După ce a visat la investitori americani, ruși, chinezi și arabi, Goschy așteaptă o familie din Mioveni pentru Amfiteatru-Panoramic-Belvedere

După ce a visat la investitori americani, ruși, chinezi și arabi, Goschy așteaptă o familie din Mioveni pentru Amfiteatru-Panoramic-Belvedere
scris 21 iul 2016

După ce l-a cumpărat cu 30 de milioane de euro în 2008, ca să-l scoată la vânzare cu un preț dublu doi ani mai târziu și să-l ieftinească succesiv până la 15 milioane de euro, Josef Goschy crede că a găsit cumpărător pentru complexul Amfiteatru-Panoramic-Belvedere din Olimp. Familia Movileanu, care a intrat puternic pe piața turismului de litoral în ultimii doi ani, investind în câteva hoteluri din Venus, caută acum finanțare ca să poată prelua cel mai cunoscut complex hotelier scos la vânzare în ultimii ani.

Probabil că atunci când l-a scos la vânzare pe piața internațională și a încercat să atragă miliardari americani, ruși, chinezi sau arabi, Josef Goschy, om trecut bine de 80 de ani, cu mare experiență în turism, nu și-a imaginat că o să ajungă la mâna unei familii din Mioveni, de care până în urmă cu doi ani nu auzise mai nimeni din turism. "M-am înțeles cu ei, dar nu am nimic în scris", a declarat Josef Goschy pentru Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

El a adăugat că familia Movileanu caută acum finanțare pentru a cumpăra complexul, după care va semna tranzacția. Întrebat dacă este real prețul de 15 milioane de euro pentru care, potrivit unor surse din turism, s-au înțeles cele două părți să semneze tranzacția, Goschy a spus că nu dorește să comenteze.

Contactat de Profit.ro, Nicolae Movileanu nu a dorit nici el să comementeze legat de tranzacție.

Presat să vândă de datoriile de la bancă pe care le-a acumulat în 2008, atunci când a plătit 30 de milioane de euro pe fosta perlă a litoralului românesc, Goschy a făcut tot posibilul să înstrăineze activul la un preț cât mai ridicat, dar lipsa ofertelor l-a readus cu picioarele pe pământ. Între timp, fosta perlă a devenit aproape o ruină, dar poziția bună la malul mării și terenul i-a păstrat încă un sex-appeal pentru unii investitori.

EXCLUSIV Goschy a găsit cumpărător pentru hotelurile Onix și Safir din Cap Aurora și așteaptă acordul Piraeus, unde sunt gajate CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Goschy a găsit cumpărător pentru hotelurile Onix și Safir din Cap Aurora și așteaptă acordul Piraeus, unde sunt gajate

Dar familia Movileanu din Mioveni a devenit specialistă în cumpărarea hotelurilor în paragină și în modernizarea acestora, după ce a luat de la THR Marea Neagră două hoteluri și 28 de vile care nu mai funcționau de multă vreme și pentru care a plătit, după cum este vehiculat prin piață, în jur de 4 milioane de euro.

Hotelurile au intrat într-un proces de modernizare estimat la 12 milioane de euro, conducând la apariția complexului Mera din Venus, cu 1.200 de locuri.

Goschy a declarat recent pentru Profit.ro că s-a înțeles cu proprietarii Mera Resort din Venus, care vor să cumpere hotelurile Onix și Safir din Cap Aurora, scoase de mulți ani la vânzare. Singurul lucru pe care-l mai așteaptă ambele părți este acordul Piraeus, banca la care Goshy s-a împrumutat înainte de criză și unde a gajat, printre altele, și cu cele două hoteluri din sudul litoralului. Clasificat la două stele, complexul însumează 343 de camere duble și apartamente, iar prin piața de turism circulă zvonul că Goschy ar fi bătut palma cu cei de la Mera pentru puțin mai mult de două milioane de euro.

Contactat de Profit.ro, omul de afaceri care deține lanțul Unita a confirmat că tranzacția este ca și încheiată, dar nu a precizat suma de vânzare. Goschy a spus că singurul lucru care întârzie semnăturile finale este acordul Piraeus, banca la care sunt gajate cele două hoteluri începând cu 2008, când a împrumutat 7 milioane de euro de la bancă.

Josef Goschy: Când aud de bănci, mă ia dracu CITEȘTE ȘI Josef Goschy: Când aud de bănci, mă ia dracu

Dacă va cumpăra cele cinci hoteluri de la Goschy, care cumulează peste 1.000 de locuri, familia Movilieanu va intra în top trei al investitorilor de pe litoral, alături de Mohammad Murad și Nicolae Bucovală.

Josef Goschy a fost considerat un mare optimist în 2008, când a plătit pe complexul din Olimp una dintre cele mai mari sume cu care a fost cumpărat vreodată un activ în turism în România, dacă nu cumva chiar cea mai mare. Considerat pe vremuri perla litoralului românesc și vârf arhitectural, Amfiteatru Panoramic Belvedere, cu 770 de camere, ajunsese deja în paragină când și-a schimbat proprietarul și avea nevoie de investiții de 20 de milioane de euro ca să redevină ce a fost înainte de 1989.

