Peste o treime dintre românii care își cumpără vacanțe în străinătate nu își fac asigurare storno. Astfel, aceștia nu își mai pot recupera banii dacă probleme personale îi împiedică să mai plece în vacanță. De asemenea, 20% din totalul turiștilor riscă să plătească taxe de spitalizare costisitoare în străinătate, în lipsa asigurărilor de sănătate.
Turiștii au la dispoziție cinci grupe principale de asigurări: clasic, premium, winter sports, storno sau travel. În România, asigurările clasice de sănătate și cele storno sunt cele mai solicitate. Pe de altă parte, conform datelor Paravion, doar 65% dintre românii care merg în vacanțe în străinătate își fac asigurare storno, iar pentru asigurările de sănătate optează 80% dintre ei.
Prețul asigurării storno pornește de la 42 de lei pe pachet, în timp ce pentru o asigurare de sănătate, costul pornește de la 32 de lei. Tarifele sunt valabile pentru călătorii cuprinse între 1 și 4 zile, dar pot fi calculate și în funcție de valoarea pachetului turistic achiziționat.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
”Pachetul storno, deși îi protejează pe turiști de o multitudine de evenimente, atât în cazul anulării, cât și în cazul întreruperii călătoriei, nu este intens solicitat în țara noastră. Peste o treime dintre cei care își programează concediile peste hotare riscă să piardă banii de concediu, pentru că nu au asigurări storno, deși tarifele polițelor sunt infime în raport cu sumele asigurate. Aceste polițe le asigură returnarea banilor, în limita a 42.000 lei, dacă nu mai pot merge în concedii din cauza unor probleme personale. Procentul exact se calculează în funcție de situație, iar rezoluția survine ulterior, din partea asiguratorului”, declară Remus Vișan, directorul general al Paravion, cea mai mare agenție de turism online din România.
Potrivit acestuia, pachetele sunt valabile dacă turiștii se îmbolnăvesc grav brusc, au reacții adverse la vaccinuri prescrise sau sunt răniți într-un accident.
Asigurarea storno este valabilă și atunci când intervine îmbolnăvirea gravă bruscă, vătămarea gravă bruscă sau decesul persoanei asigurate sau al unei rude apropiate, respectiv partenerul de viață.
O asigurare storno acoperă returnarea banilor și în cazul înrăutățirii grave bruște a unei suferințe (boli cronice) a persoanei asigurate, dar și în cazul concedierii neașteptate de către angajator, înaintarea acțiunii de divorț de către partenerul de căsătorie al persoanei asigurate, nepromovarea unei clase terminale sau a bacalaureatului. Sarcina este, de asemenea, un eveniment asigurat, dacă este constatată și confirmată medical după încheierea asigurării.
O altă situație în care poate fi folosită această asigurare este cea în care daunele elementare sau furturile prin spargere influențează grav proprietatea persoanei asigurate, iar, în urma acestor evenimente, prezența persoanei asigurate este indispensabilă.
CITEȘTE ȘI Confesiunile unui director de hotel all inclusiveConform datelor Paravion, pentru asigurările de sănătate optează doar 80% dintre românii care plecă în vacanțe în afara țării, iar restul riscă să plătească cheltuieli de spitalizare substanțiale, în caz de accident în timpul concediului. În funcție de complexitatea intervenției pentru care turistul este internat, precum și de țara în care acesta călătorește, costurile unei zile de spitalizare în străinătate pot oscila de la câteva sute de euro la peste 1.000 de euro.
"Noi le recomandăm tuturor turiștilor, indiferent de destinația aleasă, să își facă o asigurare de sănătate. Chiar și cea basic este suficientă pentru a avea siguranța că sunt protejați în caz de neprevăzut, cu atât mai mult cu cât este un produs extrem de accesibil ca preț. Ar trebui să fie, pentru absolut toți cei care călătoresc, un gest firesc, independent de gradul de pericol pe care îl prezintă sau nu destinația spre care se îndreaptă", completează directorul general al Paravion.
Turiștii mai au la dispoziție și asigurările multitrip, pentru 365 zile, cu condiția ca o călătorie să nu aibă mai mult de 42 zile. De asemenea, pentru amatorii sporturilor de iarnă sunt disponibile pachetele winter sports, care acoperă și posibilele accidente ce survin în timpul practicării diferitelor sporturi de iarnă și intervențiile medicale necesare.
În funcție de complexitatea pachetului selectat, classic sau premium, asigurarea acoperă situații diferite. Pachetul classic include costuri de spitalizare în caz de îmbolnăvire, asigurarea bagajelor de călătorie, în cazul pierderii sau deteriorării, asigurarea de accident și cea de răspundere civilă privată.
Pachetul premium acoperă o gamă largă de servicii, precum asigurarea bagajelor, protecția în cazul întreruperii călătoriei sau sosirii cu întârziere la destinația de vacanță, costurile de spitalizare, costurile suplimentare, cum sunt biletul de avion de întoarcere și costurile de transport pentru deplasarea unei rude în cazul unei spitalizări, asigurarea de accident și cea de răspundere civilă privată.