EXCLUSIV Bogdan Almași, implicat și în Ronin, va lansa o nouă platformă de investiții alături de alți antreprenori, printre care și proprietarul Luzan: În 2-3 ani ajungem la o valoare a proprietăților listate de câteva miliarde de euro

EXCLUSIV Bogdan Almași, implicat și în Ronin, va lansa o nouă platformă de investiții alături de alți antreprenori, printre care și proprietarul Luzan: În 2-3 ani ajungem la o valoare a proprietăților listate de câteva miliarde de euro
scris 5 sep 2022

Bogdan Almași, cofondatorul platformei de equity crowdfunding Ronin, urmează să lanseze un nou proiect, atât pe piața locală, cât și în afara granițelor țării, împreună cu alți doi antreprenori, printre care și omul de afaceri Ilie Ilinca, cel care conduce grupul Luzan, din care face parte și distribuitorul de produse din tutun Luzan Logistic, companie cu afaceri de peste 1 miliard de lei în 2021, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Noul proiect, Assetto, este tot o platformă de investiții, însă nu în startup-uri, precum Ronin, ci în active digitale imobiliare, care va fi lansată pe piața din România și Elveția în luna noiembrie a acestui an, după o investiție de 500.000 de euro de la un angel investor din Londra.

Urmărește-ne și pe Google News
EXCLUSIV Daea discută cu Asociația Producătorilor de Zahăr din zona Luduș un transfer al fabricii pe care gigantul francez Tereos vrea să o închidă. Interes și din partea Scandia Food, liderul pieței conservelor CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Daea discută cu Asociația Producătorilor de Zahăr din zona Luduș un transfer al fabricii pe care gigantul francez Tereos vrea să o închidă. Interes și din partea Scandia Food, liderul pieței conservelor

Echipa Assetto este formată din Bogdan Almași (CEO), Andra Costin (CMO) și Ilie Ilinca.

“Platforma va fi operată de o companie pe care am înființat-o în Elveția, pentru că este singura țară europeană care în momentul de față are o legislație completă și clară referitoare la activele digitale. Anul trecut Elveția a completat legislația astfel încât acum este foarte clar cadrul de reglementare în care funcționează activele digitale, cum sunt ele tratate atât din punct de vedere juridic, cât și fiscal și economic. Astfel au fost create premisele lansării unei platforme de acest fel. În România, ar fi fost complicat să lucrăm cu astfel de active digitale pentru că legislația încă este neactualizată, necorelată cu evoluțiile tehnologiilor emergente.

EXCLUSIV Fondul de investiții Stage Capital, susținut de Deutsche Bank și Goldman Sachs, a ieșit de pe piața românească CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Fondul de investiții Stage Capital, susținut de Deutsche Bank și Goldman Sachs, a ieșit de pe piața românească

Avem un parteneriat cu o bancă din Elveția care ne va furniza serviciile de custodie, decontarea tranzacțiilor și alte servicii care ne vor ajuta să livrăm un produs sigur și atractiv utilizatorilor Assetto. E un set up foarte bine pus la punct. Pe parte legală lucrăm cu una dintre cele mai bune case de avocați specializate în active digitale din Elveția. Prospectul nostru este în curs de autorizare”, a declarat, pentru Profit.ro, Bogdan Almași, cofondator și CEO Assetto.

Cum funcționează platforma

“Practic, luăm o clădire și creăm în mediul virtual o replică a valorii acesteia. Fiind digitală, această replică o fracționalizăm în tokenuri (jetoane) cu valoare de 100 euro fiecare. Cine deține aceste token-uri digitale (fracțiuni din proprietatea imobiliară) va încasa trimestrial partea sa de profit generat de proprietate. Tot deținătorii tokenurilor vor decide ce se întâmplă cu clădirea, dacă va fi vândută, dacă se vor face niște reparații de o anumită valoare, dacă se vor semna niște contracte de închiriere, sau tot felul de lucruri strategice care se referă la proprietate. Toti investitorii care vor cumpăra tokenuri vor forma o comunitate digitală. Assetto va organiza această comunitate a co-proprietarilor pe un set de reguli clare și transparente care se vor executa automat.

EXCLUSIV Tranzacția anului cu terenuri, amânată CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Tranzacția anului cu terenuri, amânată

Primul nostru produs se referă la clădiri care sunt deja finalizate și care generează randamente. Nu vom fi un fond de investiții. Fiecare investitor de pe platformă decide în ce proprietate își investește propriile fonduri. Assetto nu intervine în decizia de alocare a banilor. În momentul în care găsim o clădire interesantă, care generează un randament bun, Assetto semnează un precontract de vânzare-cumpărare cu plata la 90 sau 180 de zile. Odată semnat precontractul de vânzare-cumpărare, pe platforma Assetto se deschide vânzarea tokenurilor. Când suma necesară achitării proprietății a fost subscrisă în totalitate, Assetto plătește clădirea și instituie în favoarea investitorilor o ipotecă imobiliară pentru securizarea investiției”, explică Bogdan Almași.

Avantajul foarte mare al acestei platforme, continuă el, este că oricine va putea investi, chiar și cu sume de 100 de euro.

