor de porci, cărora le-au crescut vânzările înainte de acest Crăciun cu 25% față de jumătatea lunii decembrie anul trecut.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Pe vremuri, un mare scriitor născut la țară și-a luat casă în București, iar într-un an, de Crăciun, a trimis șoferul să-i cumpere un porc și să-l taie acolo, în curte, în cartierul Primăverii. Șoferul, ajutat de câțiva prieteni, l-au înjunghiat repede, astfel încât porcul n-a mai avut timp să protesteze vocal. Marele scriitor, mâhnit că nu s-a auzit niciun zgomot, i-a povestit șoferului că, înainte de al Doilea Război, când era copil, toți cei din satul lui lăsau animalul să guițe cât mai mult înainte de tăiere, ca să afle vecinii că au și ei porc.
Acum, însă, în era Facebook, se pare că prosperitatea celor de la sate nu se mai măsoară și în porci. Datele Asociației Producătorilor de Carne de Porc relevă că, în această perioadă de dinaintea Crăciunului, au fost vânduți din fermele românești în jur de 125.000 de porci pe săptămână, față de 100.000, în intervalul similar din 2015. Crăciunul n-a fost o excepție: și în restul anului pe porțile fermelor au ieșit 90.000 de animale pe săptămână, comparativ cu cele 75-80.000 de anul trecut.
Dacă anul trecut erau livrați cam 75.000-80.000 de porci pe săptămână, anul acesta s-au livrat 90.000. De Crăciun a crescut mult mai mult. În ultima săptămână s-au livrat 125.000 de porci, față de 100.000, în săptămâna similară din urmă cu un an. În paralel, Ioan Ladoși, președintele asociației, a observat că datele statistice arată un declin al "producției" în gospodăriile oamenilor. "În curțile oamenilor sunt mai puțin porci cu o jumătate de milion. La 1 octombrie 2015 erau în gospodării în jur de 3 milioane de porci, iar acum, la 1 octombrie anul acesta, numărul lor nu depășa 2,5 milioane", explică el.
Asta înseamnă că lumea începe să se schimbe și că nici porcii, nici viața la țară nu mai sunt ce-au fost odată.