Hotelăria nu-i ca primăria. George Pădure crede că e mai ușor la primărie decât în hotelărie

Hotelăria nu-i ca primăria. George Pădure crede că e mai ușor la primărie decât în hotelărie
scris 19 apr 2016

Când a cumpărat cu doi ani în urmă un hotel din București scos la vânzare de BCR, George Pădure, om de afaceri cu experiență, nu și-a imaginat că e atât de greu de condus. S-a împrumutat la bancă și l-a modernizat, iar acum, la doar cinci luni de când l-a deschis, vrea să-l vândă sau măcar să găsească o firmă specializată care să-l opereze.

Fostul hotel Diplomat de lângă Romexpo n-a fost prea norocos în viață. Proprietarul i-a murit acum mulți ani, lăsând în urmă o soție care nu s-a descurcat să-l administreze, iar hotelul a ajuns astfel să fie cedat către BCR, în contul datoriilor care se acumulaseră în timp. Cât a stat la bancă, hotelul a fost închis, iar în urmă cu doi ani, când George Pădure l-a cumpărat cu vreo 2,5 milioane de euro, a sperat să-i fie un pic mai bine.

Urmărește-ne și pe Google News

Și așa s-a întâmplat, pentru că Pădure, fost primar al Sectorului 1 în anii '90 și businessman care imediat după Revoluție își promova afacerile cu solganul "Un pic mai bine pentru dumneavoastră", a investit în modernizarea lui peste 1,5 milioane de euro, spun surse din piață. Pădure zice că e vorba de mai mulți bani. Fără a dori să disece investițiile, el vorbește de un total de 5,5 milioane de euro care includ achiziția și modernizarea. Fostul primar, născut în 1954, a emigrat în Belgia în anii '80, iar în 1990 s-a întors în țară și a înființat firma Gepa Electro Center, una dintre cele mai cunoscute la acea vreme. În anii următori, mai ales înainte de criză, a dezvoltat o serie de proiecte imobiliare, dar unele dintre ele n-au mai avut același succes în anii 2008-2009, când Pădure a fost nevoit să ceară, împovărat de datorii de 18 milioane de euro, insolvența uneia dintre firmele sale, Sigma Development, care intenționa să ridice 1.500 de locuințe în Colentina.

EXCLUSIV Doi români negociază preluarea Lido, pe care vor să-l transforme în cel mai luxos hotel din București CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Doi români negociază preluarea Lido, pe care vor să-l transforme în cel mai luxos hotel din București

Un proiect mult mai mic, hotelul de lângă Romexpo a fost deschis în noiembrie anul trecut, iar pe fruntea site-ului, mare și cu roșu, stă scris "Un pic mai bine pentru dumneavoastră", propoziție cu care Pădure își încearcă norocul în vară, când va candida după două decenii la primăria Sectorului 1. Surse din turism spun că Pădure ar fi garantat la bancă, alta decât BCR, creditul luat ca să cumpere și modernizeze hotelul cu proprietăți din țară și străinătate. "E absolut normală chestia asta, să faci o finanțare și să garantezi. E anormal să nu garantezi cu nimic. E contradictoriu faptul ăsta că am garantat? Am pus o grămadă de bani aici, am pus și garanții...", a spus fostul primar pentru Profit.ro.

Problema, însă, spun sursele citate, e că în cele cinci luni de funcționare, George Pădure și-ar fi dat seama că hotelul nu se umple așa ușor precum credea, iar acesta ar fi motivul pentru care vrea să-l vândă. "Îmi convine mai mult să trec spre alte lucruri decât să stau cu hotelul. Nu e cea mai bună alegere și, dacă găsesc pe cineva să pot să-l valorific sau un operator care să preia managementul, bine, dacă nu, îl dezvoltăm în continuare", a spus el, adăugând că hotelul e plin. "Eu l-am deschis în noiembrie. Un hotel nu se așază pe piață în câteva luni", a completat el.

Hotelul Expo Center, pe care Pădure l-a afiliat lanțului internațional Best Western, are 88 de camere, dintre care 15 apartamente, plus un penthouse cu saună și jacuzzi, două restaurante, două terase și cinci săli de conferințe. Pădure vrea să obțină pe el 5,3 milioane de euro plus TVA și a organizat pe 5 aprilie o licitație care ar fi trebuit să  pornească de la acest preț. Poate garanția de 100.000 de euro pe care ar fi trebuit să o lase la Bancpost ca să participe la licitație sau poate prețul hotelului i-a ținut departe pe potențialii cumpărători, pentru că Best Western nu și-a găsit, deocamdată, un nou proprietar.

Pădure are și un plan B: dacă nu va reuși să-l vândă, încearcă să găsească un operator de marcă, cu experiență, care să administreze hotelul. Negociază și a discutat deja cu câteva companii, printre care și lanțul Accor. "Am și alte lucruri de făcut și un operator specializat se descurcă astfel. Trebuie să stai aici obligatoriu. Nu știu, poate ajung la primărie din nou...", a explicat el.

Probabil are mai multe sanse să iasă din nou primar decât să vândă hotelul. Oamenii care votează nu fac calcule de rentabilitate și n-au un plan de afaceri, ci aleg după alte criterii, subiective. Primăria nu e ca hotelăria, acolo nu se vede atât de repede dacă te pricepi sau nu.

viewscnt
Afla mai multe despre
george padure
hotel
vanzare