NIS Petrol SRl, companie parte a gigantului rus Gazprom, va construi o minicentrală termoelectrică cu o putere totală instalată de 7,5 MW în orașul Jimbolia, în urma obținerii de la Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a autorizației de înființare pentru realizarea unei noi capacități energetice.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Proffit Insider
Detalii despre situația din sistemul energetic în ansamblu și perspectivele vor fi anunțate la Profit Energy.forum, un eveniment care va fi organizat pe 14 octombrie, cu transmisiune în direct pe Profit TV, și la care vor fi prezenți oficiali cu putere de decizie din administrație și cei mai importanți jucători din domeniu
Faptul că NIS Petrol a solicitat o astfel de autorizație arată că este foarte aproape de a începe producția de gaze în perimetrele de la Jimbolia și Periam.
Potrivit deciziei ANRE, autorizația de înființare a fost acordată pentru realizarea noii capacități energetice Centrala termoelectrică la Sonda 100 și Sonda 6 Jimbolia, cu puterea instalată de 7,5 MW, care va fi amplasată în Orașul Jimbolia.
Totodată, pe 1 octombrie, ANRE a mai adoptat o decizie prin care filialei gigantului rus din România i se acordă “o licență pentru exploatarea comercială a capacităților de producere a energiei electrice”.
Asta după ce, pe data de 23 septembrie, NIS Petrol a obținut de la ANRE licență pentru activitatea de furnizare a energiei electrice.
Tot în prima zi a acestei luni, pe 1 octombrie, ANRE a acordat NIS Petrol o autorizație de înființare a conductelor de alimentare din amonte aferente producției a gazelor naturale în perimetrul EX-7 Periam.
În mai, NIS Petrol obținuse de la ANRE o autorizație similară și pentru perimetrul DEE V-20 Jimbolia.
Cu alte cuvinte, ANRE a dat unda verde finală extragerii de gaze din cele două perimetre și pompării lor în Sistemul Național de Transport.
Minicentrala de la Jimbolia va produce în principal energia electrică necesară operării celor două sonde (Sonda 100 și Sonda 6 Jimbolia).
Centrala de la Jimbolia va fi probabil una de producere a energiei electrice din gaze (Gas to Power - G2P) sau a energiei electrice și termice (cogenerarea de căldură și electricitate-CHP). Acestea sunt centrale termoelectrice similare cele clasice, dar cu capacități mult mai reduse, amplasate în apropierea zăcămintelor de gaze. Ele folosesc pe post de combustibil gazele de sondă extrase din zăcăminte, care conțin și gaze asociate, gaze care nu pot fi exploatate comercial pentru că sunt departe de o infrastructură de transport.
NIS Petrol nu este prima companie care construiește astfel de microtermocentrale în România, OMV Petrom operând în prezent peste 30 de astfel de unități de producție, cu o puetere de 72MW, și care asigură jumătate din consumul necesar companiei pentru operațiunile de exploatare a zăcămintelor de gaze.
NIS Petrol are un portofoliu de șase perimetre de petrol și gaze pe teritoriul României, având la toate statut de operator. Patru concesiuni sunt pentru activități de explorare-dezvoltare și exploatare în parteneriat cu compania canadiană East West Petroleum (două în județul Bihor – EX-2 Tria și EX-3 Băile Felix și două în județul Timiș – EX-7 Periam și EX-8 Biled). O a cincea concesiune este deținută în parteneriat cu Zeta Petroleum și Armax Gaz, respectiv concesiunea de dezvoltare și exploatare petrolieră în perimetrul DEE V-20 Jimbolia, județul Timiș. Cea de-a șasea concesiune pentru activități de explorare-dezvoltare-exploatare se află tot în județul Timiș, în perimetrul EX-12 Crai Nou.
Profit.ro a anunțat în luna august că grupul sârb Naftna industrija Srbije (NIS), controlată de Gazpromneft, divizia petrolieră a gigantului rus de stat Gazprom, a încheiat un contract cu operatorul sistemului național de transport al țițeiului și condensatului, Conpet, care are ca obiect transportul pe calea ferată până la granița cu Serbia a țițeiului extras de subsidiara românească NIS Petrol din perimetrele concesionate în vestul țării.