Patronatele din turism: Aproape jumătate din hotelurile și pensiunile de pe Valea Prahovei nu sunt rentabile și au fost scoase la vânzare

Patronatele din turism: Aproape jumătate din hotelurile și pensiunile de pe Valea Prahovei nu sunt rentabile și au fost scoase la vânzare
scris 28 oct 2017

Circa 45% dintre hotelurile și pensiunile din stațiunile de pe Valea Prahovei sunt nerentabile și au fost scoase la vânzare, însă tot din acest motiv nu își găsesc cumpărător, a declarat pentru Profit.ro Dragoș Răducan, prim-vicepreședintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

"E pustiu și trist în Predeal, nu este nimeni, în timp ce în Sinaia și Bușteni mai mișcă ceva, dar nici aici nu e foarte animat", a spus Răducan. El apreciază că, din cauza aglomerației care se produce în weekend pe DN1, drumul național care asigură legătura între București și nord-vestul țării, stațiunile devin tot mai goale. Cea mai aglomerată este Sinaia, urmată de Bușteni și Predeal, dar în special doar în weekend.

Urmărește-ne și pe Google News

"Au devenit stațiuni de weekend. În timpul săptămânii, în aceste stațiuni sunt animate doar spitalul, școala, gara și poliția", arată reprezentantul patronatelor din turism.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

În Predeal, gradul de ocupare este în jur de 28-30% la nivel anual, iar în Sinaia merge spre 40%. Sub 40% grad mediu de ocupare, un hotel este nerentabil, iar ca să funcționeze, proprietarul trebuie să aducă bani de acasă. "Din acest motiv, foarte multe hoteluri din Predeal, peste 60%, sunt de vânzare. În total, pe toată Valea Prahovei, aproximativ 45% dintre hoteluri sunt de vânzare. Nu au cumpărători, pentru că nu sunt retabile", susține Dragoș Răducan.

Dragoș Răducan, FPTR: Stațiunile balneare și aqua park-urile îi \ CITEȘTE ȘI Dragoș Răducan, FPTR: Stațiunile balneare și aqua park-urile îi "fură" litoralului zeci de mii de turiști. Acestea nu au chemarea mării, dar oamenii țin cont mai mult de geamătul buzunarului

El crede că problemele acestor hoteluri sunt cauzate de drumul național aglomerat pentru șoferi și lipsa de atractivitate a stațiunilor din punct de vedere al agrementului. Valea Prahovei este căutată acum doar de turiști de weekend, spre deosebire de anii trecuți, când erau și clienți veniți la cursuri finanțate din fonduri europene, care n-au mai fost însă accesate în acest an.

Soluția, în opinia lui Dragoș Răducan, este construirea unei autostrăzi din București către munte și devoltarea unei palete mai largi de structuri de agrement.

"Restaurantele, ATV-urile și altele sunt demodate, iar bucureștenii, principalii clienți ai Văii Prahovei, au devenit comozi și nu mai urcă pe munți decât cu telecabina, să bea un ceai și să-și facă un selfie", adaugă reprezentantul Federației.

viewscnt
Afla mai multe despre
turism
munte
hoteluri
vanzare