Dan Radu Rușanu, fost șef ASF, obține daune morale și salarii restante pentru zilele petrecute în arest în dosarul Carpatica Asig

Dan Radu Rușanu, fost șef ASF, obține daune morale și salarii restante pentru zilele petrecute în arest în dosarul Carpatica Asig
scris 14 iul 2021

Dan Radu Rușanu (71 de ani), fost președinte al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), a obținut în instanță, în urma unei sentințe ce poate fi atacată cu recurs, daune morale în sumă de 75.000 lei pentru prejudiciul invocat în urma arestării în dosarul "Carpatica Asig", ulterior fiind achitat. El a cerut statului despăgubiri de 5 milioane de lei.

Povestea lui Dan Radu Rușanu poate fi văzută AICI

Dacă decizia rămâne definitivă, daunele trebuie achitate de Ministerul Finanțelor, împreună cu salarii totale de peste 310.000 lei, pentru perioada martie -septembrie 2014.

Urmărește-ne și pe Google News

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

În decembrie 2018, Tribunalul București a respins cererea lui Rușanu.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
2021, anul prevenției în business. Ce soluții au companiile în dificultate pentru redresare? CITEȘTE ȘI 2021, anul prevenției în business. Ce soluții au companiile în dificultate pentru redresare?

În cererea adresată instanței, fostul șef ASF a solicitat obligarea Ministerului Finanțelor Publice la plata, cu titlu de despăgubiri, a sumei de 904.359,50 lei, reprezentând daune materiale (cheltuieli de judecată – onorarii de avocat – ocazionate de desfășurarea procesului penal), precum și a sumei de 784.000 euro, reprezentând daune materiale (contravaloarea drepturilor salariale nete neîncasate, pentru durata celor 56 de luni calendaristice ale mandatului de președinte al ASF).

De asemenea, el a cerut daune morale de 5 milioane de lei (reparația morală pentru privarea de libertate în perioada 25.02 - 26.02.2014 și, respectiv, 04.03 - 8.09.2014), precum și dobânda legală la sumele precizate mai sus, calculată de la data introducerii acțiunii și până la data plății efective a acestor sume, plus cheltuielile de judecată ocazionate de derularea procedurii judiciare în dosar.

În fața instanței, avocatul lui Rușanu a susținut că prejudiciul moral solicitat a fost calculat "față de ceea ce a reprezentat reclamantul, fiind unul din politicienii adevărați ai acestei țări, funcția deținută de acesta fiind echivalentă cu cea a Guvernatorului Băncii Naționale a României".

Transformarea digitală, răspunsul industriei asigurărilor la provocările pandemiei. Emiterea și plata online a polițelor au crescut exponențial CITEȘTE ȘI Transformarea digitală, răspunsul industriei asigurărilor la provocările pandemiei. Emiterea și plata online a polițelor au crescut exponențial

"Față de solicitarea de plată a salariilor, arată că, deși reclamantul a demisionat din funcția deținută, acesta a recurs la această soluție având în vedere faptul că, fiind arestat, nu putea bloca această instituție. Arată că dacă reclamantul nu demisiona, tot ce însemna  piață nonbancară, ar fi fost blocată pentru că reclamantul nu putea semna. Arată că gestul a fost unul de responsabilitate, pentru ca situația sa să nu afecteze instituția", scrie în motivarea unei sentințe a Tribunalului București din decembrie 2018.

Avocatul a mai susținut că Rușanu a fost supus unui linșaj mediatic timp de aproape 4 ani, în cele peste 6.000 de articole de presă scrisă și online, ori emisiuni TV, în care persoana reclamantului a fost constant asociată faptelor de corupție și constituirii unui grup infracțional organizat la ASF, cu favorizarea infractorului și fapte de abuz în serviciu, unele dintre acestea folosindu-se de informații "pe surse" din interiorul DNA.

EXCLUSIV Dacia Spring a început livrările în Europa și a intrat în topul electricelor: aproape 2.000 de exemplare au ajuns pe cele mai mari piețe CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Dacia Spring a început livrările în Europa și a intrat în topul electricelor: aproape 2.000 de exemplare au ajuns pe cele mai mari piețe

"Chiar și ulterior achitării sale definitive, presa scrisă a continuat să supună pe reclamant unor atacuri cu insinuări evidente care fac aluzie la favorizarea sa în proces în raport de ceilalți inculpați alături de care fusese trimis în judecată, întreținând, astfel, memoria colectivă asupra unor fapte de corupție cu privire la care, prin hotărâri judecătorești definitive, instanțele penale au stabilit că nu există, ori că nu constituie infracțiuni", mai scrie în motivare.

În 2014, Dan Radu Rușanu a fost trimis în judecată de procurorii DNA în dosarul "Carpatica Asig", alături de omul de afaceri Ilie Carabulea și de Marian Mârzac, fost membru al Consiliului ASF.

Rușanu a fost arestat preventiv timp de patru luni, pentru 11 fapte, printre care constituirea unui grup infracțional organizat și influențarea declarațiilor, favorizarea făptuitorului în formă continuată, folosirea influenței de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere în scopul obținerii pentru altul de foloase necuvenite.

În iunie 2017, Rușanu a fost achitat definitiv de instanța supremă, iar Carabulea a fost condamnat la 5 ani de închisoare. Dan Radu Rușanu a fost deputat și senator PNL, iar din anul 2013 a fost președinte al ASF.

viewscnt
Afla mai multe despre
dan radu rusanu
asf
carpatica asig
proces
daune morale