Mediul a propus Guvernului să facă pasul înapoi în fața pădurarilor și să accepte scăderea prețului la licitații

Mediul a propus Guvernului să facă pasul înapoi în fața pădurarilor și să accepte scăderea prețului la licitații
scris 3 feb 2016

Guvernul va face pe placul pădurarilor și va stabili că prețul de pornire la licitația pentru cumpărarea lemnelor din pădurile statului poate fi cu până la 10% mai mic decât cel de referință, singura condiție fiind ca șeful ocolului silvic să își asume scăderea prețului printr-o notă justificativă. Aceasta este varianta avansată Guvernului spre aprobare de către ministrul Mediului.

Guvernul își va argumenta decizia prin faptul că "neclaritățile" în aplicarea actualului sistem de către Romsilva au determinat nemulțumiri care s-au materializat prin scrisori deschise, dezbateri în media, 3 plângeri prealabile și proteste de stradă.

Urmărește-ne și pe Google News

UPDATE: Modificarea a fost aprobată de Guvern, ministrul Mediului precizând că Romsilva va stabili prețul exact și admițând că tariful actual este mult prea mare, problemă reclamată de către operatori.

Un alt argument invocat este că, până la această dată, din fondul forestier proprietate publică a statului administrat de Regia Națională a Pădurilor Romsilva a fost adjudecat la licitații și negocieri un volum de circa 1,5 milioane metri cubi, reprezentând circa 33% din volumul adjudecat în aceeași perioadă a anului de producție 2015, cu impact major asupra pieței lemnului din România, afectând activitatea economică la nivel național.

La acest moment, legea stabilește că prețul de pornire la licitație pentru masa lemnoasă pe picior este fundamentat pornind de la nivelul de piață al prețurilor de referință pe specii, pe grade de accesibilitate, pe sortimente și în funcție de tehnologia de exploatare, aprobate, în condițiile legii, prin decizie a conducătorului administratorului fondului forestier proprietate publică a statului și nu poate fi mai mic decât acestea.

Guvernul va abroga și prevederea care stabilește că participarea la licitație poate fi respinsă de către comisia de preselecție dacă un solicitant nu are, printre altele, atestatul referitor la capacitatea de industrializare a lemnului fasonat, cu argumentul că dreptul de preempțiune al producătorilor din industria mobilei este instituit numai pentru lemnul fasonat provenit din pădurile proprietate publică a statului, nu și pentru cel din pădurile proprietate publică a unităților administrativ-teritoriale, care acoperă contractele încheiate la nivel local.

Săptămâna trecută, câteva mii de pădurari, proprietari de păduri și prelucrători de masă lemnoasă, au protestat în fața Guvernului, acuzând Romsilva că a crescut cu 300% prețul minim de pornire la licitațiile de vânzare a lemnului.

Urmare a acestor proteste, inspectorii Corpului de Control al premierului au început să verifice activitatea începând din ianuarie 2014 a Regiei Naționale a Pădurilor (Romsilva).

EXCLUSIV Inspectorii Guvernului verifică statutul tuturor companiilor de stat, inclusiv managementul RA-APPS CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Inspectorii Guvernului verifică statutul tuturor companiilor de stat, inclusiv managementul RA-APPS

La finele anului trecut, Profit.ro a anunțat că licitația anuală a Romsilva a fost boicotată în grup de firme nemulțumite de preț și de atitudinea regiei.

Zeci de firme la nivel național s-au înscris atunci la licitația anuală a Romsilva pentru vânzarea cantităților de masă lemnoasă care poate fi exploatată anul viitor, organizată ca de obicei la final de an, dar nu s-au mai prezentat la licitație, boicotând astfel în bloc compania națională pe care o acuză că a crescut prea mult prețul de-a lungul anilor.

Pădurarii mai acuză Romsilva, conform presei locale, că stabilește condiții de valorificare a masei lemnoase fără să ia în calcul necesitățile fiecărei regiuni, că scoate la vânzare cantități prea mici și că refuză să explice firmelor modul de calcul al prețurilor de pornire la licitație, impunând un caiet de sarcini și clauze restrictive fără o minimă consultare cu aceștia.

viewscnt
Afla mai multe despre
guvern paduri
licitatii