Costurile pe care le plătesc agențiile pentru garantarea pachetelor turistice vor fi suportate chiar de către clienți din prețul unei vacanțe

Costurile pe care le plătesc agențiile pentru garantarea pachetelor turistice vor fi suportate chiar de către clienți din prețul unei vacanțe
scris 20 feb 2018

Cheltuielile necesare înființării și administrării fondului de garantare care va despăgubi turiștii în caz de insolvență a unei agenții vor fi suportate chiar de aceștia, însă nu vor fi mari, urmând să ajungă la cel mult 0,2% din prețul unei vacanțe, potrivit ANAT. Agențiile vor urma să plătească fiecare câte 2.000 de euro pentru înființarea acestui fond, plus un procent anual din vânzări, dar și o garanție inițială de 0,5% din cifra de afaceri.

Deși ordonanța care prevede înființarea unui fond de garantare a pachetelor turistice la care toate agențiile trebuie să contribuie cu bani a fost publicată anul trecut în Monitorul Oficial, aceasta nu poate fi pusă în practică până nu sunt publicate și normele metodologice pentru aplicarea acesteia. Din estimările ANT, acestea ar urma să apară la 1 iulie, motiv pentru care asociația agențiilor de turism încearcă să se implice în elaborarea lor.

Urmărește-ne și pe Google News

Una dintre ideile ANAT este ca garantarea să fie limitată, chiar dacă fondul va strânge de la agenții, încă de la început, câteva milioane de euro. "Vrem ca acest fond să nu se termine dacă va cădea o agenție mare", a explicat marți, într-o conferință de presă, președintele ANAT, Alin Burcea. El nu va mai candida la alegerile de miercuri la președinția ANAT, aceasta urmând să fie preluată de singurul intrat în cursă, Nicolae Demetriade, fondatorul Happy Tour și fost director al Tarom.

EXCLUSIV Dertour, unul dintre marii turoperatori germani, scoate România din cataloage, din cauza infrastructurii proaste și a hotelurilor puține și foarte scumpe CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Dertour, unul dintre marii turoperatori germani, scoate România din cataloage, din cauza infrastructurii proaste și a hotelurilor puține și foarte scumpe

Dacă inițial a fost stabilit de Ministerul Turismului ca doar agențiile nou-înființate să plătească o taxă de intrare în fond de 2.000 de euro, Burcea crede că acestea ar fi discriminate în raport cu cele vechi și propune ca toate agențiile să vină cu această sumă. "Cei care nu pot plăti se pot reorienta profesional și se pot face ziariști, bloggeri etc.", a mai spus șeful ANAT.

La această sumă, se va mai adăuga un procent pe valoarea pachetului vândut, care va fi decis anual prin Ordin al ministrului Turismului. Burcea afirmă că, inițial, va mai fi și o garanție de 0,5% din vânzările agențiilor de turism - cash sau garanție bancară. "Clar se vor scumpi pachetele turistice cu 0,1-0,2%. În mod normal, aceste sume trebuie trecute pe factură și plătește turistul. Sunt 2.600 de agenții de turism licențiate în România și, anual, intră în insolvență sub 10", a mai spus șeful ANAT.

viewscnt
Afla mai multe despre
agentii
turism
garantare