Distribuitorul de medicamente Polisano, cea mai mare companie a grupului și aflată în Top 3 al pieței până în urmă cu trei ani, este în faza dispariției de pe piață, administratorul judiciar, care a gestionat până acum insolvența societății, hotărând acum, după doar 2 luni de insolvență, să ceară falimentul. Compania a intrat în declin în 2014, după sinuciderea proprietarului Ilie Vonica și arestarea soției sale într-un dosar privind rețete false.
Creditorii au fost deja anunțați de această mișcare, iar principalul argument pentru declanșarea falimentului este că din partea companiei nici nu a fost avansată până acum o intenție de reorganizare, pentru păstrarea acesteia pe piață.
Cine sunt creditorii care pierd bani importanți și cât anume pierd prin falimentul companiei sunt informații care pot fi aflate AICI.
Înainte de a fi publicată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Compania abia intrase în insolvență, în luna septembrie, în pofida contestațiilor depuse de unii creditori față de această formă de protecție.
Argumentele administratorului judiciar sunt ferme, conform informațiilor Profit.ro: contracția operațiunilor companiei, înregistrarea de pierderi semnificative începând cu anul trecut, pierderea poziției în piața distribuitorilor de produse farmaceutice, lipsa încrederii partenerilor comerciali și, cel mai important, lipsa surselor de finanțare externă.
Pentru toate aceste motive, administratorul a decis acum să ceară falimentul companiei.
"Contracția operațiunilor Polisano, generată de modificarea condițiilor comerciale impuse de furnizorii de mărfuri, și, implicit, înregistrarea de pierderi semnificative începând cu anul 2015, ce au culminat cu deschiderea procedurii insolvenței împotriva companiei în luna septembrie 2016, constituie coordonatele unui mediu de business impropriu continuării activității Polisano SRL, susținută exclusiv de resursele interne. Mediul concurențial foarte dinamic, pierderea poziției în piața distribuitorilor de produse farmaceutice, lipsa încrederii partenerilor comerciali și, cel mai important, lipsa surselor de finanțare externă (credit furnizor) sunt elementele care fac imposibilă continuarea activității debitoarei în condiții de rentabilitate economică. Având în vedere faptul că debitoarea nu și-a manifestat intenția de reorganizare, precum și absența premiselor esențiale necesare pentru continuarea activității Polisano, solicităm deschiderea procedurii de faliment împotriva debitoarei, urmând să efectuăm toate formalitățile premergătoare impuse", sunt argumentele scrise de administrator și obținute de Profit.ro.
La jumătatea lunii noiembrie, Profit.ro anunța că datoriile toate ale companiei depășesc 500 de milioane de lei (111,4 milioane de euro), în principal către Eximbank și firma de asigurare Exim Romania.
În urmă cu 2 ani, afacerea Polisano era evaluată la 160 de milioane de euro.
Ilie Vonica, de profesie medic ginecolog, a construit după 1989 un grup farmaceutic din care face parte distribuitorul farmaceutic Polisano, centrele medicale generaliste Clinica Polisano, centre de fertilizare in vitro, un spital privat în Sibiu, rețeaua de farmacii Rețeta și producătorul de medicamente Polipharma Sibiu.
Divizia de distribuție de medicamente Polisano face astfel parte din Grupul Polisano, care deținea și un dealer Toyota, un service auto Citröen, o agenție de turism proprie, proiecte de sport și agrement, construcții imobiliare și real estate.
Polisano a fost cel de-al treilea distribuitor de produse farmaceutice din România în perioada 2004-2013, având cote de piață cuprinse între 9 – 12%, cu vânzari de până la 320 de milioane de euro. În perioada maximă de dezvoltare, Polisano a distribuit produse farmaceutice în aproximativ 4.000 de farmacii și lanturi de farmacii, în aproximativ 400 de farmacii de spital și la export (circa 25% din cifra de afaceri). Portofoliul de clienți al companiei a fost în permanență în creștere, având un grad de expunere de circa 85% pe piața de farmacii, 100% pe piața de spitale și ocupand locul 2 în topul exportatorilor români de medicamente.
Declinul distribuției de medicamente a Polisano a început în 2014, după sinuciderea proprietarului Ilie Vonica ca urmare a arestării soției sale în dosarul rețetelor false. Atunci, în urma unei descinderi la Spitalul Fundeni din Capitală, procurorii au acuzat, potrivit Agerpres, că în luna decembrie 2010, Ioana Vonica și alte persoane au creat circuite economice și financiare fictive pentru sustragerea de la plata obligațiilor fiscale către bugetul de stat, constând în TVA și impozit pe profit, decontând ilegal de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate 1.100 de rețete fictive, în valoare totală de 8,3 milioane de lei.
O încercare de salvare a companiei a fost în vara anului trecut, cu vânzarea unui pachet de 25% din acțiuni către un fond de investiții, pentru aproximativ 30 de milioane de euro, operațiune care, însă, a eșuat.
CITEȘTE ȘI Farmaciile, sancționate pentru nerespectarea programului și lipsa medicamentelor. Furnizorii de radioterapie și dializă pierd contractele dacă cer bani pacienților"Polisano este una dintre principalele companii din domeniul importului și distribuției de produse farmaceutice, parafarmaceutice, cosmetice și aparatura medicală de pe piața din România. Cu o experiență de peste 20 ani în acest domeniu, compania Polisano a crescut de la zero la peste 300 milioane euro cifră de afaceri. Înființată în 1993, compania face parte din primul grup de firme cu capital integral românesc care oferă servicii integrate în domeniul sănătății", se prezintă compania pe propriul site.
Anul trecut, Polisano SRL a înregistrat o pierdere netă de 35,2 milioane de lei, la o cifră de afaceri de 527,1 milioane de lei. Începând cu 2001 și până anul trecut, cu excepția unui singur an, firma a fost permanent pe profit.
Conform informațiilor Profit.ro, pentru exercițiul financiar al anului 2015, auditorul independent Deloitte Audit a transmis companiei că se află în imposibilitatea de a emite o opinie, indicând pierderea financiară și faptul că datoriile curente sunt semnificativ mai mari decât activele, arătând că există multe incertitudini semnificative legate de continuarea activității.
În luna iulie, președintele Grupului Polisano, Remus Borza, nu excludea posibilitatea ca Grupul Polisano să renunțe la firma de distribuție.
În septembrie, Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția prin care rețeaua Sensiblu, parte a grupului A&D Pharma, cumpără 78 de farmacii Polisano.