Peste 500 de persoane suspectate de infracțiuni de criminalitate informatică, trimise în judecată în primele 11 luni din 2019

Peste 500 de persoane suspectate de infracțiuni de criminalitate informatică, trimise în judecată în primele 11 luni din 2019
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 ian 2020

Peste 500 de persoane suspectate că au comis peste 1.400 de infracțiuni de criminalitate informatică au fost trimise în judecată, în primele 11 luni ale anului trecut, în urma acțiunilor organizate de polițiști și procurori.

Potrivit Poliției Române, în primele 11 luni ale anului 2019, polițiștii specializați în combaterea criminalității organizate au desfășurat 265 de acțiuni pentru destructurarea unor grupări specializate în criminalitate informatică, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

În urma activităților derulate împreună cu procurorii DIICOT, au fost emise 196 de rechizitorii și au fost încheiate 127 de acorduri de recunoaștere a vinovăției prin care au fost trimise în judecată 514 persoane fizice și două persoane juridice, bănuite de săvârșirea a 1.465 de infracțiuni.

Din totalul persoanelor inculpate, 105 au fost reținute sau arestate.

Record la box office-ul global pe 2019: peste 42,5 miliarde de dolari CITEȘTE ȘI Record la box office-ul global pe 2019: peste 42,5 miliarde de dolari

În primele 11 luni ale anului, au fost destructurate 29 de grupări specializate în criminalitate informatică formate din 162 de persoane care au fost trimise în judecată.

Anul trecut, Poliția Română a pus bazele unui nou soft, realizat pentru a contracara cel mai răspândit virus informatic din lume, investigațiile derulându-se sub coordonarea DIICOT și cu sprijinul Europol sau al altor instituții de aplicare a legii, precum FBI. Pentru a veni în sprijinul victimelor, Poliția Română a lucrat îndeaproape cu Bitdefender România. În acest mod a apărut noul soft, care poate fi descărcat gratuit de pe site-ul No More Ransom și de pe pagina Bitdefender Labs.

GandCrab este virusul informatic care se distribuie prin diverse metode (email-uri de tip spam și campanii de malware) și care, odată accesat, criptează toate fișierele. Ulterior, pe ecranul calculatorului, apare o cerere de răscumpărare (ransomware note) formulată pentru ca victimele să poată reintra în posesia informațiilor/datelor/fișierelor pierdute. Versiunea ransomware GandCrab a fost extrem de activă și a operat folosind un model de multiplicare ce a permis înregistrarea unui număr mare de victime. Astfel, dezvoltatorii îl ofereau ca serviciu plătit celor interesați să îl răspândească, cerând, în schimb, un anumit procent din încasări.

Plățile cerute drept răscumpărare începeau de la 600 de dolari pentru un calculator personal și ajungeau până la 700.000 de dolari pentru companii, în funcție de cât de importante erau datele criptate.

Sub același parteneriat, au fost făcute publice, în trecut, și alte softuri de decriptare, dar dezvoltatorii GandCrab își diversifică permanent metodele și dezvoltă, constant, noi versiuni ale GandCrab.

GandCrab a făcut peste 1 milion de victime în întreaga lume, iar instrumentele de decriptare pentru versiunile anterioare au fost descărcate de aproape 400.000 de utilizatori.

Într-un alt caz, polițiștii specializați în combaterea criminalității organizate din cadrul IGPR și din Craiova, sub coordonarea DIICOT - Structura Centrală, au făcut, în 25 iulie, 14 percheziții domiciliare, în Craiova, în localitatea Salcia (județul Dolj) și în București.

"A fost vizată o grupare infracțională organizată, formată din cetățeni români și mexicani, care ar fi acționat, din anul 2012, pe teritoriile României, Mexicului, S.U.A. și al altor state. În fapt, membrii grupării ar fi comis fraude prin sisteme informatice și mijloace de plată electronice (clonare de carduri), trafic de migranți pe ruta România - Mexic - S.U.A. și infracțiuni de șantaj și spălare a banilor. Gruparea ar fi fost coordonată din Mexic, de către un bărbat care ar deține acolo, prin intermediul unor persoane interpuse, mai multe societăți comerciale, unele specializate în achiziționarea și montarea de bancomate pe teritoriul acestui stat și asigurarea mentenanței acestora", arată Poliția Română.

Membrii grupării ar fi instalat sisteme de tip "skimming” pe aceste bancomate, în special în localități de pe litoralul mexican, frecventate de turiști străini. Scopul era copierea datelor informatice conținute de cardurile introduse în acestea și ulterior, utilizarea lor în mod fraudulos, pentru a retrage bani.

Alți membri ai grupării s-ar fi deplasat în state precum S.U.A., India, Paraguay, Indonezia etc., de unde ar fi extras bani conținuți în conturile bancare aferente instrumentelor electronice de plată copiate. Banii erau introduși în circuitul financiar legal prin achiziționarea de terenuri, autoturisme de lux, construirea de clădiri sau ca și capital al unor societăți comerciale de tip "paravan”, atât în Mexic, cât și în România.

La gruparea organizată au aderat și alte persoane, de cetățenie română, care aveau ca rol protejarea, prin violență și șantaj, a demersurilor infracționale, de acțiunile altor grupări de criminalitate organizată. Astfel, în cazul nesupunerii membrilor grupării, aceștia erau pedepsiți cu acte de violență.

Pentru controlarea persoanelor recrutate (electroniști, persoane care retrăgeau bani folosind cardurile bancare clonate sau membri ce aveau rolul exercitării actelor de violență), membrii grupării ar fi interacționat cu alte grupări de crimă organizată din România, în special din Craiova și București.

În 25 iulie, cinci persoane implicate în cauză au fost duse la sediul DIICOT - Structura Centrală, pentru continuarea cercetărilor pentru constituire a unui grup infracțional organizat (faptă prevăzută de art. 367 din Cod Penal), tentativă la omor calificat și șantaj.

În cauză, s-a cooperat cu autoritățile americane din cadrul FBI, prin intermediul Biroului Ofițerilor de Legătură al acestei instituții în România.

viewscnt
Afla mai multe despre
criminalitate informatica
igpr