EXCLUSIV Autoritățile și brokerii vor să asigure casele românilor. Întâlnire la ASF, pe 5 mai. Un cutremur mare lasă în stradă sute de mii de oameni

EXCLUSIV Autoritățile și brokerii vor să asigure casele românilor. Întâlnire la ASF, pe 5 mai. Un cutremur mare lasă în stradă sute de mii de oameni
scris 21 apr 2017

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor(PAID) și Autoritatea de Supraveghere Financiară(ASF) caută soluții pentru a crește numărul locuințelor asigurate din România, în condițiile în care, după cum a mai arătat Profit.ro, efectul introducerii legii privind asigurarea obligatorie a locuinței a fost unul contrar celui așteptat. Față de 2009, când a fost înființat PAID, procentul caselor protejate prin asigurare a scăzut, în loc să crească. Una dintre principalele cauze care au condus la această evoluție o reprezintă limitarea canalelor prin care poate fi vândută și promovată asigurarea obligatorie. 

Patronatul Român al Brokerilor de Asigurare din România (PRBAR) a solicitat ASF o întâlnire în care să se discute posibilitatea ca polița obligatorie de locuință (PAD) să poată fi distribuită și prin alte canale decât societățile de asigurări acționare sau partenere PAID.

Urmărește-ne și pe Google News

Această soluție, deși nu este agreeată de acționarii PAID, ar putea fi o cale simplă de a crește gradul de cuprindere, cred brokerii. În prezent, doar acționarii PAID și societățile partenere pot vinde polița obligatorie și doar pentru un comision de maximum 10% din prima de asigurare care ar trebui să acopere inclusiv cheltuielile distribuitorului cu agenții.

Valoarea comisionului este o altă problemă, în condițiile în care, pe piața liberă, pentru o asigurare facultativă de locuință intermediarii primesc și peste 40%.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Recent, Autoritatea a acceptat propunerea PRBAR și a stabilit o primă întâlnire pentru data de 5 mai.

Mai mulți oameni de afaceri, printre care Dragoș Anastasiu și Wargha Enayati, vor să facă un fond de investiții cu care să finanțeze start-up-uri CITEȘTE ȘI Mai mulți oameni de afaceri, printre care Dragoș Anastasiu și Wargha Enayati, vor să facă un fond de investiții cu care să finanțeze start-up-uri

Intrarea brokerilor în parteneriat cu PAID este, de altfel, și unul dintre cele șapte obiective stabilite de PRBAR, la lansarea sa oficială.

Anterior, și în cadrul Uniunii Naționale a Societăților de Intermediere și Consultanță (UNSICAR) s-a discutat această posibilitate.

În acest moment, distribuirea PAD prin alte canale nu este posibilă nici legal și nici logistic. Oficialii Pool-ului spun că acest lucru nu este decocamdată posibil, nici dacă ar fi modificată legea în acest sens, în condițiile în care structura de personal a PAID nu permite administrarea unei relații cu intermediarii. 

Astăzi, după cum a declarat Nicoleta Radu Neacșu, directorul PAID, instituția care emite asigurările obligatorii de locuință se află cu mult în afara obiectivului stabilit pentru anul 2020, adică asigurarea a 60% din cele 8,8 milioane de locuințe din România.

Mai mult, în prezent sunt asigurate doar aproximativ 35% din locuințe, mai puțin decât înainte de introducerea obligativității, în 2009.

După ce legea a fost modificată, în 2015, în așa fel încât românii să nu își poată face asigurări facultative dacă nu au și una obligatorie, piața polițelor facultative a intrat și ea în picaj.

La finele anului 2016 erau valide puțin sub 1,7 milioane de polițe obligatorii de asigurare și încă aproximativ 1,2 milioane de polițe facultative, potrivit lui Aurel Badea, responsabil al Secțiunii Asigurări de Bunuri și Proprietăți din cadrul Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare.

În total, cele 2,9 milioane de asigurări acoperă sub 33% din totalul de 8,8 milioane de locuințe din România. Procentul este mai mic decât înainte de înființarea PAID, în 2009, când aproape 40% din locuințe aveau asigurare.

