Fostul șef al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), Gelu Diaconu, afirmă că are "aproape o certitudine" că firmele de consultanță fiscală au oameni în Ministerul Finanțelor și în ANAF care le protejează de controale și i-a sugerat premierului Dacian Cioloș să îi ceară secretarului de stat Gabriel Biriș să publice toate contractele pe care acesta le-a avut cât timp a lucrat în sectorul de consultanță fiscală.
Gabriel Biriș nu este, însă, primul consultant care deține o funcție de conducere în minister. Fostul secretar de stat pentru fiscalitate, Dan Manolescu, predecesorul lui Biriș, a fost tax partner la Soter&Partners între 2001 și 2013 și senior tax consultant la KPMG între 1997 și 2000.
Diaconu a admis totodată, la B1 TV, că Matthijs van Bonzel, ambasador al Olandei la București în perioada decembrie 2011-septembrie 2015, a fost cel care venit în biroul său, în urmă cu peste doi ani, însoțit de omul de afaceri franco-libanez Rami Ghaziri, pentru a interveni în favoarea acestuia.
16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
Joi, Diaconu a acuzat că, în mandatul său, a fost vizitat de un ambasador "cunoscut în spațiul public drept un adversar al intrării României în Schengen", însoțit de un om de afaceri din țara pe care o reprezenta, "evazionist notoriu", care l-a presat pentru a debloca rambursarea TVA într-un caz de evaziune de circa 20 de milioane de euro. Fostul șef ANAF nu a indicat numele ambasadorului, dar identitatea ambsadorului a fost dezvăluită de fostul premier Victor Ponta.

"Pentru că Diaconu e mai «timid», vă spun eu cine era ambasadorul care mereu intervenea și la Guvern și la ANAF pentru tot felul de companii mai mult sau mai puțin oneste - fostul ambasador al Olandei, cel care ne dădea lecții de «integritate și anticorupție» săptămânal!", a spus atunci Ponta.
Anul trecut, Rami Ghaziri a fost condamant la trei ani de închisoare cu executare pentru cumpărare de influență și se află în închisoare, notează news.ro.

"Aceste intervenții ale ambasadelor în favoarea marilor companii din statele respective sunt o obișnuință. Nu am cunoștință ca o mare firmă străină cu litigii de natură fiscală să nu fi fost sprijinită de ambasadă sau de atașatul comercial al țării respective", a completat fostul șef al ANAF, care consideră însă că intervenția fostului ambasador olandez poate fi considerată trafic de influență.
Diaconu a fost demis pe 11 februarie de către premierul Dacian Cioloș de la conducerea ANAF, după ce Direcția Națională Anticorupție a anunțat că este cercetat într-un dosar de evaziune al deputaților Nicolae Păun și Mădălin Voicu.