FOTO & VIDEO Cercetătorii de la Event Horizon Telescope au prezentat prima imagine a unei găuri negre

FOTO & VIDEO Cercetătorii de la Event Horizon Telescope au prezentat prima imagine a unei găuri negre
scris 10 apr 2019

La mai bine de 100 de ani de când Albert Einstein a teoretizat existența găurilor negre, Event Horizon Telescope (EHT), o rețea de colaborare științifică în care sunt implicați oameni de știință finanțați inclusiv de UE, a prezentat publicului prima imagine a unei găuri negre realizată vreodată.

Găurile negre sunt obiecte cosmice extrem de comprimate care conțin cantități incredibile de masă într-o regiune foarte mică. Prezența lor afectează în moduri extreme tot ce le înconjoară, deformând spațiul și timpul și supraîncălzind orice material care cade în ele.

Urmărește-ne și pe Google News

Imaginea realizată dezvăluie gaura neagră din centrul galaxiei masive Messier 87 (M87), aflată în constelația Fecioarei. Această gaură neagră se află la 55 de milioane de ani-lumină de Terra și are o masă de 6,5 miliarde de ori mai mare decât cea a soarelui nostru.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Gaura neagră din centrul galaxiei Căii Lactee, denumită Sagittarius A*, are o masă de 4,1 milioane de ori mai mare decât cea a Soarelui.

VIDEO NASA te invită la o călătorie imersivă în centrul galaxiei CITEȘTE ȘI VIDEO NASA te invită la o călătorie imersivă în centrul galaxiei

Imaginea prezintă un cerc strălucitor - “inelul de foc” (“ring of fire” - en.), după cum a fost botezat de unul dintre cercetătorii din cadrul proiectului - care se formează în jurul găurii negre, pe măsură ce lumina este deformată din cauza gravitației extrem de puternice.

FOTO & VIDEO Cercetătorii de la Event Horizon Telescope au prezentat prima imagine a unei găuri negre

“Prima observare a unei găuri negre este rezultatul colaborării internaționale la scară largă numite Event Horizon Telescope (EHT), în cadrul căreia cercetători finanțați de UE au avut un rol esențial. Această importantă realizare științifică marchează o schimbare de paradigmă în ceea ce privește modul în care înțelegem găurile negre, confirmă predicțiile teoriei relativității generale a lui Albert Einstein și deschide noi căi de cercetare a universului nostru”, arată Comisia Europeană într-un comunicat.

Pentru a putea observa direct mediul înconjurător imediat al unei găuri negre, Event Horizon Telescope a depus eforturi în vederea modernizării și conectării unei rețele mondiale de opt telescoape răspândite pe glob. Acestea se află în locuri greu accesibile și la altitudini ridicate, inclusiv în munții Sierra Nevada din Spania, pe vulcanii din Hawaii și din Mexic, în munții din Arizona, în deșertul Atacama din Chile și în Antarctica. La această operațiune internațională majoră participă peste 200 de cercetători din Europa, din Americi și din estul Asiei.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaura neagra
event horizon telescope
eht
fotografie
radiotelescoape