Isărescu nu vede deocamdată riscuri de supraîncălzire a economiei: Probabil că se apropie

Isărescu nu vede deocamdată riscuri de supraîncălzire a economiei: Probabil că se apropie
Profit.ro
Profit.ro
scris 30 sep 2016

Guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, a declarat vineri, în conferința de presă de după anunțarea deciziilor de politică monetară, că deocamdată BNR nu vede riscuri de supraîncălzire a economiei, semnalate de unii economiști, dar nu exclude apariția unor astfel de riscuri în viitor, în condițiile dispariției "deficitului de cerere".

"Deficitul de cerere" este o expresie folosită de economiști pentru a descrie o situație în care cererea consumatorilor este slabă, iar producătorii și comercianții au dificultăți la vânzarea bunurilor și serviciilor pe piață.

Urmărește-ne și pe Google News

Întrebat de jurnaliști dacă au crescut riscurile de supraîncălzire a economiei, guvernatorul BNR a dat un răspuns mai degrabă negativ, arată news.ro.

"Nu vedem încă acest moment. Probabil că se apropie, dar deocamdată, datele pe care le avem noi ne indică numai intrarea cu o marjă de eroare pe care trebuie să o accepte toată lumea. Intrarea în situația în care România are un gap de PIB pozitiv. Să spunem așa s-a evaporat deficitul de cerere. Deocamdată, excesul de cerere trebuie evalut cu mare atenție", a spus Isărescu.

UPDATE LISTA Banca Națională dezvăluie salariile angajaților. ANI divulgă declarațiile lor. Ce avere au Isărescu și ceilalți conducători ai băncii, inclusiv Bogdan Olteanu CITEȘTE ȘI UPDATE LISTA Banca Națională dezvăluie salariile angajaților. ANI divulgă declarațiile lor. Ce avere au Isărescu și ceilalți conducători ai băncii, inclusiv Bogdan Olteanu

Unii economiști au atras atenția că economia românească riscă supraîncălzirea, în condițiile în care scăderile de taxe și majorările salariale decise de guvern anul trecut au majorat puternic consumul.

În prima jumătate a acestui an, produsul intern brut (PIB) al României a crescut cu 5,2%, cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană.

România înregistrează, în acest an, al șaselea an la rând de creștere economică, după recesiunea severă din perioada 2009-2010.

În ceea ce privește Brexit-ul, guvernatorul BNR a dat asigurări că instituția este pregătită să facă față provocărilor.

"Și pe plan european sunt multe incertitudini. Formularea noastra este: suntem cu arma la picior, gata să utilizăm toate instrumentele dacă apar elemente noi", a conchis Isărescu.

viewscnt
Afla mai multe despre
isarescu
bnr
economie