Guvernul discută cumpărarea în acest an a 22 de mașini puternice de lux, de "reprezentare", peste pragul legal de 18.000 de euro bucata, pentru tot atâtea misiuni diplomatice ale României din străinătate, cu argumentul că majoritatea actualelor autoturisme au o vechime în exploatare mai mare de 8 ani și afectează astfel imaginea demnitarilor români atunci când aceștia se află în afara țării.
Suma de 18.000 euro este pragul maxim impus astăzi pentru structuri ale statului. Prin acordul de depășire a acestui prag maxim, misiunile diplomatice vor putea cumpăra mașini la un preț mult mai mare decât 18.000 euro, nemaiavând limită valorică. Prețul poate fi stabilit prin licitație, dar și prin negociere directă cu furnizorul.
În 2009, pe fondul crizei financiare, autorităților și instituțiilor publice li s-a interzis să cumpere sau să preia în leasing autoturisme și mobilier, exceptate fiind doar structurile nou-înființate și numai în primul an de funcționare, achizițiile pentru realizarea proiectelor finanțate din împrumuturi, fonduri externe nerambursabile, donații și sponsorizări și autoturismele cumpărate în cadrul Programului "Rabla". Interdicția a fost prelungită succesiv în ultimii ani, până la 31 decembrie 2012 inclusiv, iar ulterior a fost fixată o limită valorică la achiziție de maximum 18.000 euro.
După această dată, au început însă să fie introduse excepții pentru companii de stat, iar în toamna anului trecut, la ultima rectificare bugetară, a fost permis misiunilor diplomatice ale României din străinătate să achiziționeze autoturisme cu o capacitate cilindrică mai mare de 1.600 cmc și al căror preț poate depăși contravaloarea în lei a sumei de 18.000 euro, inclusiv T.V.A. Pentru o astfel de achiziție este necesar acordul Guvernului.
CITEȘTE ȘI FOTO Imagini inedite cu Barack Obama, aflat spre finalul mandatului prezidențialIar ministrul de Externe a solicitat acum acest acord pentru cumpărarea a 22 de mașini de lux, pe care le prezintă ca "mașini de reprezentare", pentru misiunile diplomatice din Barcelona, Bilbao, Bonn, Bologna, Cairo, Chicago, Ciudad de Mexico, Gyula, Geneva, Havana, Lyon, Marsilia, Montreal, Munchen, Podgorica, Skopje, Sofia, Tel Aviv, Tirana, Toronto, Torino și Vilnius.