Fiscul decide cine are intenția și capacitatea să facă business: O treime dintre firme pică testul pe loc

Fiscul decide cine are intenția și capacitatea să facă business: O treime dintre firme pică testul pe loc
Diana Zaharia
Diana Zaharia
scris 4 ian 2016

Fiscul a modificat formularul pentru obținerea codului de TVA, de la 1 ianuarie 2016, potrivit ordinului publicat pe site-ul propriu. Schimbările sunt minore, astfel că procedura va rămâne la fel de strictă ca anul trecut, când aproape jumătate dintre cereri au fost respinse, o treime fiind refuzate chiar pe loc, conform datelor obținute de Profit.ro.

Intrarea în vigoare a noilor Coduri – fiscal și de procedură fiscală – au impus modificarea procedurii pentru înregistrarea în scop de TVA, astfel încât cerințele să fie corelate atât cu prevederile, cât și cu noua numerotare a articolelor de lege.

Urmărește-ne și pe Google News

Ordinul publicat de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) aduce și câteva schimbări, cum ar fi posibilitatea declarării online a veniturilor asociaților, administratorilor, prin intermediul serviciului „Spatiul privat virtual” sau neluarea în considerare a documentelor emise de autorități străine, care nu îndeplinesc condițiile de supralegalizare.

Procedura a fost drastic modificată de la 1 februarie 2015, când a fost introdus un formular (088) cu 18 înrebări, extins apoi la 20 de întrebări referitoare la sediul social, punctele de lucru, angajații, veniturile, studiile, profesiile asociaților, administratorilor, deținerile acestora în alte societăți, eventuale datorii bugetare, fapte înscrise în cazierul fiscal etc. Declarația trebuie depusă atât de firmele nou înființate care vor să se înregistreze pentru TVA, cât și de cele deja înregistrate care își schimbă sediul social, administratorii sau asociații.

Despre problemele noii proceduri și criticile mediului de afaceri, Profit.ro a scris pe larg.

În opinia Finanțelor, noua procedură este „o măsură strategică de combatere a evaziunii fiscale în domeniul TVA, iar implementarea sa a dus la o diminuare a evaziunii fiscale, prin blocarea firmelor evazioniste și a persoanelor implicate în rețele de fraudă sau cu un comportament fiscal anterior, contrar prevederilor legale, manifestat în mod repetat”.

Aproape jumătate dintre firme sunt respinse

Conform datelor obținute de Profit.ro, din februarie până în noiembrie anul trecut, au fost depuse 21.701 solicitări de înregistrare în scop de TVA, 7.749 dintre ele s-au încadrat la risc ridicat, însemnând 35%, fiind respinse direct.

Alte 7.511 cazuri s-au situat în categoria de risc mediu și li s-au transmis invitații pentru a se prezenta la sediul ANAF ca să ofere explicații suplimentare. Dintre acestea, 5.065 au primit codul de TVA, 1.104 nu s-au prezentat, iar 1.274 au fost trimise pentru investigații la Direcția Antifraudă.

Cum se ajunge la refuz?

În funcție de îndeplinirea criteriilor, solicitanții se încadrează într-o grupă de risc. Dacă riscul este mare, sunt direct eliminați, dacă este mediu parcurg un interviu cu reprezentanții ANAF, iar dacă este mic primesc codul de TVA.

Printre cele mai importante criterii, a căror neîndeplinire duce la refuzul înregistrării sunt, potrivit sursei citate: instabilitatea sediului social, deținerea în prezent sau în trecut, de către administratorul care solicită înregistrarea în scop de TVA, a calității de asociat sau administrator în societăți cu risc fiscal ridicat, însemnând că au obligații fiscale neachitate, au fost declarate inactive, fără a fi reactivate ulterior, se află în inactivitate temporară la registrul comerțului, sunt lichidate sau radiate.

Fiecare criteriu are un punctaj diferit. Astfel, în unele cazuri, neîndeplinirea a două criterii cu punctaj mare duce la refuzul înregistrării în scop de TVA, menționează sursa citată, la fel ca în situația în care solicitantul nu îndeplinește trei sau patru criterii cu un punctaj mai mic.

viewscnt
Afla mai multe despre
cod tva
înregistrare
ordin
evaziune
birocrație