Experții guvernamentali discută mai multe variante de deduceri personale, și anume fie păstrarea sistemului actual de redirecționare a 2% din impozit, fie introducerea donației în sistemul de deduceri personale din venitul global al contribuabilului. În viitorul sistem, sumele donate ar putea fi deduse integral în limita a 1.000 lei/membru al gospodăriei (familiei), transmite Ministerul Finanțelor.
Precizările sunt transmise după ce Asociația pentru Relații Comunitare a arătat că în proiectul de nou Cod Fiscal, prezentat în premieră de Profit.ro, este propusă introducerea deductibilității fiscale a sponsorizărilor, dar nu mai sunt prevederi referitoare la direcționarea a 2% din impozitul pe venit.
În prezent, Codul Fiscal stabilește că cetățenii pot direcționa maximum 2% din impozitul pe venit către o entitate non-profit, instituție de cult sau bursă privată.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Fiscul va decide în 60 de zile dacă tu poți fi gospodărie, categorie aflată la baza viitorului impozit pe venitul global - draft FinanțeMinisterul arată însă că, la acest moment, o paletă largă de specialiști sunt cooptați în grupuri de lucru, care analizează conceptul de administrare a venitului global anual și care lucrează la un sistem de deduceri personale, care include sponsorizări ale ONG-urilor sau donații pentru cauze umanitare.
"Societatea civilă ar avea posibilitatea să obțină finanțări mai mari decât cele provenite din redirecționarea a 2% din impozit, așa cum se întâmplă acum. Experții discută mai multe variante: fie păstrarea sistemului actual de redirecționare a 2% din impozit, fie introducerea donației în sistemul de deduceri personale din venitul global al contribuabilului. În viitorul sistem, sumele donate ar putea fi deduse integral în limita a 1000 lei/membru al gospodăriei (familiei)", arată Finanțele.
După finalizarea analizelor și a simulărilor, proiectul Codului Economic, care va include modificările Codului fiscal, va fi supus dezbaterii publice și înaintat Parlamentului.