Inspectorii de stat din Egipt au respins un transport de 63.000 de tone de grâu din România, chiar în portul Constanța, după verificarea pentru o ciupercă numită "cornul secarei", fiind pentru prima oară când au respins o achiziție chiar la sursă de când autoritățile au adoptat politica toleranței zero față de parazitul respectiv, transmite Reuters.
Egiptul, cel mai mare importator de grâu din lume, a reinstituit săptămâna trecută politica intransigentă legată de ciuperca respectivă, chiar dacă aceasta i-a provocat probleme la achizițiile de cereale în acest an, arată news.ro
Potrivit traderilor, situația din portul Constanța va limita și mai mult capacitatea de achiziții a traderului egiptean de cereale GASC.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Transportul din România era destinat traderului de stat GASC. Alte cantități de grâu respinse fuseseră inspectate în Egipt, toate fiind achiziționate de sectorul privat, cu excepția unui transport din Franța, vândut GASC de către traderul Bunge, care a fost respins în decembrie.
Reprezentanții GASC nu au fost disponibili pentru comentarii.
Pe de altă parte, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, afirmă, pentru news.ro, că grâul românesc este sănătos și că importatorul de stat din Egipt nu vizează propriu-zis o problemă a calității grâului românesc, ci folosește o astfel de metodă pentru a negocia în jos prețul grâului achiziționat de la mai multe state exportatoare.
"Grâul românesc e sănătos, grâul nostru este foarte bun calitativ. Dar importatorii din Egipt au apelat la această metodă ca să scadă prețul grâului", a spus Irimescu.
Potrivit ministrului, astfel de practici sunt folosite frecvent de către Egipt, care așteaptă oferte mai bune și renunță la contractele inițiale încheiate cu producătorii români.
De exemplu, Egiptul a procedat asemănător anul trecut și cu Franța, SUA, Polonia, Serbia, aplicând aceeași strategie pentru a achiziționa grâu mai ieftin.
Cornul secarei, o ciupercă a cerealelor care poate provoca halucinații dacă este consumată în cantități mari, este considerată inofensivă în cantități mici. Standardele internaționale prevăd o prezență tolerată de 0,05% a ciupercii în importurile de grâu.
Decizia Egiptului de a refuza prezența ciupercii în importurile de grâu a blocat licitațiile organizate de stat pentru achiziții, urcând prețurile și fiind supusă discuțiilor dintre ministere, care adoptă uneori politici diferite.
Agenția GASC a acceptat o prezență de 0,05% a ciupercii, dar a revenit la toleranța zero înainte de licitația din 31 august, pe care a fost nevoită să o anuleze după boicotul aproape complet al furnizorilor.
CITEȘTE ȘI Guvernul recunoaște că terenurile Agrocomplex au fost calamitate în 2008, Porumboiu așteaptă despăgubiri de peste 3,5 milioane leiLuni, Ministerul Sănătății a emis un decret care stipulează toleranță zero pentru ciupercă, aducând la același nivel politicile a trei ministere, însărcinate cu achizițiile, sănătatea și agricultura.
Traderii s-au declarat extrem de îngrijorați de respingerea transportului de grâu din România.
”Este o catastrofă. Fac probleme tuturor, în prezent în porturile de origine. Este o problemă cu grâul rusesc la Novorossiysk și cu un alt transport românesc”, a spus un trader din Cairo.
Un purtător de cuvânt al Ministerului egipteam al Agriculturii nu a răspuns solicitărilor pentru comentarii.