Nivelul contribuției la Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare (UNSAR) nici nu mai are o relevanță atât de ridicată în condițiile în care a devenit evident că piața asigurărilor are nevoie de o reprezentare mult mai vizibilă și mai eficientă, transmite Adrian Marin, proaspăt ales președinte al UNSAR, în primul interviu pe care l-a acordat presei în noua sa calitate. Activitatea pe bază de voluntariat nu mai poate fi o soluție pentru UNSAR în actualele condiții de piață, anunță sursele Profit.ro.
Una dintre direcțiile în care UNSAR se va concentra este și combaterea măsurilor legislative care le afectează activitatea. Stabilirea, prin ordonanță de urgență, a unor tarife maxime pentru RCA este, în acest moment, o prioritate. Adrian Marin spune că au fost începute deja acțiuni împotriva actului normativ, în condițiile în care asigurătorii îl consideră anticonstituțional și nelegal.
“Ca asociație, vrem să ne asigurăm cum putem că legislația națională și cea internațională sunt respectate. Dacă OUG apare sub forma asta, vom lupta. UNSAR s-a implicat, și la nivel internațional, și la nivel național, în reglementare. Am analizat inclusiv prin consultanți internaționali mai multe aspecte și au fost sesizate diferite foruri, dar așteptările au fost total schimbate când, din cauza presiunii transportatorilor, cadrul legal a devenit unul de la care nu ne așteptăm decât la efecte negative și sub aspect reputațional, și sub alte aspecte. Va trebui să vedem cum putem să îl îmbunătățim.”, a declarat președintele UNSAR.
Potrivit acestuia, decizia de înghețare a tarifelor avantajează un segment economic, în detrimentul altora, inclusiv al firmelor de asigurare.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
“Poziția noastră foarte fermă a fost față de aspectele care au condus la această situație de criză. Eu nu am văzut intervenția statului la asigurători, adică la firme care au pierdut peste 770 de milioane de euro cumulat în ultimii zece ani, nu am văzut intervenția statului pentru firme care și-au redus personalul la jumătate , nu am văzut intervenții atât timp cât în această linie de business care va avea de plătit despăgubiri în cazul unui dezastru, de exemplu, numărul agenților de vânzări s-au redus considerabil.”, a mai spus Adrian Marin, pentru Profit.ro.
“În piață trebuie să rămână cei care sunt în stare să plătească…Nu există asigurător reticent la RCA sau la orice alt produs”
Președintele UNSAR își asumă o schimbare de atitudine la nivelul organizației pe care o conduce și lasă de înțeles că este gata să părăsească poziția pe care o deține dacă nu va reuși să obțină sprijinul tuturor celor 22 de membri.
“Contribuția datorată de fiecare membru ar putea să devină nerelavantă în condițiile în care mi-am propus să atrag mai multe resurse de la companiile din UNSAR. Dacă nu voi reuși acest lucru, probabil că nu veți mai discuta cu mine. Trebuie să fim realiști. În piață trebuie să rămână cei care sunt în stare să plătească daune asumate pe termen lung, dar să achite o contribuție mai mult sau mai puțin simbolică. Chiar dacă va fi nevoie de bani și mai mulți, dacă vrei o activitate mai intensă. Deci, nu văd între membrii noștri jucători care să își pună problema unei contribuții”, arată Adrian Marin.
Potrivit acestuia, mesajele conform cărora unele firme de asigurare se feresc de RCA nu reflectă realitatea, mai ales că asigurarea auto obligatorie aduce peste 55% din primele brute subscrise în România. Afirmația șefului UNSAR vine în contradicție cu unele zvonuri sau chiar aluzii oficiale conform cărora mai muți asigurători ar intenționa să renunțe la vânzarea de RCA în contextul plafonării prețurilor.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Document: frauda în asigurări se apropie de 400 milioane euro pe an. ASF vrea o poliție a asigurărilor. Oricine are asigurare poate deveni suspect“Este o curbă a lui Gauss în ceea ce privește tarifele RCA. Firmele de asigurare rămase în piață au luat clienți de la companiile care au dispărut. Au luat proporție importantă de business, prin redistribuire, pe diferite segmente, fiecare pe unde a avut un preț mai bun. Acest transfer s-a făcut de multe ori la un preț pe care unii dintre ei îl aveau înainte să intre Astra în redresare. În funcție de ce riscuri au preluat, ei și-a redimensionat tariful, urmând o calculație de care răspund. Pe aceste considerente, insist pe faptul că nu există asigurător reticent la RCA sau la orice alt produs de asigurare. Orice asigurător vrea cât mai mult posibil din ceva ce are sens. Să nu credeți că fac parte dintr-o companie care vrea o cotă mică de piață. De ce aș vrea o cotă mică de piață și nu aș vrea să mă aflu printre jucătorii importanți din piață, care să poată să își asume un risc și să plătească cu o rezervă corespunzătoare. Nu cred că există jucători care să nu își dorească să fie într-o piață care are peste 55%, deci ești acolo sau nu ești deloc. “, a mai arătat Adrian Marin, care conduce societatea Generali.
Guvernul a decis, prin Ordonanță de Urgență, ca tarifele RCA să fie nivelate la o valoare maximă stabilită de ASF pentru fiecare categorie de asigurați. Aceste valori au fost deja incluse într-un proiect de Hotărâre de Guvern care urmează să fie discutat săptămâna viitoare de Guvern.
UNSAR va avea angajați permanenți și se va implica mai mult în proiecte de PR și educație financiară - surse
În stilul său caracteristic, Adrian Marin nu a dorit să prezinte foarte multe detalii concrete în ceea ce privește acțiunile pe care le va întreprinde UNSAR, spunând doar că va acționa "mai energic".
Totuși, Profit.ro a aflat că mai mulți membri ai Asociației au propus ca activitățile în secțiunile Uniunii să nu mai fie pe bază de voluntariat. De aceea este posibil ca, în perioada următoare, să fie angajați specialiști care să analizeze și să explice pentru public problemele din fiecare secțiune în parte, fie că este vorba despre asigurări auto,property sau agricole, de exemplu.
CITEȘTE ȘI UNIQA și Otto Broker au lansat o poliță CASCO pentru vehicule retro. Parcul auto național numără aproape 2.000 de mașini cu vechime de peste 20 aniÎn acest fel, susțin sursele Profit.ro, se dorește obținerea unor analize mult mai clare. Pe de altă parte, UNSAR se va dezvolta și pe zona de comunicare cu presa și, mai ales, cu clienții. De exemplu, o pagină de Facebook mult mai promovată și mai “interactivă” este una dintre propuneri. UNSAR ar putea începe, în următoarea perioadă, și campanii de educare a publicului, dar și cursuri pentru specialiștii din domeniu. Astfel de activități sunt firești în organizațiile domeniului din alte țări europene.
În prezent, la nivelul UNSAR, activitățile se desfășoară mai ales pe bază de voluntariat, doar câteva persoane fiind angajate. În ceea ce privește comunicarea și prezența în întâlnirile cu ASF sau cu alte organizații, practic toată actvitatea UNSAR se rezumă la câteva persoane care sunt și angajate în companii de asigurare sau în alte entități din domeniu.