Guvernul a aprobat, prin ordonanță de urgență, o serie de modificări la Legea achizițiilor publice, după cum a anunțat în premieră vicepremierul Sorin Grindeanu, ministru al Transporturilor, în emisiunea Talk News de la PROFIT NEWS TV, la momentul lansării în dezbatere publică a pachetului de modificări.
Astfel, în faza de licitație va fi un singur termen limită pentru răspunsul către ofertanți privind documentele justificative.
Vor fi eliminate ofertele apreciate ca nejustificat de mici, care blochează ulterior proiecte prin lipsa finanțării, prin stabilirea unui prag de 80% pentru oferte.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Sub acest prag ofertele vor fi considerate neobișnuit de scăzute. Aceste oferte vor fi supuse unei noi analize. Dacă se constată că prețurile consemnate sunt sub valoarea de piață, ofertele vor fi respinse.
Ordonanța prevede și eliminarea blocării contractelor în faza de implementare din cauza creșterii prețurilor.
Este introdusă obligația ajustării prețurilor pentru contractele cu o durată mai mare de 6 luni, în funcție de evoluția prețurilor din piață, a arătat ministrul Grindeanu.
Vor fi eliminate contestațiile nejustificate, autoritatea de reglementare în domeniu urmând să rețină obligatoriu cauțiunile firmelor care pierd contestațiile.
În faza de implementare se propune eliminarea "șantajului" anumitor companii care, după semnarea contractelor, nu se mobilizează și nu respectă termenele contractuale.
Contractantul nerespecta va putea fi înlocuit cu un nou contractant, fără a mai fi reziliat întregul contract.
Grindeanu apreciază că astfel că vor fi eliminate și întârzierile pe termen lung și indisciplina, prin emiterea unor certificate intermediare privind stadiul de execuție, din 90 în 90 de zile, iar antreprenorul notificat negativ nu va mai putea câștiga licitații, dacă participă în perioada în care are deja în derulare un contract pe care întârzie.
Vor fi eliminate și notificările depuse chiar la începutul contractelor. În faza de execuție, antreprenorul nu va mai putea pretinde cheltuieli suplimentare pe motiv că și-a mobilizat resursele, iar în faza de avizare vor fi eliminați timpii pierduți provocați de birocrația excesivă în domeniul exproprierii terenurilor deținute de autoritățile publice locale.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV ULTIMA ORĂ Tranzacție rapidă - Unul dintre cei mai bogați belgieni cumpără Parcul industrial Metav, printre cele mai importante din RomâniaTerenurile din proprietatea autorităților locale se vor transfera de drept în cea a Autorității Contractante care derulează proiectul. Este impus un termen de 15 zile calendaristice de la depunerea solicitării pentru analizarea documentației necesare eliberării: Certificatelor de Urbanism, Avizelor de la Apele Române, ISU, Consiliilor Locale, proprietarilor de utilități. Dacă aceste entități au observații, pot emite doar o singură dată certificate, avize sau autorizații condiționate.
Ulterior măsurilor pe care beneficiarul le ia conform cerințelor din document, autoritățile respective nu mai pot emite alte solicitări.
Autoritățile în cauză sunt obligate să emită autorizațiile în termen de 5 zile după ce beneficiarul îndeplinește condițiile. În caz contrar se va considera că documentele respective au fost emise tacit.
CITEȘTE ȘI Cîțu se gândește la o discuție serioasă despre remanieri în guvern”Ieri m-am întâlnit cu președintele Iohannis, eu am cerut, pentru că de aproximativ trei săptămâni, cu colegii de la Ministerul Transporturilor, lucrez la schimbarea cadrului legal pe achiziții publice. E necesar în România să umblăm la toată această arhitectură”, a spus Sorin Grideanu.