Plimbat până la privatizare între foști chelneri și bucătărese, pe modelul de succes "zonă de gestiune", complexul a coborât inevitabil de la "Perla" de 4 stele la o clasificare de 2 stele. După ce l-a cumpărat, virând 30 de milioane de euro în conturile AVAS și SIF Transilvania, Goschy a explicat că un lanț hotelier vrea, întotdeauna, să devină din ce în ce mai mare. Pe vremea aceea, lanțul Unita număra în jur de 25 de hoteluri cu peste 3.000 de camere și era cel mai mare din țară. Goschy a spus atunci că un om sărac este cel mulțumit cu ce are.

A urmat criza economică mondială și, după investiții de 1 milion de euro, cu care a început modernizarea unuia dintre hoteluri, omul de afaceri s-a oprit, ghidându-se probabil după o filosofie mai simplă, și anume aceea că sărac este, până la urmă, cel care rămâne fără bani. "Eu, de șapte ani, n-am mai avut bani să investesc și încă trebuie să plătesc dobânzi la bănci pentru această achiziție. N-am făcut altceva decât să plătesc dobânzi la bănci în acești șapte ani. A fost cea mai proastă afacere pe care am făcut-o în viața mea", a povestit Goschy pentru Profit.ro.

Speriat de impozitul specific, Josef Goschy i-a scris lui Iohannis: Este discriminatoriu și protecționist CITEȘTE ȘI Speriat de impozitul specific, Josef Goschy i-a scris lui Iohannis: Este discriminatoriu și protecționist

În 2012, când a înțeles limpede că n-are puterea să transforme cele 770 de camere din Olimp într-o nouă perlă a litoralului, Goschy a scos complexul la vânzare. Însă și de această dată a dat dovadă de optimism, cerând 60 de milioane de euro pe un complex în care a investit doar un milion de euro și pe care a plătit de două ori mai puțin cu patru ani înainte. Nimeni, cu excepția, poate, a omului de afaceri, nu s-a așteptat să vândă la această sumă, motiv pentru care, în anii următori, Goschy a scăzut pretențiile și a cerut 30 de milioane de euro pe complex.  A fost încă o dată optimist, pentru că nu s-a găsit niciun investitor care să vrea să dea banii pe care-i plătise Goschy în 2008 pe niște clădiri cu șapte ani mai vechi. "Eu n-am putut să prevăd în 2008 că va veni această criză, unde foarte mulți oameni cu avere au mușcat-o urât de tot. Atunci era acest preț, dar apoi n-am mai putut să-l recuperez", a explicat omul de afaceri.

Între timp, unul dintre corpuri a rămas închis, iar pe celelalte două i le-a închiriat lui Raj Tunaru, personaj care, pe vremea în care Goschy cumpăra hotelurile de la mare, făcea închisoare în California fiind acuzat că-și lovise și amenințase cu moartea amanta. S-a întors ulterior în țară și în ultimii ani s-a apucat de hotelărie, însă n-a fost nici el suficient de ferm încât să oprească  degradarea clădirilor. Starea jalnică a acestora i-a adus o altă problemă lui Goschy, pentru că, la jumătatea lunii august a anului trecut, o echipă de control a Autorității Naționale pentru Protecția Cumpărătorilor (ANPC) și Autorității Naționale pentru Turism (ANT) a descoperit mari nereguli și mizerie în camerele hotelurilor Amfiteatru și Belvedere, dar și probleme la bucătărie.

În consecință, autoritățile au amendat administratorul celor două hoteluri și, mai grav, le-au declasificat de la două stele la o stea. "Acolo e rea voință, pentru că au constatat probleme la două camere și pentru asta le-au retrogradat la o stea și au dat amendă", crede proprietarul lanțului hotelier.

Briza CITEȘTE ȘI Briza

Toate acestea l-au făcut pe Goschy să ia măsuri drastice, tăind masiv din prețul pe care îl cere pe complex. "Eu vreau să le vând și le vând cu siguranță în acest an, cu orice preț. Un preț la care se discută e 23 de milioane de euro, față de 30, cât am cerut până acum. Sunt câteva discuții foarte avansate, dar, până nu văd banii în cont, nu mai zic nimic", a declarat el pentru Profit.ro în toamna anului trecut.

Se părea că reducerea pretențiilor a stârnit interesul investitorilor, pentru că, după cum spunea proprietarul, existau negocieri avansate cu investitori din Rusia și țările arabe, dar și cu fonduri de investiții americane. "Anul ăsta vând cu siguranță. Cu orice preț", susținea Goschy. Dar n-a fost să fie americani sau ruși, și nici arabi, ci o familie din Mioveni. Dar nu pe 23 de milioane de euro, ci pe 15 milioane, de două ori mai puțin decât a plătit Goschy pe complex în 2008. Însă Goschy va trăi palpitant până când potențialii cumpărători vor face rost de bani.

El spunea în toamna trecută că, pentru a aduce complexul la faima de altă dată, este nevoie de investiții de 20 de milioane de euro, care trebuie adăugate milioanele de euro pentru achiziție. Și, ca încă o dovadă a inepuizabilului său optimism la 85 de ani, Josef Goschy mărturisea: "Eu, dacă aș avea acești bani, le-aș cumpăra din nou și aș face ceva deosebit".

Chiar dacă a plătit în fiecare an dobânzi de milioane la bănci pentru complexul de la Olimp și cu toate că, dacă va reuși să-l vândă, o va face la jumătate din prețul pe care l-a plătit pe el, Josef Goschy insistă să continue afacerile în domeniu.

viewscnt
Afla mai multe despre
goschy
complex
mera
vanzare