Chimcomplex Borzești a preluat active ale fabricii de celuloză și hârtie Someș Dej și pregătește achiziția activelor funcționale ale combinatului Oltchim, cu intenția de a forma Compania Română de Chimie (CRC). Chimcomplex este controlată de omul de afaceri Ștefan Vuza, iar Someș Dej face parte tot din grupul Serviciile Comerciale Române deținut de Vuza.
În ianuarie 2013, producătorul de celuloză și hârtie Someș Dej a intrat în insolvență, iar ulterior a fost decis falimentul.
Platforma Someș cuprinde 40 hectare de teren și construcții industriale, la care se adauga serviciile adiacente: stații tratare ape, stații electrice, depozite, depou CFR, infrastructura rutieră.
Acum, Chimcomplex a anunță că a preluat active ale fabricii Someș și că pregătește și cumpărarea Oltchim pentru noi afaceri in domeniul chimiei sării, constituind astfel Compania Romană de Chimie pe aceste trei centre logistice distribuite național.
''Pe direcția afacerilor specifice fostului combinat Someș, respectiv producția de celuloză și hârtie, echipa de management Chimcomplex a finalizat negocierile cu un partener de specialitate din domeniu, iar după un an de investiții va reporni, împreună cu acesta, în prima etapă, fabrica de hârtie unde va angaja în total, pe ambele divizii, 400 salariați'', a transmis compania.
Combinatul din Râmnicu Vâlcea a fost scos la vânzare oficial, pe bucăți, prin nouă pachete de active. Și grupul PCC, acționar minoritar al Oltchim, a anunțat că va participa la privatizarea combinatului chimic din Râmnicu Vâlcea, depunând oferte pentru toate pachetele de active scoase la vânzare.
Compania a intrat în insolvență în ianuarie 2013, după privatizarea eșuată cu Dan Diaconescu din 2012.
Statul, care deține 54,8% din acțiunile companiei, a mai încercat privatizarea Oltchim, dar fără succes. La ultimul termen, din decembrie 2014, niciun investitor nu și-a exprimat interesul să preia compania.
Oltchim Râmnicu Vâlcea (simbol bursier OLT) a realizat un profit net de 18,5 milioane lei (4,1 milioane euro) în primul semestru al acestui an și vânzări de 378,1 milioane lei (84 milioane euro), în creștere cu 4% față de aceeași perioadă a anului trecut.
La 30 iunie 2016, Oltchim SA înregistra datorii totale în valoare de 1,35 miliarde lei. Combinatul are în prezent circa 2.000 de salariați.
Oltchim este singurul producător din România de clor și polieter polioli și exportă aproximativ 70% din producție.