Efectul OUG 114: OMV Petrom a înmagazinat de trei ori mai mult gaz ca anul trecut, echivalent cu o treime din vânzările totale ale companiei

Efectul OUG 114: OMV Petrom a înmagazinat de trei ori mai mult gaz ca anul trecut, echivalent cu o treime din vânzările totale ale companiei
scris 31 iul 2019

OMV Petrom avea înmagazinată la finalul trimestrului al doilea al acestui an o cantitate de gaze de 3,4 miliarde TWh, de trei ori mai mare decât cea depozitată la finalul perioadei similare a anului trecut, rezultat al intrării în vigoare a OUG 114 bis de la 1 mai pe piața gazelor.

Profit.ro a semnalat faptul că plafonarea prețului gazelor destinate consumului populației și sistemelor de încălzire centralizate i-a determinat atât pe furnizori, cât și pe producători să depoziteze mai multe gaze.

Urmărește-ne și pe Google News

Pe 21 iulie, România avea depozitată o cantitate de 18,23 TWh (55% din capacitatea totală de înmagazinare) cu peste 3,5 TWh (sau o pătrime) peste nivelul depozitat la această dată a anului trecut, de 14,7 TWh (43,8% din capacitatea totală de depozitare). În plus, volumul suplimentar depozitat în această primăvară și vară, de când a intrat în vigoare OUG 114, a fost și mai ridicat ca urmare a faptului că la finalul lunii martie, România a atins un nivel minim de gaz depozitat, coborând pentru prima oară în istorie sub procentul de 11% din capacitatea totală de depozitare. În perioada 1 aprilie-21 iulie, au fost injectați în depozite aproape 15 TWh, în creștere cu 50% peste cantitatea de 10 TWh depozitată în perioada similară a anului precedent.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
ANALIZĂ Cum a ajuns România cea mai scumpă piață europeană a gazelor și importator net pe perioada verii CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Cum a ajuns România cea mai scumpă piață europeană a gazelor și importator net pe perioada verii

În trimestrul al doilea, OMV Petrom a comercializat 9,39 TWh de gaze. 3,4 TWh au fost depozitați, 3,2 TWh vânduți la prețul pieței pe piețele centralizate (OPCOM și BRM), iar 2,94 TWh au fost livrați către consumatorii casnici și producătorii de energie termică pentru casnici la preț reglementat de 68 lei/MWh.

Potrivit OMV Petrom, OUG 114/2019 și OUG 19/2019 vor avea un impact negativ de 40 de milioane de euro, aproximativ 200 milioane de lei sau 10% din profitul înregistrat de companie în prima jumătate a anului.

OMV Petrom trebuie să furnizeze pieței reglementate 12,5 TWh de gaze naturale pentru perioada mai - decembrie 2019 la un preț maxim de 68 lei/MWh și 1,14 TWh de energie electrica pentru perioada martie - decembrie 2019 la prețul de 259,58 lei/MWh.

OMV Petrom estimează pentru 2019 o producție totală netă de energie electrică mai mică față de 2018, compensată de o majorare a vânzărilor totale de gaze naturale.

Centrala de la Brazi a OMV Petrom a produs doar 0,05 TWh în al doilea trimestru ca urmare a reviziei efectuate și a evoluției prețurilor CITEȘTE ȘI Centrala de la Brazi a OMV Petrom a produs doar 0,05 TWh în al doilea trimestru ca urmare a reviziei efectuate și a evoluției prețurilor

În pofida acestor estimări, în cel de-al doilea trimestru, volumele de gaze naturale vândute de OMV Petrom către terți au fost cu 4% mai mici comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

“Volumul total al vanzărilor de gaze naturale, în scădere cu 11% pana la 9,39 TWh, a fost afectat de contextul pieței de energie electrica ce a generat o reducere a consumului de gaze naturale al centralei electrice Brazi și o ajustare a programului de înmagazinare a gazelor”, susține compania.

Centrala electrică Brazi a generat o producție redusă de energie electrică de 0,04 TWh în cel de-al doilea trimestru, comparativ cu 0,41 TWh trimestrul similar al anului trecut, din cauza” marjelor negative, data fiind creșterea prețurilor la gaze și certificatelor verzi”.

OMV Petrom și-a majorat cu peste 50% profitul în prima jumătate a anului CITEȘTE ȘI OMV Petrom și-a majorat cu peste 50% profitul în prima jumătate a anului

Drept urmare, OUG 114 și-a făcut deja efectul asupra rezultatelor segmentului Downstream Gas, care a înregistrat o pierdere de 18 milioane de lei în trimestrul al doilea, afectat de condițiile nefavorabile din piața de energie electrică și de volumul mai scăzut al vânzărilor de gaze naturale. În trimestrul similar al anului trecut Downstream Gas înregistrase un rezultat pozitiv de 26 milioane lei.

Conform estimărilor OMV Petrom, cererea naționala de gaze naturale a crescut cu aproape 2%. Pe piețele centralizate din România, prețul mediu ponderat al gazelor naturale pentru tranzacțiile incheiate în acest trimestru pentru diferite produse standard a fost de 105 lei/MWh.

Romgaz a \ CITEȘTE ȘI Romgaz a "îngropat" o cantitate de gaz egală cu jumătate din producție

Compania concurentă a OMV Petrom și deținătoare a majorității capcacităților de depozitare din România, Romgaz, a depozitat în primele 6 luni ale anului o cantitate de gaz aproape egală cu jumătate din producția sa internă din această perioadă, producție care în trimestrul al doilea al anului a înregistrat o scădere de 0,5% față de perioada similară a anului trecut.

În trimestrul al doilea, apetitul pentru înmagazinare al furnizorilor și producătorilor s-a accentuat, cantitatea de gaz injectată în depozitele operate de Romgaz, 1,01 miliarde metri cubi, reprezentând 80% din totalul producției companiei, 1,27 miliarde metri cubi.

viewscnt
Afla mai multe despre
omv petrom
înmagazinare
gaz
producție
electricitate