EXCLUSIV Plafonul minim al capitalului social pentru microîntreprinderile care vor impozit pe profit va fi schimbat

EXCLUSIV Plafonul minim al capitalului social pentru microîntreprinderile care vor impozit pe profit va fi schimbat
Diana Zaharia
Diana Zaharia
Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris 7 sep 2016

Limita minimă a capitalului social pe care trebuie să îl aibă o microîntreprindere nou-înființată care vrea să opteze pentru impozitul pe profit va fi schimbat de Guvern de la 25.000 de euro la 45.000 de lei (circa 10.000 de euro), de anul viitor, relevă proiectul Guvernului pentru modificarea Codului Fiscal obținut de Profit.ro.

Astfel de știri exclusive vor fi disponibile în curând abonaților prin platforma PROFIT INSIDER

Veniturile microîntreprinderilor sunt din acest an impozitate cu 1%, 2% sau 3%, în funcție de numărul de salariați, iar firmele nou-înființate din această categorie care vor să treacă la impozitarea pe profit de 16% trebuie să aibă un capital social minim de 25.000 de euro la data înregistrării în registrul comerțului.

Urmărește-ne și pe Google News

Acest plafon minim va fi însă modificat de Guvern - și calculat în monedă națională - la 45.000 de lei, începând cu anul viitor.

EXCLUSIV Fiscul va propune companiilor o metodă care le poate scăpa de controale CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Fiscul va propune companiilor o metodă care le poate scăpa de controale

"Persoana juridică română nou-înființată care, la data înregistrării în registrul comerțului, are subscris un capital social de cel puțin 45.000 lei poate opta să aplice prevederile titlului II (privind impozitul pe profit-n.r.) Opțiunea este definitivă, cu condiția menținerii valorii capitalului social de la data înregistrării, pentru întreaga perioadă de existență a persoanei juridice respective. În cazul în care această condiție nu este respectată, persoana juridică aplică prevederile prezentului titlu, începând cu trimestrul în care este redus sub valoarea de 45.000 lei", este textul pregătit pentru aprobarea Guvernului.

Pentru firmele care vor opta pentru impozitul pe profit până la finele acestui an, condiția referitoare la existența/menținerea unui capital social de cel puțin 25.000 de euro va fi considerată îndeplinită și în situația în care capitalul social scade până la nivelul sumei de 45.000 lei.

Microîntreprinderile existente care au subscris un capital social de cel puțin 45.000 lei pot opta pentru impozitul pe profit începând cu trimestrul în care această condiție este îndeplinită. Opțiunea este definitivă, cu condiția menținerii valorii capitalului social, pentru întreaga perioadă de existență a persoanei juridice respective. În cazul în care această condiție nu este respectată, firma va fi impozitată conform categoriei sale, începând cu trimestrul în care capitalul social este redus sub valoarea de 45.000 lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
microintreprinderi
plafon
capital