România a pierdut o investiție de jumătate de miliard de euro a grupului german Daimler, care produce mașinile Mercedes, din cauza infrastructurii slabe, a declarat, miercuri, vicepremierul Costin Borc, producătorul auto solicitând un termen de 17 ore pentru livrarea componentelor de la noua fabrică până la Bremen, imposibil de atins din România din cauza stării drumurilor.
La începutul lunii mai, Daimler a a anunțat că a preferat Polonia, și nu România, pentru investiția a circa 500 de milioane de euro în construcția unei noi fabrici de motoare, în vederea extinderii activităților de producție în afara Germaniei.
"Cei de la Daimler voiau ca piesele să ajungă în 17 ore la poarta fabricii din Bremen. Din această cauză, Sebeș nu s-a putut califica", a spus Borc, la o conferință pe teme auto, transmite news.ro.
CITEȘTE ȘI VIDEO Borc, la Profit LIVE: ANRM a moștenit secretomania comunistă, datele despre zăcăminte ar trebui desecretizateNoua fabrică va fi construită în Jawor, la circa 70 de kilometri de Wroclaw, va produce motoare pe benzină și diesel pentru automobilele Mercedes-Benz și va crea câteva sute de locuri de muncă.
În cursă pentru construcția aceastei uzine era și România, unde Daimler produce la Sebeș cutii de viteze.
Daimler a inaugurat, la începutul lunii aprilie, o nouă fabrică auto în Sebeș, județul Alba, unde produce cutia de viteză 9G Tronic, cu nouă trepte, despre care nemții spun că este special proiectată să optimizeze consumul de combustibil.
Investiția de peste 300 de milioane de euro a creat deja 500 de noi locuri de muncă, într-o zona în care oricum șomajul este sub 2%, urmând să mai fie angajate încă 500 de persoane, a declarat atunci noul director al reprezentanțelor Star Transmission și Star Assembly, Falk Pruscha.
În ciuda motivelor care au dus la pierderea investiției Daimler, vicepremierul Costin Borc consideră că nu infrastructura este principara provocare pentru industria auto din România.
"Nu infrastructura este problema principală pentru industria auto, ci forța de muncă. Trebuie să ne ocupăm de calificarea forței de muncă și de păstrarea specialiștilor în țară", a afirmat Borc.
Vicepremierul estimează că afacerile anuale ale companiilor din sectorul auto românesc vor depăși 20 de miliarde de euro în următorii ani.
În România au uzine doi producători auto de talie mondială, Renault și Ford, iar peste 400 de companii produc diverse componente pentru autovehicule