O companie americană caută în România specialiști IT pe care să îi plătească cu 100.000 de dolari pe an CITEȘTE ȘI O companie americană caută în România specialiști IT pe care să îi plătească cu 100.000 de dolari pe an

Scăderea se datorează exclusiv reducerii numărului de polițe facultative, în condițiile în care portofoliul PAID a urcat de la sub 400.000 de polițe, în 2010, la aproape 1,7 milioane în prezent. Principalul obiectiv al PAID, asumat de acționari și prevăzut de lege, este acela de a crește gradul de cuprindere în asigurare.

Ce este PAID?

Deși este supravegheată și reglementată ca orice altă firmă de asigurare activă pe piața polițelor de locuință, PAID se diferențiază semnificativ de societățile clasice. Cea mai importantă diferență este dată de faptul că Pool-ul nu poate stabili prețurile la care vinde polițele, în funcție de riscurile asumate, aceasta fiind baza oricărei activități de asigurare.

În al doilea rând, PAID nu poate utiliza canalele clasice de vânzare a polițelor, nici măcar vânzarea directă prin agenți proprii, în condițiile în care legea arată că doar firmele de asigurare acționare PAID sau care colaborează cu Pool-ului pot desfășura activitatea de vânzare, același lucru fiind valabil și pentru procesul de constatare a daunelor.

În fapt, singurele legături ale PAID cu ceea ce înseamnă o firmă de asigurare constau în emiterea polițelor și plata daunelor. Mai mult decât atât, acționarii și cei care conduc PAID nu au acces nici măcar la “actul de naștere” al societății. Raportul Băncii Mondiale, care stă la baza introducerii legii privind asigurarea obligatorie a locuinței și care conține inclusiv criteriile pe care sunt fundamentate tarifele, este considerat document strict secret și păstrat, ca atare, de Guvern.

Acest lucru aruncă o umbră de incertitudine asupra activității PAID, mai ales că acest document este fundamentat pe o acoperire de 100% prin asigurare, în condițiile în care, astăzi, PAID acoperă doar 20%.

Limitările legislative reprezintă și marea problemă invocată de conducerea PAID cu mai multe ocazii. Pool-ul a făcut mai multe demersuri pentru a obține fie o majorare a tarifelor, fie introducerea unei franșize, măsuri care i-ar permite mărirea programului de reasigurare. Niciuna dintre aceste propuneri nu a fost îmbrățișată de autorități, până acum. La sfârșitul lui 2016, PAID avea un portofoliu de 1,7 milioane de polițe, față de sub 1,6 milioane la 31 decembrie 2015. La finalul anului trecut, volumul primelor brute subscrise era de aproape 147 de milioane de lei, cu 9% mai mare decât în 2015.

PAID avea o pondere de 32% în totalul pieței, din acest punct de vedere. Înainte de a intra în faliment, Astra Asigurări era cel mai important acționar al PAID, cu o cotă de 15% din capital. Acțiunile sale au intrat la masa credală, putând fi vândute sau preluate de unul dintre creditorii societății sau de altă companie, cu condiția ca acestea să activeze în asigurări. Ceilalți acționari ai Pool-ului sunt Carpatica Asigurări (declarată în justiție falimentară, pe fond), City Insurance (în redresare financiară) , Euroins (în redresare financiară), Grawe România, Uniqa, ABC Asigurări, Certasig, Credit Europe Asigurări (Ergo), Generali, Groupama și Gothaer.

Sub sigla PAID este vândută polița obligatorie de asigurare a locuinței, care acoperă riscurile de cutremur, inundație și alunecări de teren și costă 20 de euro pe an pentru casele din materiale moderne sau 10 euro pe an pentru cele din chirpici. Acoperirea poliței este de 20.000 de euro sau, respectiv, 10.000 de euro. Riscurile acoperite sunt cele de cutremur, inundație și alunecări de teren.

viewscnt
Afla mai multe despre
asigurare obligatorie locuinta
paid
prbar
asf