EXCLUSIV VIDEO Cofondatorul Taxify, mesaje către premier și taximetriști: Înțelegeți să modernizați legislația, concurați la calitate și gândiți-vă la pasageri! Aș fi trist să închid, sper să nu câștige interesul acționarilor firmelor de taxi

EXCLUSIV VIDEO Cofondatorul Taxify, mesaje către premier și taximetriști: Înțelegeți să modernizați legislația, concurați la calitate și gândiți-vă la pasageri! Aș fi trist să închid, sper să nu câștige interesul acționarilor firmelor de taxi

CEO-ul Taxify, pentru câteva ore în România

Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris 25 mar 2019

Politicienii români trebuie să înțeleagă că este timpul ca legislația de transport să fie modernizată, nu cu reguli prea complicate, iar taximetriștii români să accepte să concureze la nivelul calității serviciilor, nu al reglementărilor, și să se gândească mai întâi la interesul pasagerilor, spune cofondatorul Taxify, Martin Villig, într-un interviu pentru Profit.ro și postul de business Profit TV.

El transmite oficialilor români că speră ca interesele pasagerilor să câștige, nu cele ale acționarilor companiilor de taxi, și că personal ar fi trist dacă serviciul Taxify va fi închis, la acest moment planurile de extindere în România fiind puse în așteptare având în vedere incertitudinile legislative.

Urmărește-ne și pe Google News

Interviul VIDEO integral, conținând mai multe mesaje către politicieni și taximetriști, poate fi văzut la finalul acestui articol

Interviul este acordat în contextul în care, în urmă cu o săptămână, cu acordul Guvernului, Senatul a aprobat legea pentru serviciile de ridesharing, care impune platformelor ca Uber și Taxify să se înregistreze fiscal în România și să raporteze cursele, obligând și la plata unei taxe anuale. Mai mult, și Guvernul a anunțat că se pregătește să adopte în această săptămână o ordonanță de urgență în domeniu, apreciată de avocați ca introducând reguli ce pot determina ieșirea Taxify și Uber de pe piață.

Compania estoniană Taxify, dezvoltatoare a aplicației de ride-sharing omonime, finanțată de Didi și Daimler, care a decis recent să își schimbe denumirea în Bolt, considerând că este un nume care reflectă mai bine faptul că serviciile companiei nu se rezumă doar la mașini, operează în 30 de țări din Europa, Africa și alte regiuni, unde are peste 25 de milioane de utilizatori, fiind evaluată recent la 1 miliard de dolari. Compania a fost fondată în urmă cu 6 ani de frații Martin și Markus Villig.

În România, Taxify este concurenta Uber.

EXCLUSIV VIDEO Cofondatorul Taxify, mesaje către premier și taximetriști: Înțelegeți să modernizați legislația, concurați la calitate și gândiți-vă la pasageri! Aș fi trist să închid, sper să nu câștige interesul acționarilor firmelor de taxi

"Când vedem ce se întâmplă în România, suntem triști. Încă sperăm că toate reglementările vor fi făcute luând în considerare punctul de vedere al pasagerilor. Asta deoarece legislația actuală referitoare la taximetrie a fost realizată cu mulți ani în urmă. Sper că vom găsi un compromis. Am vorbit cu oficialii din Guvern și din Parlament și le-am explicat modelul nostru de afaceri și am fi triști dacă serviciul nostru ar fi închis, cei mai mari perdanți vor fi pasagerii. Sper că vom găsi o cale de compromis și toți furnizorii de servicii să continue să funcționeze pe piață. Sperăm că politicienii vor înțelege că, deschizând piața transporturilor și modernizând legea, regularizând serviciile deja existente, oportunitățile vor deveni realitate", spune CEO-ul Taxify, divulgând că a avut deja o discuție și cu ministrul Comunicațiilor.

"Invităm șoferii de taxi să ne concureze la nivel serviciilor, nu al reglementărilor. Sunt foarte trist că apar conflicte (între taximetriști și șoferii Taxify și Uber - n.r.), dar cel mai important este să analizezi orice reglementare din orice industrie din punctul de vedere al pasagerului. Dacă stabilim reguli prea complicate, șoferii nu pot folosi platforma. Sper că, în cele din urmă, interesele pasagerilor vor câștiga, nu cele ale acționarilor companiilor de taxi. Sper să accepte competiția companiilor de ridesharing, deoarece, până la urmă, noi nu concurăm cu șoferii de taxi, ci cu șoferii de mașini personale", spune Villig.

El este de acord cu reglementarea sectorului - dar nu cu o suprareglementare -, cu plata taxelor și cu licențierea, dar la un preț rezonabil, arătând că în Estonia o astfel de licență costă 34 de euro și este acordată în 1 săptămână. "Cred că acest model de licențiere este bun și nu trebuie să plătim un preț mare pentru licențiere."

Admite necesitatea verificării șoferilor din punct de vedere al cazierului judiciar și contracarează practica anulării, nejustificate și dese, a curselor deja acceptate de către șoferi - problemă reclamată de clienți ai Taxify și Uber - prin faptul că șoferul are dreptul de a anula 1 cursă din 4, în caz contrar contul său fiind blocat. În astfel de situații, șoferii Taxify sunt chemați din nou la training și excluși din colaborare dacă nu respectă regulile.

