Mesaj dur al ambasadorului SUA: Huawei - o cale greșită pentru 5G. Fraude și complot pentru a fura secrete comerciale, a plătit bonusuri angajaților care au furat. Niciodată scutită de supravegherea Partidului Comunist

Mesaj dur al ambasadorului SUA: Huawei - o cale greșită pentru 5G. Fraude și complot pentru a fura secrete comerciale, a plătit bonusuri angajaților care au furat. Niciodată scutită de supravegherea Partidului Comunist
Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris 17 feb 2020

Huawei reprezintă o cale greșită pentru dezvoltarea 5G, o companie care, spre deosebire de companii de încredere, a fost pusă sub acuzare, săptămâna trecută, de Departamentul de Justiție al SUA pentru fraude și complot pentru a fura secrete comerciale, iar, în cadrul schemei pe care a folosit-o de zeci de ani, a plătit bonusuri angajaților care au furat informații confidențiale de la concurenții din Statele Unite, transmite ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman. UPDATE Mai jos reacția Huawei.

"Huawei reprezintă o cale greșită pentru dezvoltarea 5G.  Contrar marketingului și al percepției publice generale distorsionate, 5G nu este sinonim cu companiile chineze. Companiile americane, europene și sud-coreene conduc calea dezvoltării 5G pe piețele din întreaga lume. Tehnologia 5G oferă oportunități, dar, aflată în mâini greșite, amenință securitatea națională. După cum a spus Secretarul de Stat, Mike Pompeo, competiția cu China pune în discuție libertățile fundamentale pe care fiecare dintre noi le prețuiește.

Urmărește-ne și pe Google News

O rețea 5G nu este doar o rețea pentru comunicații, ci reprezintă o infrastructură esențială pentru economia secolului XXI. La fel cum o rețea de drumuri și autostrăzi ajută indivizii și mărfurile să se deplaseze și ajută la deblocarea potențialului economic, viitoarele rețele 5G vor fi autostrăzi și rute ale economiei digitale.  Trebuie să ne asigurăm că folosim companii care continuă să dezvolte tehnologii 5G de încredere, cum sunt Ericsson, Nokia, Samsung și Qualcomm.  Aceste companii reprezintă o soluție la amenințarea provocată de firmele de tehnologie care au legături cu Partidul Comunist Chinez", este mesajul ambasadorului.

Ce așteptări avem de la anul fiscal 2020? CITEȘTE ȘI Ce așteptări avem de la anul fiscal 2020?

El arată că, spre deosebire de companiile occidentale, firmele de tehnologie din China trebuie să împărtășească informațiile și tehnologia cu autoritățile militare sau de spionaj chineze.

"Companiile chineze și clienții lor nu sunt niciodată cu adevărat scutite de supravegherea Partidului Comunist Chinez. Pentru a menține rețelele noastre sigure și pentru a ne păstra valorile democratice, nu putem avea încredere în aceste firme", indică ambasadorul, amintind că, în august 2019, Statele Unite și România au semnat un memorandum de înțelegere prin care s-au pus de acord asupra amenințărilor pe care le reprezintă furnizorii de tehnologie 5G care nu sunt de încredere.

"Dar nu numai Statele Unite au aceste îngrijorări: în 29 ianuarie, Uniunea Europeană a cerut statelor membre să excludă din sectoarele critice ale rețelelor 5G furnizorii ce prezintă un risc ridicat. Prezența companiilor chineze în rețelele 5G periclitează securitatea acestora. Singura modalitate de a proteja securitatea 5G este să o construim cu companii în care putem avea încredere. Includerea echipamentelor chineze în orice parte a unei rețele 5G creează riscuri inacceptabile pentru securitatea națională, pentru infrastructura critică, confidențialitatea și drepturile omului. Așteptăm cu nerăbdare să colaborăm cu aliații noștri NATO pentru a construi un viitor digital puternic, sigur și prosper, care să susțină și să ne apere valorile și modul de viață", conchide ambasadorul american la București.

Sâmbătă, secretarul american al Apărării, Mark Esper, le-a atras atenția țărilor europene, inclusiv României, că, prin autorizarea gigantului chinez de echipamente de telecomunicații Huawei să construiască rețele 5G, riscă să "amenințe" NATO.

"Dacă nu înțelegem amenințarea și nu reacționăm, acest lucru ar putea în cele din urmă să amenințe cea mai de succes alianță militară din istorie, NATO", a afirmat șeful Pentagonului la Conferința de Securitate de la Munchen,

GALERIE FOTO Samsung a prezentat seria Galaxy S20 CITEȘTE ȘI GALERIE FOTO Samsung a prezentat seria Galaxy S20

La rândul său, secretarul american de stat Mike Pompeo a denunțat 'Calul Troian' reprezentat, în opinia sa, de producătorul chinez de echipamente de telecomunicații, a cărui implicare în rețelele 5G occidentale ar conduce la transferarea de date ale tuturor utilizatorilor către 'Partidul Comunist Chinez și serviciile secrete chineze'.

Producătorul de telefoane Huawei a fost contestat, pe fondul războiului comercial dintre SUA și China, de administrația Trump, care a invocat riscul de spionaj în favoarea guvernului chinez.

UPDATE 18 februarie, ora 17.51 Huawei a transmis următorul punct de vedere:

"Prin mesajul transmis instituțiilor media din România în data de 17 februarie 2020, Ambasadorul Statelor Unite în România, domnul Adrian Zuckerman, a încercat să denatureze sensul conceptului de securitate, comerț și libertate, utilizând zvonuri nefondate si presupuneri drept dovezi. În plus, a dorit să folosească doar informații în avantajul său, pentru a induce în eroare publicul din România, ceea ce reprezintă adevărata amenințare.

Reputația Guvernului Statelor Unite a fost foarte afectată de raportul publicat de Washington Post săptămâna trecută despre modul în care CIA a folosit o companie producătoare de echipamente de criptare pentru a spiona alte țări, acesta încercand să distragă atenția publicului larg printr-o acțiune în instanță împotriva Huawei.

Nu a existat niciodată vreo reglementare sau dovadă care să ateste faptul că Huawei este sub supravegherea guvernului chinez pentru a oferi accesul la tehnologie și informații armatei chineze sau agențiilor de informații chineze. Cu toate acestea,  legea „CLOUD Act” obligă companiile de tehnologie din SUA să furnizeze date atunci când guvernul American le cere acest lucru.

UE și statele sale membre au purtat pe perioada a 10 luni discuții pentru a redacta toolbox-ul 5G, în urma cărora au fost definite 9 categorii de riscuri și au fost propuse 29 de metode de atenuare a acestora. Toolbox-ul 5G reprezintă un mod de abordare foarte profesionist, care diminuează relevanța conținutului memorandumului de înțelegere referitor la tehnologia 5G propus de Statele Unite. Memorandumul  confirmă incapacitatea Statelor Unite de a-și gestiona securitatea rețelelor de telecomunicatii pe baza unor criterii tehnice obiective.

Huawei salută poziția obiectivă a UE și suntem dispuși să contribuim cu capacitatea noastră profesională și să depunem toate eforturile pentru crearea unei societăți digitale mai bune, împreună cu clienții și partenerii noștri români. Avem toată disponibilitatea pentru abordarea problematicilor legate de securitatea cibernetică din România în condiții de deplină siguranță".

viewscnt
Afla mai multe despre
huawei
nato