Criza de personal din turismul românesc se repercutează puternic pe litoral, unde multe dintre hoteluri și restaurante au ajuns să aibă chiar mai mult de jumătate dintre angajați tineri cu vârste cuprinse între 16 și 18 ani, relatează pentru Profit.ro Dragoș Răducan, prim-vicepreședintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR). Angajatorii nu sunt deloc mulțumiți cu această soluție, pentru că legea îi obligă să-i plătească pentru opt ore pe tineri, dar aceștia să muncească doar șase ore pe zi și fără să lucreze în turele de noapte.
Pentru că legea nu le permite să-i pună la munca de noapte pe tinerii de 16-18 ani și nici să le ceară să lucreze mai mult de șase ore pe zi, plătindu-i însă pentru opt ore, hotelierii și patronii de restaurante au refuzat, ani de-a rândul, această categorie de angajați. Răducan spune că tinerii de 16-18 ani și chiar și mai mici au venit în fiecare an pe litoral să se angajeze peste vară, dar din aceste considerente angajatorii i-au refuzat de fiecare dată, cu puține excepții. Tinerii sub vârsta de 16 ani pot lucra și ei, dar angajatorii trebuie să ceară acordul părinților acestora.
"Criza de personal de pe litoral e atât de mare în acest an încât am fost nevoiți să acceptăm masiv această categorie de personal, tinerii de 16-18 ani. Sunt foarte multe hoteluri și restaurante care au astfel de angajați, în special pentru muncile necalificate: picoli, chelneri, ajutoare la bucătărie, debarasatori etc. În multe din restaurantele independente, dar și în cele ale hotelurilor de pe litoralul românesc, ponderea tinerilor de 16-18 ani depășește 50% din numărul total de angajați", a mai spus oficialul FPTR. Un astfel de angajat câștigă, în medie, în jur de 1.200-1.400 de lei pe lună, dar are asigurate cazarea și masa.
CITEȘTE ȘI Proprietarul Paralela 45 acuză Ministerul Turismului și primarii stațiunilor de pe litoral: Ieșim la luptă cu mâinile goale în concurența cu litoralul turcesc și cel bulgărescRăducan arată, însă, că acești tineri renunță repede la muncă, pentru că realitatea din teren nu se potrivește cu cea pe care și-o imaginaseră. "Ei vin la mare ca să se distreze și să câștige un ban, dar pierd nopțile prin cluburi și ajung obosiți la muncă, iar după o lună cedează și se întorc la părinți. Condițiile din hoteluri sunt mult sub cele de acasă, pentru că tinerii dorm câte 3-4 în cameră, unde trebuie să facă și curățenie, iar mesele sunt regulate și cu meniu fix. Unii sunt dați afară pentru că sunt leneși, iar alții pentru că sunt obraznici", a completat el. Oficialul patronatului afirmă că o parte din tinerii de 16-18 ani care s-au angajat în luna iunie pe litoral deja s-au întors acasă.
Din estimările FPTR, pe litoralul românesc, doar în hoteluri și restaurante, lucrează acum în jur de 3.000 de tineri între 16 și 18 ani. Răducan spune că studenții refuză să lucreze pe litoral, chiar și cei care studiază turismul, și preferă să se distreze vara pe banii părinților.