Frații Dragoș și Adrian Pavăl, proprietarii Dedeman, cel mai mare retailer local de bricolaj și cel mai mare business dezvoltat de antreprenori români, sunt în discuție cu Primăria Municipiului Bacău pentru construcția unei arene sportive în oraș, care ar putea depăși un buget de investiții de 20 de milioane de euro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Cei doi antreprenori au reușit să facă din Dedeman cea mai mare companie antreprenorială din țară, cu o cifră de afaceri de aproape 1,4 miliarde de euro pe an, iar acum își diversifică investițiile în sectorul imobiliar (achiziția The Bridge), construcții (Cemacon) și, mai nou, în industrie (Alro).
„Discuțiile cu societatea Dedeman, pe tema arenei sportive, sunt destul de avansate. Eu mi-aș dori ca de anul viitor să se întâmple ceva concret. Deocamdată nu sunt depuse acte pentru autorizația de construire“, a declarat, pentru Profit.ro, Cosmin Necula, primarul municipiului Bacău.
Edilul spune că a fost luată în discuție varianta unui teren pe care primăria a mai vrut să amenajeze, în trecut, o sală polivalentă, dar și a unui teren proprietate privată. „Sunt mai multe variante de lucru, deoarece sunt multe interdicții legate de logistica specifică unui stadion și de licențierea lui. E nevoie de zone de acces, de parcări, standardele UEFA și FIFA sunt destul de stricte. Mai ales pentru un oraș ca Bacăul, care pe o latură este mărginit de râul Bistrița, iar pe alta, de calea ferată“, explică Necula.
Arena va fi dedicată, cu prioritate, fotbalului, dar se vor putea desfășura mai multe tipuri de activități. Primăria a mai avut o serie de încercări eșuate de renovare a fostului stadion din centrul Bacăului, aflat în paragină din 2010-2011, și unde a fost propusă o arenă cu 15.000 de locuri. Dacă ar fi construit un stadion de aceeași mărime, investiția poate depăși 20 de milioane de euro, în contextul în care cele mai noi stadioane construite în România au fost realizate cu circa 1.500 de euro/loc. Spre exemplu, Arena din Craiova are 30.000 de locuri și a presupus o investiție de peste 52 de milioane de euro.
„Am analizat și eu variantele posibile de recondiționare ale fostului stadion, dar sunt departe de a fi favorabile. Numai din cauza faptului că este în centrul orașului, nu se pot îndeplini diverse standarde. Albia râului Bistrița este la un metru de fostul stadion, iar eventualele instalații de drenaj ridică enorm costul unei construcții“, adaugă primarul municipiului.
Necula spune că susținerea unei investiții de o asemenea amploare din bugetul local ar fi imposibilă, deoarece bugetul consolidat al Municipiului Bacău, cu tot cu fonduri europene, este 190 de milioane de lei. „Capacitatea anuală de investiții ar fi de circa 50 de milioane de lei. Suntem departe de a putea realiza un stadion din bugetul local. Proprietarii Dedeman sunt foarte implicați în sport la nivelul Bacăului. Susțin și echipa de handbal a orașului“, mai spune edilul Bacăului.
Contactați de Profit.ro, reprezentanții Dedeman nu au răspuns până la momentul publicării acestui articol.
În România funcționează 59 de stadioane cu peste 5.000 de locuri.