EXCLUSIV Goldman Sachs, una dintre cele mai mari bănci de investiții de pe Wall Street, își vinde hotelul din România, tranzacție globală de 450 milioane dolari CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Goldman Sachs, una dintre cele mai mari bănci de investiții de pe Wall Street, își vinde hotelul din România, tranzacție globală de 450 milioane dolari

La acest moment, Taxify lucrează la o soluție prin care în aceeași mașină să fie luați mai mulți pasageri, arată Villig.

Mesajul său către prim-ministrul României: "Transportul și tehnologia se dezvoltă acum foarte repede. Este timpul să modernizăm legislația de transport și să o oficializăm astfel încât să putem opera într-un mediu reglementat și rezonabil! Sperăm ca România să adopte aceleași principii care au funcționat pe alte piețe".

Mesajul său către taximetriștii români: "Îi invit să concureze ca servicii, pentru a furniza un serviciu bun. E o piață deschisă, oricine poate concura, pasagerii pot alege care este cea mai bună companie de taxi sau care este cea mai bună platformă și haideți să ne focusăm pe calitatea serviciilor, nu pe regulament! Noi credem că regulile de bază trebuie să existe, toți șoferii trebuie verificați și dacă trec testele, pot concura deschis pe piață. Sigur, plata taxelor este o parte importantă și explicăm tuturor șoferilor noștri că a plăti taxe este normal, pentru că ai nevoie de străzi, sistem medical, profesori și așa Guvernul obține bani. Acesta este principiul nostru".

Mesajele integrale pot fi văzute în înregistrarea VIDEO de la finalul articolului

El consideră România o piață foarte importantă, similară cu cea din Polonia și Cehia, și și-a propus să dubleze în acest an numărul de angajați din biroul local, unde lucrează în prezent 60 de ingineri. "Avem în plan să dublăm numărul anul acesta, fiind încântați să lucrăm cu dezvoltatori români care par a fi pregătiți la un nivel înalt. Suntem bucuroși să angajăm 30-60 de dezvoltatori", spune Villig.

În primăvara anului trecut, Taxify a deschis un birou în București, care servește drept centru de inginerie software. Biroul din București, situat în zona Timpuri Noi, are potențialul de a deveni unul dintre cele mai mari sedii Taxify din lume.

EXCLUSIV Un dezvoltator de \ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Un dezvoltator de "cariere miniere" de Bitcoin intră pe piața de energie revoltat de scumpiri: "Contractele sunt hilare, iar prețul absurd, industrialii plătesc mai mult decât casnicii."

Taxify a intrat până în prezent pe piața din București, Cluj-Napoca și Timișoara și este interesat de orașe cu o populație de 50.000-80.000 locuitori, ca și de orașe mai mici dacă prezintă bune oportunități, scopul fiind să acopere toate orașele Europei, dar planurile de extindere în țară au fost puse în acest moment în așteptare, având în vedere incertitudinile legislative, anunță CEO-ul.

"Suntem deschiși către alte orașe, dar asta depinde și de legile naționale de transport, așa că, în funcție de noua lege, o să decidem când putem să ne extindem. Depinde foarte mult de noua lege a transporturilor. Cred că după ce vedem reglementările, iar legislația va fi clară, putem plănui investiții mari", punctează acesta.

În octombrie, Taxify a intrat și pe piața de curierat din România, lansând serviciul Taxify Delivery, disponibil la acest moment doar în București, și tot în toamnă a lansat, la Paris, un serviciu de trotinete electrice, nișă pe care startup-ul american Lime, evaluat în vara anului trecut la peste 10 miliarde de dolari și având un parteneriat cu Uber, a început deja pregătirile pentru intrarea în România.

Recent, reprezentanții platformelor Uber și Taxify s-au unit în premieră, solicitând Guvernului să amâne aprobarea unui astfel de act normativ până când în România nu va exista un cadru de reglementare similar altor țări membre UE, apreciind că ordonanța pregătită poate duce la limitarea sau chiar dispariția serviciilor alternative de transport urban.

EXCLUSIV Elvețienii de la Alpiq, foști beneficiari de energie ieftină de la Hidroelectrica, au părăsit România CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Elvețienii de la Alpiq, foști beneficiari de energie ieftină de la Hidroelectrica, au părăsit România

Actele normative sunt pregătite la nivel politic în contextul în care taximetriștii au protestat de mai multe ori în ultimele săptămâni, în fața Guvernului, reclamând o lipsă de reacție a autorităților față de cerințele lor față de platformele de carsharing, fiind invocate companiile Uber și Taxify.

Profit.ro a relatat recent că o asociație din București și mai multe firme de taximetrie au dat în judecată subsidiarele locale ale companiilor americane Uber și estoniene Taxify pentru concurență neloială, demersul fiind similar unui litigiu pe care taximetriștii din Cluj-Napoca l-au inițiat împotriva Uber și în care au avut, în vară, câștig de cauză.

viewscnt
Afla mai multe despre
taxify
martin villig
ridesharing
taxi