Când a cumpărat în primăvara lui 2007 hotelul Neptun din stațiunea cu același nume, Gabriel "Puiu" Popoviciu a plătit pe el 7 milioane de euro. Fiind singura firmă care a participat la licitația organizată de AVAS, firma Grand Plaza Hotel, deținută de Popoviciu, a achiziționat hotelul la prețul de pornire. Reprezentanții firmei anunțau atunci planuri de investiții de zeci de milioane de euro. După aproape un deceniu, hotelul e închis și scos la vânzare exact cu suma cu care a fost cumpărat.
La un an după tranzacție, reprezentanții Grand Plaza Hotel anunțau în presă planuri ambițioase de investiții pentru hotelul cu 80 de camere: peste 20 de milioane de euro în modernizare și dublarea capacității. Se lua în calcul, atunci, și vânzarea unei participații minoritare la firma care deținea hotelul, pentru a găsi finanțare.
Între timp, însă, criza financiară a cuprins și România, iar majoritatea oamenilor de afaceri au stopat planurile de investiții. Hotelul Neptun a fost închis în 2008, iar de atunci n-a mai fost redeschis. Surse din turismul de pe litoral susțin că Popoviciu n-a intenționat niciodată să dezvolte un resort la mare, ci a cumpărat hotelul ca pe un activ imobiliar, atras de terenul aferent de 30.000 de metri pătrați.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Potrivit mai multor surse de pe litoral, hotelul Neptun a fost scos la vânzarea cu suma de 7 milioane de euro, similară cu cea cu care a fost achiziționat. Gabriel Popoviciu nu a putut fi contactat înainte de transmiterea știrii.
Neptun nu este un caz unic pe litoral, unde multe dintre hoteluri sunt scoase acum la vânzare. Printre acestea, complexul Amfiteatru, Panoramic, Belvedere din Olimp, pe care omul de afaceri Josef Goschy încearcă să obțină 20 de milioane de euro, după ce cu ani în urmă a cerut pe el de trei ori mai mult. Zona Neptun-Olimp este printre cele mai slab cotate de pe litoral, pentru că multe hoteluri, inclusiv cele ale fraților Micula sunt acum în paragină.
Cei care lucrează în turism spun că cele mai multe dintre hotelurile scoase la vânzare au prețuri mari, mult peste valoarea de piață.
Gabriel Popoviciu a fost mulți ani partener de afaceri cu Radu Dimofte, cu care a împărțit atât proiectul Băneasa, cu mall-ul și zona rezidențială și o serie de spații comerciale în centrul Capitalei, cât și mai multe hoteluri din București, respectiv Howard Johnson (acum Sheraton), Ramada Plaza și Ramada Parc. În urmă cu câțiva ani, susțin surse din piață, cei doi și-au separat afacerile, pe care, în mare parte, le controlau indirect, iar hotelurile din București au rămas în portofoliul lui Dimofte.