Prețurile pentru casele și apartamentele din România din zonele urbane vor crește cu 8-10% până la finalul acestui an, comparativ cu tarifele din 2016.
O evoluție asemănătoare este așteptată și în ceea ce privește chiria apartamentelor.
Dacă, anul trecut, prețul mediu de vânzare pentru un apartament din zona urbană a fost de 1.150 euro/mp, pentru anul în curs specialiștii companiei imobiliare RE/MAX anticipează o creștere situată între 8-10%. În ceea ce privește chiria apartamentelor din zonele urbane, prețul/mp va crește cu circa 7-10% față de tariful mediu din 2016.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
„Programele guvernamentale și condițiile facile de creditare atrag cu precădere un număr mare de clienți aflați la prima tranzacție imobiliară. Astfel, o dată cu cererea de pe piață a crescut și valoarea ofertelor. Dacă în 2015, prețul mediu pentru închirierea unui apartament din zona urbană a fost de cca. 440 euro, un an mai târziu, prețul pe metru pătrat pentru un imobil asemănător a crescut cu puțin peste 5 euro. Pentru perioada următoare, anticipăm un ritm de creștere mai accelerat, în linie cu tendințele europene, atât în zonele urbane, cât și în cele periferice și în orașele mai mici”, afirmă Răzvan Cuc, președinte RE/MAX România.
Potrivit analizei, căutările pentru o nouă tranzacție imobiliară încep în mediul online, motoarele de căutare arătând o creștere semnificativă în 2016, mai exact de 3,5 ori față de anul anterior, a accesărilor pentru cuvântul „casă. Același raport arată că, pe loc secund în clasament, se află cuvântul cheie „apartament”, urmat îndeaproape de „teren”.
Nivelul de căutări pe ultimele două segmente a rămas stabil însă în ultimii 5 ani.
Situația din România este totuși asemănătoare cu cea a multor state din Europa, creșterile de 10% pe segmentul apartamentelor din zona urbană fiind remarcate și în țări precum Olanda și Spania, ajungând chiar și până la 16% în Malta. De asemenea, piețele imobiliare din Portugalia, Grecia și Scoția arată semnale concrete de stabilizare, numărul de tranzacții fiind așteptat să crească și în aceste țări.
Experții imobiliari arată că, între 2015-2016, prețurile pentru vânzarea caselor și a apartamentelor au crescut semnificativ. Mai exact, cele mai mari evoluții pentru prețul / metru s-au înregistrat în Lituania (+13%), Germania și Luxemburg. Nici zonele rurale nu sunt excluse din previziunile de creștere, în Austria și Estonia, de exemplu, fiind anticipate evoluții de până la 4%. O stagnare a tarifelor de vânzare și închiriere este anunțată doar în Franța, Grecia și Elveția.
Zona, cel mai important criteriu în setarea prețului pentru un imobil
Unul dintre cele mai importante criterii de diferențiere a costurilor rămâne, în continuare, zona imobiliului. Potrivit lui Michael Polzler, Director General al RE/MAX Europa, zonele de aglomerare se extind treptat în Germania, în timp ce tinerii italieni preferă mai degrabă arile centrale ale marilor orașe pentru a diminua timpul dedicat navetei. La nivel european, diferența de preț dintre un apartament localizat în aria centrală versus unul situat periferic este de până la 64%, în timp ce pentru case diferența ajunge la doar 44%.
CITEȘTE ȘI FOTO Cele mai scumpe proprietăți la vânzare în zona Capitalei sunt două clădiri istorice cu prețuri de 8 milioane euroAcelași criteriu este determinant și în rândul românilor care cumpără sau închiriază o proprietate. Clasamentul este completat de aspecte legate de nivelul de finisare/echipare, vechimea imobilului, infrastructura, utilitățile și facilitățile de care dispune, situația juridică și, nu în ultimul rând, vecinătățile și coproprietarii.
Cele mai scumpe case din Europa
În ceea ce privește cele mai mari bugete alocate pentru o locuință în 2016, primul loc îl ocupă un apartament de lux cu o suprafață de 1.250 mp, situat în centrul orașului Amsterdam, vândut cu 24,5 milioane de euro. Pe loc secund se clasează o vilă din Elveția al cărei preț de vânzare a depășit 5,8 milioane de euro, în timp ce prețul final achitat pentru un penthouse de lux din Malta a fost de 4,5 milioane de euro.
În România, cea mai valoaroasă tranzacție intermediată de RE/MAX pe segmentul rezidențial a fost de 780.000 euro și a constat într-o vilă din Cluj-Napoca.