Importurile de gaze din Ucraina s-au sistat ca urmare a intrării în revizie a Azomureș, cel mai mare consumator autohton

Importurile de gaze din Ucraina s-au sistat ca urmare a intrării în revizie a Azomureș, cel mai mare consumator autohton
scris 3 mar 2020

Vremea neobișnuit de caldă și intrarea celui mai mare consumator de gaze din România, combinatul chimic Azomureș, în revizie generală de la 1 martie au condus la reducerea de Mărțișor a importurilor de gaze rusești prin Ucraina cu 90%, de la 44 GWh/zi la 4,6 GWh/zi. Măsura a fost compensată de o majorare cu aproximativ 10 GWh/zi a extragerilor de gaze din depozite, astfel că sistemul național de transport s-a aflat într-o stare optimă de funcționare. Tendința a continuat, astfel că, pe 3 martie, România nu mai importa niciun mc de gaz rusesc pe ruta ucraineană.

Și importurile din Ungaria au scăzut pe 1 martie cu 7,5 GWh, de la 55,1 GWh la 47,6 GWh.

Urmărește-ne și pe Google News

Astfel, față de zilele precedente, în prima zi a lunii martie, intrările de gaze din importuri în SNT au fost mai reduse cu 57 TWh. Acestea au fost compensate de o majorare a extragerilor din depozite cu 10 TWh, de la 60 TWh la 70 TWh, și de o reducere a consumului cu aproximativ 40 TWh (o parte din cauza intrării în revizie a Azomureș, alta din cauza consumului mai redus, de weekend).

ANRE vrea să oblige producătorii de gaz să scoată la licitație 6% din producție pe piețele spot și 24% pe cele la termen. Prețul de pornire: 95% din cotațiile CEGH CITEȘTE ȘI ANRE vrea să oblige producătorii de gaz să scoată la licitație 6% din producție pe piețele spot și 24% pe cele la termen. Prețul de pornire: 95% din cotațiile CEGH

Transgaz s-a pregătit pentru acest moment, în care se putea confrunta cu o problemă în sistemul de transport, în ultimele 2 zile ale lunii februarie coborând presiunea (nivelul de funcționare a SNT) la un nivel de prealertă, de 49,95 milioane MC sau 535 GWh. Astfel că, pe 1 martie, când ieșirile din SNT s-au diminuat (ca urmare în principal a intrării în revizie a Azomureș), presiunea din sistem s-a majorat exact la nivelul optim, de 57,7 milioane mc sau 619 GWh.

Tendința s-a accentuat a doua zi, când importurile de gaz din Ucraina s-au diminuat de la 4,4 la 3,7 GWh, pentru ca a treia zi ele să ajungă la 0 GWh. Importurile din Ungaria, însă, au revenit în apropierea mediei ultimelor zile ale lunii februarie, majorându-se de la 47,6 GWh, pe 1 martie, la 54 GWh, pe 2 martie.

Interesant este că s-a diminuat și capacitatea fermă rezervată de la 77 GWh/zi în februarie la 44 GWh/zi în martie (cu o cantitate similară consumului Azomureș). Decizia de a nu utilia capacitatea fermă rezervată de 44 GWh/zi este probabil una comercială, furnizorii preferând să apeleze la gazele deja depozitate, mai ales că mai este mai puțin de o lună până la data obișnuită a închiderii ciclului de extragere.

Azomureș este cel mai mare consumator de gaz din România, consumul anual fiind de aproximativ un miliard de metri cubi anual, aproximativ un TWh lunar (sau 33 GWh/zi).

Chiar dacă Azomureș nu consumă gaz din import, având semnat un contract cu OMV Petrom, nu este exclus ca producătorul autohton să importe gaz pentru a alimenta combinatul. Mai ales că, potrivit șefului diviziei de gaze al OMV Petrom, Franck Neel, anul trecut, când a importat un volum important de gaze, OMV și-a majorat portofoliul de clienți din România cu 12%.

Azomureș a anunțat începerea, de la 1 martie, a lucrărilor tehnice din cadrul reviziei generale 2020.

Motivația Azomureș: “OUG 114/2018, care a determinat creșterea nejustificată a prețului la principala materie primă, gazul metan, și dereglări în calendarul de livrare a gazelor, creează în continuare condiții nefavorabile pentru continuarea activității de producție. În mod normal, reviziile generale sunt programate vara, imediat după ce fermierii au folosit îngrășămintele pentru fertilizarea culturilor agricole”.

FOTO Controale la Otopeni anti-coronavirus. Orban - România are un risc mai mare, trebuie să o spunem în mod onest CITEȘTE ȘI FOTO Controale la Otopeni anti-coronavirus. Orban - România are un risc mai mare, trebuie să o spunem în mod onest

Revizia generală este programată să se desfășoare pe parcursul lunii martie și începutul lunii aprilie. Pe lângă activitatea normală de mentenanță a instalațiilor, vor fi și o serie de investiții cu scopul de a reduce zgomotul ambiental.

Pe parcursul lunii martie vor fi oprite următoarele: secția de producție Amoniac IV, secția de producție a îngrășămintelor complexe NPK, secția de producție Nitrat de Amoniu I-II, secțiile de producție Acid Azotic II și III, secția de producție abur tehnologic CET I. Rămân în funcțiune secțiile Amoniac III, Nitrat de Amoniu III, Uree, Acid Azotic 4. Activitatea va continua și pentru secția de producție Melamină, un produs utilizat în special în industria mobilei.

„Am fost nevoiți să apelăm la o măsură pe care o putem considera extremă. Să ne programăm reviziile unor echipamente în funcție de prețul la gaz metan. Este neobișnuit pentru noi. Încercăm să asigurăm cantități rezonabile de îngrășăminte pentru piața locală, acum în plină campanie agricolă, distribuitorii noștri fiind pregătiți să pună la dipoziție îngrășăminte. Privim cu interes la scena politică și la momentul când se va realiza liberalizarea pieței de gaze naturale care ar trebui să readucă starea de normalitate pentru Azomureș, dar și pentru alte companii care folosesc această resursă naturală drept materie primă principală” a declarat Harri Kiiski, directorul general Azomureș.

viewscnt
Afla mai multe despre
importuri.azomureș
ucraina
gaze
omv petrom