Europarlamentarul Maria Grapini a scos la vânzare clădirea țesătoriei Pasmatex din centrul Timișoarei și este hotărâtă să mute producția în afara orașului dacă va găsi un dezvoltator imobiliar dispus să intre în parteneriat pentru a construi în loc un hotel de cinci stele sau un bloc cu apartamente.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
„Clădirea fabricii Pasmatex este pe piață ofertată. Vrem să dăm altă destinație terenului din centrul orașului. Terenul are 6.700 de metri pătrați, iar clădirea are 13.500 de metri pătrați. Cine va cumpăra are două avantaje: regimul de înălțime, greu de obținut în altă parte, și coeficientul de utilizare a terenului, foarte generos. Nu ne grăbim cu vânzarea. Noi funcționăm foarte bine. Nu poluăm, avem toate autorizațiile și tehnologii moderne“, a declarat, pentru Profit.ro, Maria Grapini.
În 2006, Pasmatex a cumpărat cu 1 milion de euro un teren în parcul industrial de lângă Timișoara în vederea construirii unei noi hale în care să mute producția din oraș. Grapini spune acum că nu mai vede rostul construirii unei hale în contextul în care sunt disponibile spații de închiriat.
„La o eventuală vânzare ne mutăm producția. Avem utilaje ușor de mutat. Când vom găsi un partener - fie pentru a face un hotel de cinci stele, fie o clădire rezidențială - noi ne vom muta într-o hală deja construită. Ne gândim la un partneriat cu un investitor. Nu avem de gând să oprim producția. Și așa au rămas puține fabrici“, a adăugat europarlamentarul.
Click pe imagine pentru mărire
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Presa timișoreană a scris că imobilul în care funcționează Pasmatex a mai fost scos la vânzare și înainte de criză la un preț de aproape 10 milioane de euro.
După ce în timp crizei, din 2010 până în 2015, afacerile țesătoriei au fost constant pe pierderi, influențate și de ruperea colaborării cu austriecii de la Triumph, în 2016, producătorul timișorean a intrat din nou pe profit, iar anul trecut a avut cel mai bun rezultat net din ultimul deceniu, adică 0,6 milioane lei, la fel și cifra de afaceri, care s-a situat la 11,2 milioane lei, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanțelor Publice.
Recent, Profit.ro a scris în exclusivitate, că dezvoltatorul belgian Speedwell a plătit către fondul de investiții New Century Holdings (NCH) circa 7,7 milioane de euro pe terenul de circa 15.000 de metri pătrați al fostei fabrici de pălării Platim, amplasat chiar peste drum de Pasmatex. Dacă ținem cont de această tranzacție, terenul țesătoriei deținute de Grapini ar valora circa 3,5 milioane euro, mult sub așteptările de dinainte de criză ale proprietarului.
„Crește apetitul dezvoltatorilor pentru Timișoara, acesta conturându-se ca al doilea centru regional după Cluj, venind puternic din urmă. Ne așteptăm la mai multe tranzacții în perioada următoare în Timișoara, atât din partea capitalului străin, cât și al celui autohton, atât local, cât și din partea unor jucători din București“, spune Cătălin Gavrilă, director în cadrul companiei de consultanță imobiliară Crosspoint Real Estate.
Numărul tranzacțiilor imobiliare a scăzut 12 luni consecutive, din iulie 2018 în iunie 2019, cu procente cuprinse între 7% și 35% an la an, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară. În primele șase luni al acestui an au fost încheiate circa 241.000 de tranzacții, cu 19,5% mai puține decât în aceeași perioadă a anului trecut.