Comisia Europeană urcă estimările de creștere pentru economia României în 2020 și 2021. Politicile fiscale și deficitul – riscuri majore

Comisia Europeană urcă estimările de creștere pentru economia României în 2020 și 2021. Politicile fiscale și deficitul – riscuri majore
scris 13 feb 2020

Comisia Europeană a revizuit în urcare estimările privind avansul economiei României în 2020 și 2021, însă a avertizat asupra riscurilor la adresa creșterii generate de politicile fiscale expansioniste. Impreviziunile legislative sau adâncirea abruptă a deficitului pot afecta, de asemenea, mediul investițional și economic.

Economia României este preconizată să crească cu 3,8% în acest an și cu 3,5% anul viitor, arată Comisia în prognoza sa intermediară de iarnă. În toamnă, Comisia a estimat un avans economic de 3,6% pentru 2020 și de 3,3% pentru 2021.

Urmărește-ne și pe Google News

“Creșterea reală a PIB este estimată să rămână robustă, la 3,8% în 2020 și la 3,5% în 2021. Stimulentele fiscale semnificative planificate în 2020 și 2021 sunt așteptate să ofere un nou impuls consumului privat, stimulând, în același timp, importurile. Investițiile sunt preconizate să rămână puternice în 2020, sprijinite de sectorul construcțiilor și de o utilizare mai mare a fondurilor UE”, potrivit Comisiei, care notează că anularea măsurilor introduse prin OUG 114 în sectoarele bancar și energetic ar trebui să favorizeze investițiile private.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
BNR menționează epidemia de coronavirus printre riscurile la adresa creșterii economice. Nivelul și tendința deficitului de cont curent și a celui bugetar sunt deosebit de preocupante CITEȘTE ȘI BNR menționează epidemia de coronavirus printre riscurile la adresa creșterii economice. Nivelul și tendința deficitului de cont curent și a celui bugetar sunt deosebit de preocupante

Comisia a revizuit însă în scădere estimările privind expansiunea economiei în 2019, de la un avans de 4,1% preconizat în toamnă la o creștere de 3,9%, în contextul contribuției negative a exporturilor la creșterea PIB și a scăderii producției industriale.

Pentru perioada 2020-2021, Comisia vede riscuri generate de politicile fiscale expansioniste, care ar putea agrava dezechilibrele macroeconomice existente, evoluție preconizată să afecteze încrederea investitorilor și să conducă la majorarea costurilor de finanțare.

“Impreviziunile legislative sau deterioarea rapidă a deficitului fiscal ar putea afecta, de asemenea, mediul de afaceri din România, precum și deciziile de investiții”, potrivit Executivului de la Bruxelles.

Comisia notează, totodată, că o eventuală consolidare a politicilor fiscale, deși necesară,  va duce, în primă fază, la încetinirea creșterii economiei.

viewscnt
Afla mai multe despre
comisia europeana
crestere economica
crestere pib
estimari
prognoza iarna
deficit
politici fiscale