Electrecord, prima casă de discuri românească, autodenumită "Coloana sonoră a României", pe piață din 1932, astăzi controlată de angajații societății, a intrat în insolvență, la propria cerere, cu datorii la stat de peste 7,5 milioane lei.
În 2016, ultimul an raportat, Electrecord a avut un profit net de 636.000 lei, dublu față de anul precedent, după ce în intervalul 2008-2014 a funcționat pe pierderi.
Și cifra de afaceri a fost în 2016 cea mai mare din ultimii 4 ani, de 1,7 milioane lei, dar datoriile către stat au urcat și au ajuns la finele lunii septembrie 2017, conform termene.ro, la peste 7,5 milioane lei.
CITEȘTE ȘI FOTO Singurul specialist al BTT pe discoteci-sonorizări și-a scos la vânzare complexul turistic din Costinești: Nu mai am chef, parcă mai trebuie să ne mai și plimbăm un pic prin lume !În aceste condiții, Electrecord București, listată la bursă din 1996, astăzi cu o capitalizare de 2,7 milioane lei, și-a cerut insolvența, solicitarea fiind semnată acum de judecători.
Casa de discuri a fost înființată în 1932 de Nathan Mischonzniki, om de afaceri evreu care avea din 1900 o firmă în Germania ce se ocupa cu negoțul cu instrumente muzicale și partituri, acesta cumpărând aparatură second-hand de la fabrica Kristall, din Germania, și aducând-o la Bucuresti.
Primul disc presat la fabrica de viniluri din România a fost lansat în octombrie 1934, iar în 1937 a fost amenajat primul studio de înregistrări audio din România (până atunci, artiștii români, precum Gică Petrescu și Maria Tănase, fiind obligați să facă naveta la Viena și Berlin pentru a înregistra).
În 1948, firma privată a fost confiscată de stat, activitatea casei de discuri fiind reluată complet în 1956.
În 1991, Electrecord a devenit societate pe acțiuni, iar în 2003 angajatii societătii au preluat controlul (77% din acțiuni). Un alt pachet de acțiuni, de 13,9%, este deținut de fondul de investiții Broadhurst Investments, reprezentat în România de Andrei Siminel.
Astăzi, Electrecord livrează pieței diferite CD-uri, dezvoltând și o aplicație în Google Play cu muzică arhivată.