Un investitor român, specializat în vânzarea de mese de biliard, s-a apucat în paralel de un alt business, care încearcă să evite autorizațiile de construire: căsuța pe roți. Pentru o astfel de locuință mobilă este nevoie doar de un teren și o autorizație de amplasare, ca în cazul rulotelor.
"Autorizațiile de construire nu se dau întotdeauna, iar atunci când se dau, durează mult, costă și, uneori, sunt cu șpagă...", povestește Mircea Cristescu, reprezentantul firmei La Famiglia, prezent la târgul imobiliar tIMOn.
Cel care încearcă la rândul său un astfel de business, propus pieței locale și în urmă cu 4 ani de o altă firmă, nu este nici constructor și nici dezvoltator imobiliar. Adrian Tăbăcaru vinde mese și accesorii de biliard, hockey, fotbal mecanic și darț.
Căsuțele nu sunt deloc mici cât masa de biliard, ci pot avea 60 de metri pătrați sau chiar mai mult. Dar cine se mulțumește cu mai puțin își poate comanda și o astfel de locuință de doar 20 de metri pătrați.
Dacă sunt pe roți, explică Mircea Cristescu, pentru ele nu se cere și nu se plătește autorizație de construcție. Pentru o locuință pe roți este nevoie doar de un teren plat și de o autorizație de amplasare, mult mai ușor de obținut și mult mai ieftină decât autorizația de construire. Este ca și cum ai avea o rulotă.
Căsuțele au racord general electric, apă și canalizare, iar încălzirea se poate face cu lemne sau, suplimentar, poate fi electrică. Constructorii spun că, evident, în cazul unui cutremur, roțile le aduc mai multă siguranță locatarilor.
În București, pentru a locui într-o căsuță pe roți trebuie mai întâi să găsești un teren unde o poți amplasa. La o adică, dacă e puțin mai mare, se demontează și se montează în altă parte. Ca să poată fi transportată nedemontată, trebuie să fie îngustă, cam pe la 2,5 metri. Se pune pe un trailer și se plătește transport agabaritc, spune Cristescu.
Ținta sunt cei care locuiesc sau lucrează în orașele mari, care au sau pot închiria un teren, dar nu vor să se complice cu o locuință clasică. Pe lângă ei, alți ipotetici clienți pot fi cei care caută o locuință de vacanță sau angajații temporar într-un oraș; când schimbă orașul, pleacă împreună cu locuința.
O astfel de căsuță este construită în trei luni. Se face un contract, clientul vine cu planul, spune cum vrea să fie compartimentarea, face un contract, se negociază transportul și montajul, se plătește un avans și încep lucrările. Cei care vor să locuiască pe roți trebuie să plătească de la 400 de euro pe metru pătrat.
Roțile nu se văd, fiind mascate de niște panouri.
Așadar, dacă peste noapte te trezești cu o casă care a aterizat pe terenul gol de alături, nu te speria. Chiar dacă nu se văd, este foarte posibil să aibă roți, nu aripi.