Tranzacție: NEPI Rockcastle își vinde portofoliul de birouri către AFI Europe cu peste 300 milioane euro. Vânzarea proprietăților - anunțată în premieră de Profit.ro. AFI Europe intră direct pe locul doi în topul proprietarilor

Tranzacție: NEPI Rockcastle își vinde portofoliul de birouri către AFI Europe cu peste 300 milioane euro. Vânzarea proprietăților - anunțată în premieră de Profit.ro. AFI Europe intră direct pe locul doi în topul proprietarilor
scris 16 iul 2019

NEPI Rockcastle, cel mai mare investitor imobiliar din România după valoarea activelor, a semnat o scrisoare de intenție neangajantă cu AFI Europe, proprietarul celui mai mare mall din țară, pentru vânzarea întregului său portofoliu de birouri, evaluat la 309,2 milioane euro.

În aprilie, Profit.ro a anunțat că NEPI Rockcastle se așteaptă să vândă toate proprietățile de birouri, Dedeman, Ion Țiriac și Globalworth fiind printre ofertanți.

Urmărește-ne și pe Google News

NEPI Rockcastle și-a anunțat astăzi acționarii că va negocia în exclusivitate cu AFI Europe pentru vânzarea celor patru proiecte de birouri pe care le deține, pentru o perioadă de opt săptămâni de la data semnării scrisorii de intenție. Dacă tranzacția se va încheia, AFI Europe va urca pe locul doi în topul celor mai mari proprietari de clădiri de birouri, cu o suprafață totală de aproape 210.000 de metri pătrați, devansându-i pe Immofinanz, CA Immo, Liviu Tudor și frații Pavăl. AFI Europe are deja circa 92.000 de metri pătrați de birouri grupați în proiectele AFI Park și AFI Tech Park din București.

Strategia NEPI Rockcastle este să se concentreze pe activele din sectorul de retail și să le vândă pe cele care nu fac parte din această categorie. Lista proprietăților scoase la vânzare cuprinde, în ordine valorică, proiectele Floreasca Business Park din București, City Business Centre din Timișoara, The Lakeview și Victoriei Office din București. Valoarea lor cumulată depășește 300 milioane euro.

„Mă aștept ca proiectele din București să fie cele mai căutate. Interesul este substanțial. Sunt mulți cei care au vrut să obțină informații despre proiecte“, spunea Alex Morar, CEO-ul NEPI Rockcastle, într-un interviu acordat Profit.ro în această primăvară. Recent, complexul The Office din Cluj, dezvoltat de NEPI Rockcastle în parteneriat cu antreprenorul Ovidiu Șandor, a fost vândut către frații Dragoș și Adrian Pavăl, proprietarii Dedeman, într-o tranzacție evaluată de Profit.ro la 120 milioane euro.

EXCLUSIV Doi foști directori ai Lidl pregătesc investiții imobiliare de zeci de milioane de euro în România. Sunt aproape de achiziția unui teren valoros CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Doi foști directori ai Lidl pregătesc investiții imobiliare de zeci de milioane de euro în România. Sunt aproape de achiziția unui teren valoros

Un alt activ valoros aflat încă la vânzare este complexul Floreasca Business Park din noul cartier al corporatiștilor din Pipera, evaluat la 108,3 milioane euro. În aceeași zonă a Bucureștiului, NEPI mai deține și turnul The Lakeview, evaluat la 74,5 milioane euro.


Bani în dezvoltare

Banii obținuți din vânzare vor fi investiți în programul de dezvoltare al companiei. Numai în România, compania are în construcție mallul Festival Sibiu și extinderea și renovarea Shopping City Sibiu și Aurora Buzău, care costă în total 144 milioane euro și are în curs de avizare extinderea Promenada Mall din București și dezvoltarea Shopping City Târgu Mureș, cu un cost total de 249 milioane euro.

Profit.ro a mai anunțat în exclusivitate că NEPI Rockcastle a cumpărat de la omul de afaceri Adrian Mititelu o parte din Balta Craioviței din Craiova, unde va dezvolta un complex comercial.

Ponderea proprietăților din România în portofoliul NEPI Rockcastle a scăzut treptat în ultimii ani, ajungând la 36%, pe seama extinderii în alte țări și că este posibil ca pe viitor România să își piardă statutul dominant.

În ultimii ani, portofoliul românesc al NEPI Rockcastle, evaluat la 2,1 miliarde de euro, s-a extins doar prin dezvoltări de la zero sau extinderi, totuși Alex Morar nu exlude posibilitatea unor viitoare achiziții.

Balansul datoriei

Pentru dezvoltarea accelerată din ultimii ani, NEPI Rockcastle a acumulat datorii de 2,5 miliarde euro, echivalentul unui grad de îndatorare (LTV) de 33%, sub ținta autoimpusă de 35%. Volumele mari de împrumuturi de care grupul are nevoie i-a împins spre piața obligațiunilor. În ultimii doi ani, Globalworth, NEPI Rockcastle, One United Properties, Impact Developer & Contractor sau AFI Europe au atras finanțări de peste două miliarde de euro prin vânzarea de obligațiuni corporative.

Fenomenul a avut un impact în sistemul bancar, pentru că aceste obligațiuni au atras o serie de rambursări anticipate de credite ipotecare. Alex Morar spune că aceste împrumuturi pot fi o metodă de ponderare a creditelor ipotecare, însă NEPI Rockcastle nu a făcut asta, ci a folosit banii pentru extindere. Compania a făcut două emisiuni de obligațiuni, în valoare totală de 900 milioane de euro, și mai are credite  de tip revolving de încă aproximativ 400 milioane euro, astfel încât 72% din activele sale sunt fără gaj. Totuși, predilecția investitorilor imobiliari mari pentru acest tip de finanțare este dată de limita pe care băncile o au în privința creditelor pe care le pot acorda.

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
nepi rockcastle
afi europe
birouri