Orice strategie, orice mod de vânzare rapidă, în grabă, pe "colțul mesei", și într-un calendar strâns a operațiunilor Telekom România nu protejează interesele acționarilor Deutsche Telekom, inclusiv ale statului român, iar o vânzare către o companie din Rusia sau cu legături cu Rusia este de neacceptat, fiind vorba de o infrastructură critică ce ține de siguranța și securitatea națională, atenționează Marius Bostan, fost ministru al Comunicațiilor și membru în board-ul Telekom din partea statului.
Contextul actual este unul cu informații despre un exit al Telekom, printr-o vânzare care a atras atât interesul RCS și al Orange, dar și al unor entități legate de Rusia, respectiv compania rusă ER-Telecom, printre cei mai mari 10 jucători din industria de telecomunicații din Rusia, și Spas Rusev, unul dintre cei mai bogați, dar și controversați afaceriști bulgari, având strânse legături cu finanțatori ruși.
Contactat de Profit.ro, fostul ministru de resort Marius Bostan arată că un astfel de mod de vânzare rapidă, în grabă, și un calendar strâns sunt ciudate și nu protejează interesele acționarilor Deutsche Telekom, inclusiv ale statului român, precizând că sunt necesare evaluări și că o operațiune serioasă de due dilligence nu poate fi efectuată peste noapte.
El precizează totodată că o vânzare a operațiunilor Telekom către o companie din Rusia sau cu legături cu Rusia este de neacceptat, fiind vorba de o infrastructură critică ce ține de siguranța și securitatea națională.
"Cumpărătorul ar avea acces la date și informații secrete. O vânzare către Rusia sau către grupări legate de Rusia ar afecta în mod direct România", spune Bostan.
De altfel, într-o postare pe propria pagină de facebook, fostul ministru atenționează de asemenea asupra pericolului vânzării către Rusia: "Mă întreba cineva zilele trecute dacă influența rusească care pare să fie în spatele lui Spass Roussev a reușit să ajungă acolo sus la Bonn? E adevărat că Vâlcov a fost hotărâtor în această decizie de exit a germanilor și grecilor?
Nu spun decât atât: Dacă Deutsche Telekom și OTE vând la ruși înseamnă că aceștia au mituit pe cineva acolo sus unde nu se avântă decât vulturii. Pentru ca tranzacția să fie acceptată de români ar trebui să fie prea mulți trădători la masă. Dacă dorința partenerilor din Telekom e să vândă la cozile de topor ale regimului Putin, atunci e momentul ca un Stat Român responsabil să fie pregătit să facă o contra-ofertă și să ceară sprijin direct de la Partenerul Strategic. Direct și nemijlocit! Eu am mare încredere că el va veni".
Recent a fost relatat că business-ul telekom România riscă să intre sub o ”dominație" rusească, cu legături controversate, pe lista ofertanților fiind atât ER-Telecom, printre primii 10 operatori de telecomunicații din Rusia, este parte a holdingului Perm Financial and Industrial Group (PFI), controlat de oligarhul Andrei Kuziaev, creditat de Forbes în 2014 cu o avere de 1,2 miliarde de dolari, cât și Spas Rusev, unul dintre cei mai bogați, dar și controversați afaceriști bulgari, având strânse legături cu finanțatori ruși.
Antreprenorul bulgar, care locuiește în Londra din anul 1991, este extrem de controversat din cauza legăturilor sale cu finanțatori și politicieni din Rusia și Bulgaria.
Potrivit presei bulgare, Rusev este cunoscut drept “oligarhul de dreapta” și a fost poreclit “eminența cenușie” în timpul guvernului condus de Simeon de Saxa-Coburg-Gotha. El este suspectat și că ar fi avut legături cu membri ai unor grupări infracționale din țara vecină, printre care Ivan “Doctorul” Todorov, condamnat pentru răpirea unui om de afaceri în 1994 și care a devenit celebru după ce a supraviețuit unui atentat asupra sa în 2003, și Vasil " Craniul "Bozhkov.
Viitoarea tranzacție și, mai ales, cine va prelua din afacerile telekom reprezintă elemente extrem de importante mai ales în perspectiva implicării operatorilor telecom din România în furnizarea serviciilor de telecomunicații 5G, în contextul în care ANCOM se pregătește să lanseze licitația pentru licențele de telefonie de următoarea generație.
Argumentând prin importanța securizării acestor servicii 5G, Administrația americană Trump le-a cerut aliaților săi să interzică, de exemplu, prezența tehnologiilor Huawei la licitațiile pentru rețelele 5G, atenționând cu privire la riscul de spionaj. RCS&RDS, de exemplu, efectuează testul rețelei 5G cu echipamente Ericsson.
Și comandatul NATO din Europa a atenționat statele care vor implementa 5G că vor avea restricții privind schimbul de informații cu Alianța dacă nu asigură corespunzător securitatea acestor servicii.
Atenționările privind riscul de spionaj sunt astfel transmise într-un moment în care business-ul Telekom România, un operator telecom extrem de important, poate fi preluat de o companie din Rusia sau de un om de afaceri controversat cu puternice legături cu Rusia, într-un context în care relațiile dintre România și Federația Rusă sunt extrem de încordate.