Comisia Europeană cere Irlandei să recupereze de la Apple taxe de până la 13 miliarde de euro

scris 30 aug 2016

Comisia Europeană cere Irlandei să recupereze de la Apple taxe de până la 13 miliarde de euro plus dobânzi, întrucât compania americană ar fi beneficiat de avantaje fiscale ilegale în perioada 2003-2014, relatează Bloomberg.

Cea mai bogată companie din lume a beneficiat de un ”tratament fiscal selectiv” în Irlanda, care i-a conferit un avantaj semnificativ față de alte companii, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene, care aplică astfel cea mai mare amendă în urma investigațiilor din ultimii trei ani referitoare la facilitățile fiscale oferite de unele state europene unor companii americane importante. Amenda a fost stabilită în urma unor investigații care au durat aproximativ trei ani.

Urmărește-ne și pe Google News

„Statele membre nu pot acorda beneficii fiscale selectiv - acest lucru este ilegal potrivit legislației din domeniul ajutoarelor de stat. Investigația Comisiei a conchis că Irlanda a acordat Apple beneficii fiscale incorecte, ceea ce a permis companiei să plătească taxe substanțial mai mici decât alte companii, pe parcursul multor ani”, afirmă în comunicat comisarul pentru Concurență Margrethe Vestager.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Potrivit executivului european, gigantul american a plătit în statele europene un impozit de profit infim în perioada în care a beneficial de avantajele fiscale menționate, de 1% în 2003 și de doar 0,005% în 2014.

Apple și guvernul irlandez au anunțat anterior că vor contesta decizia Comisiei Europene.

Sursa: Comisia Europeană

Sursa: Comisia Europeană

Apple nu este însă un caz singular.  CE a început în iunie 2013 să investigheze practicile statelor membre UE în materie de soluții fiscale anticipate. În octombrie 2015, Comisia a decis că reducerile fiscale acordate companiilor Starbucks și Fiat Crysler Automobiles de guvernele din Olanda și Luxemburg constituie ajutor de stat ilegal și a cerut celor două state să recupereze între 20 și 30 milioane de euro în cazul fiecărei companii. Cele două state, Olanda și Luxemburg, au contestat  în instanță solicitarea Comisiei.

Totodată, peste 35 de companii multinaționale, printre care numărul unu mondial pe piața berii, Anheuser-Busch InBev (AB InBev), trebuie să ramburseze Belgiei impozite neachitate de aproximativ 700 milioane de euro, potrivit unei decizii a CE privind facilitățile fiscale acordate companiilor de către statul belgian.

viewscnt
Afla mai multe despre
apple
taxe
irlanda
comisia europeană