Gazprom și-a majorat de 4,44 (+344%) ori exporturile de gaze în România în primele 8 luni ale acestui an, de departe cea mai ridicată creștere înregistrată în raport cu celelalte state europene. Cum aproximativ o treime din gazele intrate în România prin punctul de interconectare de la Negru Vodă a fost reexportată în Ungaria, prin punctul de la Csanádpalota, rezultă că volumul gazelor trimise direct de gigantul rus către România a crescut de 3 ori (+196%) comparativ cu perioada similară a anului trecut.
Chiar și procentul de 196% este însă cel mai ridicat dintre cel înregistrat în raport cu restul statelor europene, pe poziția a doua situându-se Turcia, cu o majorare a importurilor de gaze provenite de la Gazprom de 173,6%.
Însă cel mai important mesaj transmis de Gazprom este că actuala situație tensionată de pe piața gazelor va persista, ca și nivelul ridicat al prețurilor.
Motivul: Așa cum a anunțat Profit.ro, nivelul înmagazinărilor de gaze din Europa se află la minimul ultimilor ani.
CITEȘTE ȘI Transilvania Residence: un proiect imobiliar exclusivist în BrașovMai mult, susține Gazprom, în ipoteza actualei rate de injectare a gazelor în depozitele europene, pe 12 octombrie (data la care a debutat în 2020 procesul de scoatere a gazelor înmagazinate), va fi depozitată o cantitate de 78 de miliarde de metri cubi de gaz, cu o pătrime sau 17 miliarde metri cubi sub nivelul de anul trecut. Similar, la actualele rate, și depozitele din Ucraina vor conține cu 30% (sau 8 miliarde de metri cubi) mai puțin gaz comparativ cu anul trecut.
În mai multe state europene (de exemplu Spania, Grecia), ca și în România, consumatorii casnici au fost informați de furnizori că li se vor majora considerabil facturile, în special la gaze, ca urmare a aprecierii cotațiilor de pe principalele burse europene.
Importurile de gaze rusești nu au putut compensa creșterea cererii, ca urmare a repornirii economilor post-Coronavirus, reducerea producției europene ca urmare a închiderii unor zăcăminte din Europa (Norvegia, Danemarca, Olanda) și a declinului natural (România) sau majorarea cererii de gaz natural lichefiat de pe piețele asiatice. În plus, este încă așteptată unda verde pentru gazoductul Nord Stream 2.
CITEȘTE ȘI Transformarea digitală, răspunsul industriei asigurărilor la provocările pandemiei. Emiterea și plata online a polițelor au crescut exponențialAșa cum a semnalat Profit.ro, până la finalizarea prelungirii celuilalt gazoduct finanțat de Gazprom, TurkStream prin Bulgaria și Serbia, Gazprom a trimis Ungariei gaze folosind ruta autohtonă. În această vară, prin punctul de la Negru Vodă au intrat zilnic aproximativ 130 GWh, din care 50 GWh erau reexportați către Ungaria prin punctul de la Csanádpalota.
Gaze sunt prezentate ca exportate în România prin intermediul celor două companii cu care are semnate contracte pe termen lung, Gazprom Schweiz AG (și subsidiara sa WIEE) și Conef Energy (și compania soră IMEX Oil). Iar, anul trecut, majoritatea importurilor de gaze au fost efectuate de România din Ungaria, prin punctul de la Csanádpalota. Acesta era tot gaz rusesc, însă nu ajungea în România prin intermediul celor 2 companii (și subsidiarelor lor), deci nu apăreau în rapoartele Gazprom ca exporturi în România, ci erau importate de AIK Energy (și Valahia Gaz, pe care AIK a și achiziționat-o, înainte de intrarea în incapacitate de plată din toamna trecută).
Dacă în primele 6 luni ale anului trecut 9,5 TWh intrau în țară prin Ungaria și doar 4,24 TWh prin coridorul transbalcanic (Negru Vodă-Isaccea), în 2021 situația s-a inversat. Nu mai puțin de 16,23 TWh au pătruns în sistemul național prin punctele de la Isaccea și Negru Vodă și doar 1,15 TWh prin cel de la Csanadpalota.
CITEȘTE ȘI eMAG Seller Credit – finanțare cu dobândă zero pentru cei care vând prin eMAG MarketplaceAșa se explică diferența dintre procentul anunțat de Gazprom și cel prezentat de Institutul Național de Statistică (INS), potrivit căruia, în prima jumătate a anului, România și-a majorat importurile cu doar 28,3% comparativ cu perioada similară a anului trecut.
Gazprom susține că a exportat în primele 8 luni ale acestui către Europa 131,3 miliarde de metri cubi, un nivel aflat în apropierea celui maxim de 133,3 miliarde de metri cubi înregistrat în aceeași aceeași perioadă a anului 2018. Actualul nivel al exporturilor în statele europene este cu 19,4%21,3 miliarde de metri cubi mai ridicat decât cel din perioada ianuarie-august 2020.
În perioada ianuarie-august 2021, Gazprom a anunțat că a crescut exporturile către Turcia cu 173,6%, către Germania cu 39,3%, Italia cu 15%, spre România cu 344%, spre Serbia cu 123,9%, Polonia cu 12%, Bulgaria cu 50,9%, Grecia cu 15,8% și către Finlanda cu 22,7%.