Bank of China, a patra cea mai mare instituție financiară din lume, și-a lansat, luni seara, într-o ceremonie organizată la Palatul Parlamentului, sucursala din București. Entitatea este deschisă ca sucursală a băncii înființate în Ungaria de Bank of China, prima deschisă de o bancă chineză în România, cum a anunțat anterior, în premieră, Profit.ro.
Imagini pot fi văzute în articol și în GALERIA FOTO
“Vom direcționa întreprinderile chineze să investească în regiune și în România. Sucursala de la București e un nou punct de plecare pentru Banca Chinei. E cea mai veche bancă din China, de 107 ani funcționează. Are astăzi 320.000 de angajați, peste 11.000 puncte de lucru, 3.200 miliarde de dolari active listate, 30 miliarde dolari profit net”, a declarat Liu Liange, președintele Consiliului de administrație al Bank of China.
Liange a amintit că Europa Centrală și de Est a fost mereu o regiune importantă pentru China, iar România e a 60-a dintre țările și regiunile în care Bank of China este prezentă.
Sucursala de la București va derula exclusiv operațiuni în zona corporate, urmând să lucreze doar cu firme mari și în finanțarea unor eventuale proiecte de infrastructură, dacă se vor concretiza în viitor. Până acum, nu a fost anunțat niciun astfel de proiect important. La lansarea băncii chineze de la Palatul Parlamentului au participat însă mai mulți înalți oficiali ai statului român, care și-au transmis reciproc omagii cu cei chinezi, în stilul ceremonios al întâlnirilor diplomatice.
Teodor Meleșcanu, președintele Senatului, a declarat, că “deschiderea Bank of China la București reprezintă un moment deosebit de important pentru România și se cuvine să aducem mulțumiri celor care au avut contribuții majore la acest pas important de dezvoltare armonioasă în relațiile româno-chineze”. Meleșcanu a ținut să mulțumească personal în mod special Băncii Naționale a României și guvernatorului Mugur Isărescu “pentru contribuția la extinderea cooperării si dialogului cu Republica Populară Chineză“.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Poșta Română aduce un avocat în postul de director generalJiang Yu, ambasadorul Republicii Populare Chineze în România, al cărui mandat în România a început anul acesta, a ținut să puncteze că înființarea sucursalei de la București a marcat două recorduri noi: “Nu e doar prima bancă chineză care deschide o sucursală la București, ci e și cea mai mare bancă străină care se stabilește în România și va rupe barajul cooperării financiare dintre cele două țări”. Yu a susținut că dezvoltarea Chinei nu reprezintă azi o amenințare pentru nimeni, ci este o oportunitate clară de cooperare.
Și Antonel Tănase, secretarul general al Guvernului, a venit la lansare pentru a saluta realizarea a ceea ce el numește “obiectivul deschiderii unei filiale bancare chineze în țara noastră”. Tănase a mulțumit și el, de data aceasta în numele Executivului, Băncii Naționale și guvernatorului Mugur Isărescu “pentru sprijinul acordat în ultimii ani pentru acest important proiect", dar și băncii chineze, “pentru atenția specială acordată pieței romănești, care ne dă speranțe că vom dezvolta climatul de investiții prin proiecte sectoriale“.
Secretarul general al Guvernului a remarcat că firmele din China sunt tot mai implicate în oportunități investiționale locale și consideră că “există azi suficient teren pe piața bancară pentru noi jucători care să consolideze concurența. Credem că Banca Chinei va deveni un partener pe termen lung care poate contribui la obiectivele financiare și de dezvoltare pe termen lung“.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Ali Madadi, proprietarul Rădăcini Motors, mai ridică 170 de apartamente în cartierul corporatiștilor și dublează investiția începutăA venit apoi rândul lui Florin Georgescu, prim-viceguvernator BNR, să transmită băncii chineze, în numele băncii centrale “calde urări de bun venit în România cu ocazia deschiderii primei sucursale”. Georgescu a amintit că prietenia româno-chineză e una veche, încă din perioada comunistă. ”România a fost al treilea stat care la 3 oct 1949 a recunosc Republica Populară Chineză. Până în 1990 relațiile economice română-chinee erau reglementate prin acorduri bilaterale, care au asigurat echilibru prin compensarea creanțelor. Dupa 1990, relațiile bilaterale s-au realizat sub auspiciile noului mediu internațional, tendința redresării relațiilor. Relațiile de prietenie se vor dezvolta în continuare prin mediul de afaceri, iar deschidere sucursalei Bank of China este o nouă etapă în cooperarea fructuoasă româno-chineză”, a spus Georgescu, precizând că BNR a răspuns favorabil inițiativei de celebrare a aniversări prin emisiunea unei monede numismatice de argint.