Comisia Europeană este la curent cu actuala procedură de înregistrare în scopuri de TVA aplicată în România, iar serviciile sale de specialitate o examinează în acest moment, potrivit informațiilor Profit.ro. Specialiștii în fiscalitate consideră că aceasta contravine directivei europene de TVA, existând riscul declanșării unei proceduri de infringement, adică de încălcare a legislației comunitare.
Procedura de înregistrare în scopuri de TVA, în cadrul căreia firmele sunt obligate să răspundă unui formular cu 20 de întrebări, este contestată de mediul de business și este cea mai reclamată problemă pe site-ul guvernului maisimplu.gov.ro.
Potrivit informațiilor Profit.ro, Comisia Europeană este la curent cu situația creată și analizează procedura, în contextul în care Ministerul de Finanțe și Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) lucrează la modificarea acesteia, cu promisiunea că va deveni mai puțin anevoioasă. În aceste condiții, forul european urmărește dacă schimbările aduse de autorități sunt conforme cu normele comunitare.
În reclamația postată pe maisimplu.gov.ro, autorul acesteia, consultantul fiscal Cornel Grama susține că ANAF ignoră cu desăvârșire jurisprudența Curții Europene de Justiție care s-a pronunțat asupra dreptului unei persoane impozabile să solicite și să fie înregistrată în scop de TVA dacă îndeplinește condițiile de formă impuse de lege.
„Directiva de TVA 2006/112/EC stabilește că un stat membru trebuie să ia măsurile necesare pentru a se asigura că anumite persoane sunt identificate în scopuri de TVA, de exemplu, când efectuează livrări de bunuri/prestări de servicii, livrări intracomunitare. Mai departe, autoritățile fiscale nu pot impune persoanelor impozabile obligații suplimentare față de cele menționate de Directiva de TVA, cu excepția situațiilor de prevenire a fraudei”, a declarat, recent, pentru Profit.ro, Ioana Iorgulescu, Director Executiv, Impozite Indirecte, E&Y. Ea consideră că procedura ar trebui să fie rezonabilă și, dacă ulterior înregistrării, autoritățile dețin informații cu privire la implicarea într-o posibilă fraudă fiscală, să solicite informații suplimentare, de exemplu prin intermediul D088.
Dan Schwartz, managing partner RSM România, a spus, în februarie, în cadrul unei conferințe de fiscalitate, că, din punctul său de vedere, procedura de înregistrare în scopuri de TVA este un motiv de infringement de la Comisia Europeană.
Prin procedura de infringement – de încălcare a legislației europene de către un stat membru -, respectivul stat este atenționat să se conformeze regulilor comunitare. Procedura are mai multe etape, iar în cazul în care, pe parcurs, legislația națională nu este adaptată cerințelor, se ajunge la acționarea statului membru la Curtea de Justiției a UE și, în caz extrem, la sancțiuni financiare.
Pentru a obține codul de TVA, firmele din România trebuie să depună la Fisc formularul 088 privind intenția și capacitatea de a desfășura activitate economică. Codul de TVA poate fi solicitat fie la înființare, în aceeași zi cu înregistrarea la Registrul Comerțului, fie pe parcursul activității, dacă este depășit plafonul cifrei de afaceri de 220 mii lei, fie la notificarea ANAF, dacă se schimbă asociații, administratorii ori sediul. Atât volumul de informații solicitate prin formularul 088, cât și relevanța acestora sunt contestate de mediul de afaceri.
Efectele procedurii au fost o reducere la circa jumătate a numărului de firme care obțin codul de TVA, potrivit datelor de anul trecut ale ANAF, precum și suspendarea codului pentru societăți cu vechime pe piață și cu afaceri de ordinul milioanelor de lei.
Fără codul de TVA, companiile sunt obligate să colecteze și să verse taxa la buget, dar pierd posibilitatea de deducere a acesteia. Practic, TVA de 20% devine o cheltuială neprevăzută pe care multe firme nu au cum să o susțină și ajung să riște insolvența sau falimentul.
Procedura de înregistrare a fost modificată drastic în februarie 2015. În ciuda nemulțumirilor, fosta conducere a ANAF a susținut că este utilă pentru combaterea evaziunii fiscale.