Firmele și persoanele fizice cu datorii către stat vor mai avea de așteptat pentru a scăpa de penalități și parte din dobândă, amnistie pregătită la nivel politic și anunțată în premieră de Profit.ro, parlamentarii intrând în vacanță înainte să avizeze documentul. În aceste condiții, termenele din actul normativ, dintre care unul condiționa ștergerea unor sume de plată de achitarea datoriei principale până la 30 septembrie, vor fi foarte probabil împinse.
Documentul stabilește, printre alte facilități, că firmele și persoanele fizice cu datorii către stat cu termene de plată anterioare datei de 30 iunie 2017 vor fi scutite de penalități și jumătate din dobânda acumulată dacă achită datoria principală până la 30 septembrie, iar dobânda de 50% care le-a rămas de plătit este achitată până la finalul anului.
Argumentele avansate sunt „stimularea conformării voluntare a contribuabililor la plata obligațiilor fiscale și maximizarea încasărilor bugetare, stimularea mediului economic și, respectiv, diminuarea arieratelor bugetare”.
Mișcarea este similară cu facilitățile introduse de Guvernul Boc în 2011 și Cabinetul Ponta în 2015, cu aceleași argumente.
Potrivit datelor obținute de Profit.ro de la ANAF, la precedenta amnistie firmele au depus 16.525 de cereri, iar persoanele fizice alte 19.124 de solicitări. Datoriile anulate de Fisc au totalizat 752 milioane de lei.
Parlamentarii au intrat însă în vacanță în luna iulie și vor reveni la muncă abia în septembrie, lună în care firmele și persoanele fizice ar fi trebuit, conform formei actuale a proiectului, să achite deja datoria principală pentru a beneficia de una dintre facilități. Este însă improbabil ca documentul să fie avizat de ambele Camere parlamentare în septembrie, pentru a putea fi imediat aplicabil, astfel că termenele vor fi modificate printr-o nouă formă care urmează să fie redactată, în ideea de a fi aprobată până la sfârșitul acestui an.
CITEȘTE ȘI Calendarul legilor pregătite de Guvern. Intervenții pe taxe și impozite, schimbarea Legii societăților comerciale, nou impozit în energie, reglementarea domeniului.ro. Și din nou schimbarea Codului PenalÎntre timp, facilitățile au primit avizul Consiliului Legislativ, fiind deci astfel acoperite de lege și putînd fi introduse.
În octombrie 2015, Guvernul Ponta a decis, după ce Profit.ro a anunțat în premieră ce este pregătit, că firmele și persoanele fizice care își vor plăti până la sfârșitul lunii martie 2016 suma principală din datoria bugetară de la 30 septembrie 2015 vor fi scutite atât de penalitățile de întârziere, cât și de la plata unei sume reprezentând 54,2% din dobânda aferentă.
CITEȘTE ȘI VIDEO Ministrul Transporturilor îi ceartă pe constructorii italo-spanioli ai Autostrăzii Lugoj-Deva și îi amenință cu rezilierea contractuluiDe asemenea, cei care au plătit până la 30 iunie 2016 o cotă de 45,8% din dobânzile aferente obligațiilor principale restante, stabilite prin decizii comunicate până la data stingerii obligațiilor de plată principale, au beneficiat, condiționat, de anularea unei cote de 54,2% din dobânzile aferente obligațiilor principale datorate bugetului general consolidat la 30 septembrie 2015, administrate de ANAF.
Și fostul guvern Boc a încercat să convingă firmele să își achite datoriile, prin ștergerea penalităților. În 2011, Guvernul a decis ca, pentru datoriile și dobânzile restante la 31 august 2011, penalitățile de întârziere să fie anulate dacă firmele își achitau obligațiile până la sfârșitul acelui an. Pentru firmele care își achitau datoriile până la 30 iunie 2012, cuantumul penalităților era redus cu 50%.