Raytheon plătește peste 500.000 dolari pentru soluționarea unei anchete. Gigantul american, acuzat că a vândut echipamente fabricate în România ca fiind “made in USA”

Raytheon plătește peste 500.000 dolari pentru soluționarea unei anchete. Gigantul american, acuzat că a vândut echipamente fabricate în România ca fiind “made in USA”
scris 13 ian 2021

Raytheon Technologies va plăti peste jumătate de milion de dolari pentru a soluționa o anchetă privind furnizarea de echipamente către guvernul SUA cu încălcarea Legii privind revendicările false, gigantul american din industria militară fiind acuzat că a vândut echipamente produse în România ca fiind fabricate în SUA.

Raytheon și subsidiara sa, Hamilton Sundstrand, au încheiat un acord de soluționare civilă cu guvernul american, prin care vor plăti 515.623,5 de dolari pentru a soluționa acuzațiile potrivit cărora au încălcat Legea privind revendicările false, arată Departamentul de Justiție al SUA.

Urmărește-ne și pe Google News

Cele două companii sunt acuzate că, în perioada 2006-2015, au vândut diverse echipamente guvernului SUA în temeiul unor contracte ce conțin clauze privind preferința bunurilor produse pe piața internă (Legea privind obligația de a cumpăra produse americane - BAA), echipamentele fiind însă fabricate în România.

Raytheon a trimis Romaero o comandă pentru producția de componente destinate sistemului de apărare antiaeriană Patriot CITEȘTE ȘI Raytheon a trimis Romaero o comandă pentru producția de componente destinate sistemului de apărare antiaeriană Patriot

“Raytheon și subsidiara sa au certificat, în mod necorespunzător, că bunurile erau de origine internă, în temeiul BAA, când, de fapt, bunurile erau fabricate în România. Totodată, companiile au vândut diverse bunuri către un terț furnizor pentru a fi vândute mai departe guvernului, certificând, de asemenea, că acestea erau de origine internă, conform BAA, bunurile fiind, în fapt, produse în România”, potrivit sursei citate.

Legea privind obligația de a cumpăra produse americane ( The Buy American Act – BAA), introdusă în 1933, încurajează achizițiile de bunuri produse intern pentru a proteja producătorii locali și forța de muncă americană. Legea restricționează achizițiile și utilizarea produselor finale și a materialelor de construcție care nu sunt clasificate ca fiind de proveniență internă.

“Guvernul susține că certificările și facturile prezentate guvernului și furnizorului terț au constituit cereri false de plată, în conformitate cu Legea privind revendicările false. Pentru a soluționa acuzațiile guvernului, Raytheon și Hamilton Sundstrand au plătit 515.625 dolari pentru conduita lor între 2006 și 2015”, mai arată sursa citată.

Raytheon este, alături de rivalul compatriot Lockheed-Martin, contractor principal al pachetului de echipamente și servicii aferente sistemelor de apărare Patriot ce vor fi livrate României, în baza contractului de achiziție de 3,9 miliarde dolari plus TVA încheiat cu Guvernul Statelor Unite în 2017.

viewscnt
Afla mai multe despre
raytheon
aancheta sua
echipamente produse in romania
raytheon romania
legea privind revendicarile false
buy american act
baa
acuzatii
certificari false