“Oricine poate să-și construiască inclusiv o alternativă la un plan de pensii. Fondurile de pensii, de fapt, ce fac? Plasează banii noștri în niște active cu riscuri cât mai mici, așa cum sunt și activele imobiliare, care au potențial să genereze randamente”, mai spune acesta.

Lansarea unui astfel de produs financiar vine și pe fondul lipsei de alternative în ceea ce privește investițiile imobiliare, însă pentru cei care au sume mai mici de bani. 

“Românii caută variante de investiții imobiliare cu sume mai mici. Avem deja și un portofoliu de câteva sute de investitori care au potențialul să investească sume mai mari și își doresc asta. Dar nu pot de exemplu să cumpere singuri o clădire de 10 milioane de euro. Și nici nu este eficient din punct de vedere al distribuirii riscului. Trebuie să faci o diversificare a portofoliului.

CONFIRMARE Fondul britanic de investiții First Property Group, listat la Londra, a început EXIT-ul din România în favoarea Poloniei CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Fondul britanic de investiții First Property Group, listat la Londra, a început EXIT-ul din România în favoarea Poloniei

Există și în România foarte mulți potențiali investitori care ar vrea să investească, dar nu se pot expune singuri pe o clădire. Și atunci, le-ar fi mult mai ușor să se alăture unui grup de 15 investitori care pune fiecare bani și își pot cumpăra împreună o clădire cu un randament bun în București sau în alt oraș din țară”, precizează Bogdan Almași.

După lansarea platformei pe piața din România și Elveția, startup-ul vrea să-și extindă operațiunile în toate țările europene.

“Vom avea proprietăți din toată Europa listate. Una dintre țările foarte interesante pentru noi este Grecia, unde sunt foarte multe asset-uri hoteliere care pot să genereze randamente foarte bune. Imediat după ce deschidem în Elveția și România, ne pregătim să deschidem, în primăvara anului următor, în Germania și Austria. 

Până la finalul anului 2023, vrem să deschidem operațiunile în circa 10 țări din Europa și ne propunem ca totalul valorilor proprietăților listate să fie undeva spre jumătate de miliard de euro în primul an de funcționare. Targetăm și SUA, dar nu în primii doi ani de funcționare. Vrem să generăm un marketshare cât mai bun întâi în Europa”, adaugă acesta.

CONFIRMARE Fermierii suedezi de la Lantmännen Unibake, care produc în România chifle pentru McDonald`s, pregătesc o nouă investiție masivă CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Fermierii suedezi de la Lantmännen Unibake, care produc în România chifle pentru McDonald`s, pregătesc o nouă investiție masivă

În momentul de față, startup-ul este în discuții cu 8-10 proprietari de active imobiliare, cu valori cuprinse între 1 milion de euro și 30 de milioane de euro. 

“Suntem în discuții pentru listarea de clădiri de birouri, centre comerciale, un hotel, un parc de panouri fotovoltaice, care cel mai probabil va fi gata în primăvara anului viitor și care va avea un potențial foarte bun de a genera randamente, undeva în jur de 15-16% anual. Încercăm să venim cu cele mai bune tipuri de investiții și cele mai sigure. Rezidențialul este cel mai puțin interesant pentru investiții, pentru că generează, în cel mai bun caz, un randament de 4% pe an. Nu ne focusăm pe rezidențial. Dacă o să avem niște deal-uri bune, atunci o să analizăm”, mai spune el.

În primul an de funcționare, Bogdan Almași estimează că platforma va atrage 30.000 de investitori cu un tichet mediu de 15.000 de euro.

După consolidarea operațiunilor pe zona de active imobiliare, startup-ul vrea să listeze și alte tipuri de active, precum opere de artă.

EXCLUSIV One United Properties analizează ofertele primite pentru vânzarea clădirii de birouri One Herăstrău Office. LISTA investitorilor care licitează CITEȘTE ȘI EXCLUSIV One United Properties analizează ofertele primite pentru vânzarea clădirii de birouri One Herăstrău Office. LISTA investitorilor care licitează

În plus, fondatorii Asseto poartă discuții și pentru atragerea unei noi runde de finanțare, de 5 milioane de euro.

“Următoarea rundă de finanțare preconizăm să o închidem în 3-4 luni după lansare. Avem fonduri de investiții interesate din Elveția, Marea Britanie, în general sunt investitori din afara României.

Ne așteptăm ca în 2-3 ani să ajungem la o valoare a proprietăților listate de câteva miliarde de euro și la o evaluare de 1 miliard de euro, dacă lucrurile merg așa cum estimăm noi”, adaugă acesta.

La sfârșitul anului trecut, Bogdan Almași, Ovidiu Ghiman și Felix Crișan au lansat Ronin, o platformă de investiții în startup-uri și companii care au nevoie de finanțare pentru scalare, începând de la tichete de 100 euro.

Ronin a primit până în prezent o finanțare de 500.000 de euro de la un investitor autohton.

viewscnt
Afla mai multe despre
assetto
ronon
bogdan almași
ilie ilinca
luzan logistic
active imobiliare digitale