Comisia Europeană anchetează Merck, Sigma-Aldrich, GE și Canon pentru încălcarea legislației privind fuziunile și achizițiile. Amenzile pot ajunge la 10% din afacerile globale

Comisia Europeană anchetează Merck, Sigma-Aldrich, GE și Canon pentru încălcarea legislației privind fuziunile și achizițiile. Amenzile pot ajunge la 10% din afacerile globale
scris 6 iul 2017

Comisia Europeană investighează Merck, Sigma-Aldrich, General Electric (GE) și Canon pentru presupuse încălcări ale legislației UE din domeniul fuziunilor și achizițiilor. GE, Merck și Sigma-Aldrich sunt acuzate că au transmis informații inexacte sau înșelătoare autorităților de la Bruxelles, în timp ce Canon este anchetată pentru că ar fi preluat divizia de echipamente medicale a Toshiba înainte să notifice și să obțină aprobarea Comisiei.

Cele patru companii ar putea fi amendate cu echivalentul a 1% până la 10% din afacerile anuale obținute la nivel global.

Urmărește-ne și pe Google News

Investigațiile vizează eventualele încălcări ale legislației europene privind fuziunile dintre companii și nu influențează deciziile Comisiei privind aprobarea fuziunilor, decizii care rămân în vigoare, precizează CE într-un comunicat.

Merck/Sigma-Aldrich

Prima dintre cele trei investigații anunțate astăzi de Comisie vizează preluarea companiei americane din sectorul tehnologiei și științei Sigma-Aldrich de către grupul farmaceutic german Merck în schimbul a 17 miliarde de dolari, cea mai mare tranzacție din istoria Merck.

Comisia Europeană a aprobat achiziția Opel de către Peugeot. Mai este așteptat avizul pentru achiziția GM Financial de către BNP Paribas și PSA CITEȘTE ȘI Comisia Europeană a aprobat achiziția Opel de către Peugeot. Mai este așteptat avizul pentru achiziția GM Financial de către BNP Paribas și PSA

Bruxelles-ul a fost notificat cu privire la tranzacție în aprilie 2015, aceasta fiind aprobată câteva săptămâni mai târziu, cu condiția ca cele două companii să vândă anumite active aparținând Sigma-Aldrich.

“Concluzia preliminară este că Merck și Sigma-Aldrich nu au transmis informații importante privind un proiect inovator, relevant pentru anumite laboratoare chimice care au făcut obiectul analizei Comisiei. Dacă acest proiect ar fi fost dezvăluit în mod corespunzător, atunci el ar fi fost inclus în pachetul de măsuri corectoare, deorece proiectul în cauză era strâns legat de operațiunile la care (Merck și Sigma-Aldrich) urmau să renunțe, având potențialul de a majora substanțial vânzările”, se arată în comunicat.

Comisia notează că Merck a agreat între timp să licențieze tehnologia în cauză companiei Honneywell, cumpărătorul afacerii vizate de obiecțiile referitoare la fuziunea cu Sigma-Aldrich.

“Prin urmare, Honeywell deține acum tehnologia pe care ar fi trebuit să o primească împreună cu afacerea cumpărată, însă cu o întârziere de aproape un an și doar din cauză că Bruxelles-ul a fost informat cu privire la această problemă de o terță parte”, potrivit Comisiei.

EXCLUSIV Romsys, cea mai mare insolvență IT, a început să vândă mașini pentru a achita din datoriile către stat. Nu a reușit să vândă decât jumătate din mașinile licitate CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Romsys, cea mai mare insolvență IT, a început să vândă mașini pentru a achita din datoriile către stat. Nu a reușit să vândă decât jumătate din mașinile licitate

Dacă ancheta Comisiei va arăta că Merck și Sigma-Aldrich au transmis informații inexacte sau înșelătoare, în mod intenționat, sau din neglijență, atunci cele două companii ar putea fi amendate cu sume egale cu până la 1% din cifra de afaceri globală.  

Merck a raportat vânzări de 15,02 miliarde de euro pentru 2016. Sigma-Aldrich a obținut venituri de 2,78 miliarde de euro în 2014, cu un an înainte să fie preluată de Merck.

General Electric/LM Wind

Tranzacția de 1,5 miliarde de euro prin care General Electric a preluat LM Wind Power, producător danez de palete pentru turbine eoliene, face și ea obiectul unei anchete a Comisiei.

GE a transmis date eronate sau înșelătoare când a notificat Comisia despre tranzacție, omițând să dezvăluie informații referitoare la activitățile din domeniul cercetării și dezvoltării, precum și la cele privind dezvoltarea unui produs specific.

Lipsa acestor informații a avut consecințe nu doar în ceea ce privește analiza Comisiei referitoare la achiziția LM Wind de către GE, ci și în cazul achiziției Gamesa de către Siemens, arată Comisia, care precizează că informația omisă era necesară pentru a evalua corespunzător mediul concurențial din sectorul european al turbinelor eoline.

Uniunea Europeană este aproape să aplice o nouă amendă record pentru Google CITEȘTE ȘI Uniunea Europeană este aproape să aplice o nouă amendă record pentru Google

Inițial, GE a notificat Comisia despre achiziția LM Wind în ianuarie. Compania americană și-a retras notificarea pe 2 februarie, după care, pe 13 februarie, a transmis o nouă înștiințare, de această data incluzând informațiile despre proiectul privind dezvoltarea unui nou produs.

Comisia a dat undă verde tranzacției pe 20 martie, fără să impună condiții.

La fel ca Merck și Sigma-Aldrich, GE ar putea fi amendată cu până la 1% din cifra de afaceri globală, care anul trecut s-a situat la 123,7 miliarde de dolari.

Canon/Toshiba Medical Systems Corporation

Cea de a treia anchetă privește preluarea Toshiba Medical Systems, divizia de echipamente medicale a conglomeratului nipon Toshiba, pentru care producătorul de dispozitive foto-video, copiatoare și aparatură medicală Canon a plătit, în martie anul trecut, aproximativ 5,3 miliarde de euro.

Canon a încălcat legislația UE, implementând tranzacția înainte de a notifica și obține aprobarea Comisiei, se precizează în comunicat.

Comisia a fost informată cu privire la tranzacție în august 2016, achiziția fiind aprobată o lună mai târziu.

Firmele care exploatează lemn scapă deocamdată de o nouă taxă pentru infrastructură CITEȘTE ȘI Firmele care exploatează lemn scapă deocamdată de o nouă taxă pentru infrastructură

Potrivit Comisiei, Canon a implementat o schemă în două etape pentru achiziția Toshiba Medical Systems, cu ajutorul unui cumpărător intermediar, ceea ce i-a permis, practic, să preia compania înainte de obținerea autorizațiilor relevante.

În prima fază, intermediarul a plătit 800 de euro pentru 95% din acțiunile Toshiba Medical Systems, în timp ce Canon a plătit 5,28 miliarde de euro pentru restul de 5% și opțiunea de a cumpăra participația intermediarului. Această etapă a fost realizată fără ca Bruxelles-ul să fie notificat și să își dea acordul, arată Comisia.

Dacă ancheta va releva că tranzacția a fost, în fapt, implementată înainte de notificarea Comisiei și adoptarea deciziei cu privire la achiziția Toshiba Medical Systems, atunci Canon ar putea fi amendată cu o sumă de până la 10% din afacerile anuale la nivel global.

Vânzările Canon au scăzut cu 10% anul trecut, la 29,32 miliarde de dolari.

viewscnt
Afla mai multe despre
comisia europeana
investigatii
fuziuni
merck
general electric
canon