Mai mult de 72% dintre corporatiștii care lucrează în clădirile de birouri își iau la serviciu mâncare de acasă, ceea ce demonstrează că este nevoie de restaurante unde să poată mânca bine și ieftin, afirmă Tinu Sebeșanu, fondatorul companiei de consultanță hotelieră Trend Hospitality, omul care a impus în piața turismului bucureștean hotelul Howard Johnson (actualul Sheraton) și a adus în România lanțul Ramada.
Vorbind despre tendințele în industria de restaurante, Sebeșanu și-a amintit că, în urmă cu 20 de ani, cei care intrau în restaurante cereau un whisky și o friptură, iar atunci când chelnerul îi întreba ce fel de whisky preferă, se uitau strâmb la el. Acum, însă, spune Sebeșanu, clienții evoluează mai repede decât pot restaurantele să țină pasul cu ei, iar acestea trebuie să știe în primul rând ce vor aceștia.
Deși toți operatorii de restaurante cred că știu ce vor clienții, realitatea s-ar putea să-i surprindă. Sebeșanu a citat dintr-un studiu făcut de compania de consultanță în turism Trend Hospitality, în urma căruia a constatat cu stupoare că 68% dintre clienții restaurantelor preferă mâncarea românească.
În același timp, în urma unei cercetări de piață, a aflat că peste 72% dintre cei care lucrează în birouri își iau mâncare de acasă, de unde a extras concluzia că în această zonă este nevoie de restaurante în care corporatiștii să mănânce mai ieftin și mai bine decât mănâncă acasă.
CITEȘTE ȘI Confesiunile unui director de hotel all inclusiveUrmărind tendințele domeniului în lume, Sebeșanu este convins că acestea nu vor întârzia să apară și în România: materii prime, naturale și procesare cât mai puțină. În lume revine destul de puternic bucătăria mediteraneană, pentru că este "light" și sănătoasă, iar din multe restaurante începe să dispară carbogazosul și apar tot felul de băuturi manufacturate. Pe de altă parte, unii se gândesc cum pot înlocui proteina din carne cu cea vegetală.
Până să ajungem la astfel de finețuri, însă, în România nu există încă nicio piață de pește și, potrivit lui Tinu Sebeșanu, în țară nu sunt încă măcelari care să știe să tranșeze o vită așa cum trebuie.