O firmă de videochat poate fi fiscalizată doar prin drepturi de autor, contractul individual de muncă nefiind obligatoriu, a decis acum instanța, într-un dosar în cazul căruia verificările au fost declanșate în 2014, ajungând la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și vizând activitatea a câteva sute de persoane.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider
În acest caz, firma din industria videochat-ului din România a fost acuzată de evaziune fiscală și spălare de bani.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
VEZI AICI ANAF vs. studio-urile de videochat. A stabilit CJUE că TVA trebuie plătită de studio-uri?
Concluzia instanței a fost însă că, în cazul activității desfășurate de modelele de videochat, specificul activității nu a necesitat încheierea de contracte de muncă între acestea și studiouri, soluția legală identificată constând doar în încheierea de cesiune a drepturilor de autor. Dificultățile fiscalizării activității de videochat au drept cauză inexistența unui cod CAEN pentru această activitate.
„Noile tehnologii și răspândirea internetului pe scară largă au accelerat dezvoltarea noilor tipuri de afaceri și în special a noilor mijloace prin care persoanele fizice pot desfășura o activitate generatoare de venituri, supuse impozitării, într-un ritm mult mai rapid în comparație cu reglementarea adecvată a unor astfel de activități”, a declarat Doru Cosmin Ursu, managing associate ZRVP, care a reprezentat clientul.