ASF înființează, cu Finanțele, o contraparte centrală națională, după retragerea BVB din proiect. Autoritatea ar putea investi 5 milioane euro

ASF înființează, cu Finanțele, o contraparte centrală națională, după retragerea BVB din proiect. Autoritatea ar putea investi 5 milioane euro
scris 26 sep 2016

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a hotărât, în ședința din 21 septembrie 2016, lansarea unei contrapărți centrale naționale (CCP) împreună cu Ministerul Finanțelor, care să ofere servicii de compensare pentru toate piețele și instrumentele financiare din România, în condițiile în care Bursa de Valori București (BVB) a hotărât să se retragă.

O entitate de tip CCP este are forma unei societăți pe acțiuni și își asumă riscul de credit al contrapartidei pentru toate tranzacțiile încheiate de instituțiile financiare compensate prin respectiva CCP.

Urmărește-ne și pe Google News

Noua entitate ar trebui să-și asume rolul de contraparte centrală pentru tranzacții cu derivate efectuate în cadrul piețelor reglementate, precum și tranzacții extrabursiere, dar și pentru tranzacții spot (cu livrare imediată) cu acțiuni, obligațiuni și titluri de stat.

EXCLUSIV ASF este în control la Asirom CITEȘTE ȘI EXCLUSIV ASF este în control la Asirom

La începutul acestui an, ASF a decis să retragă BVB autorizația pentru piața reglementată la termen (piața derivatelor), care nu mai funcționează din 2013 tocmai din cauza lipsei unei CCP, arată news.ro.

BVB s-a retras din acest proiect și a preferat să colaboreze cu CCP-ul din Atena, Grecia.

Proiectul promovat de ASF are în vedere o structură de acționariat în care să fie inclus statul român, prin Ministerul Finanțelor, formulă întâlnită în Polonia și Croația, și alte entități implicate în operațiuni de tranzacționare.

”În acest sens, consiliul ASF ia în considerare alocarea unei sume de 3-5 milioane euro din excedentul realizat în ultimii doi ani pentru capitalizarea noii entități, însă prin intermediul Ministerului Finanțelor, în condițiile în care ASF nu poate fi acționar al CCP. Pentru realizarea acestei operațiuni va fi necesară elaborarea unui proiect de lege de către Ministerul Finanțelor”, se arată în comunicat.

În prezent, la nivelul Uniunii Europene sunt autorizate 19 contrapărți centrale în 13 țări, dintre care patru în Europa Centrală și de Sud-Est – Austria, Grecia, Ungaria și Polonia.

Potrivit unei analize realizate de ASF, în toate CCP-urile din regiune statul are dețineri directe, de peste 50%, în timp ce la toate CCP-urile din Europa bursele de valori au dețineri consistente.

UPDATE EXCLUSIV Brokerii nu mai vând RCA de 24 de ore. Sistemul CEDAM a picat. City și Euroins l-au blocat cu sute de mii de interogări trimise inclusiv noaptea. Nu este exclus un atac informatic. Peste 4 milioane de interogări în 24 de ore CITEȘTE ȘI UPDATE EXCLUSIV Brokerii nu mai vând RCA de 24 de ore. Sistemul CEDAM a picat. City și Euroins l-au blocat cu sute de mii de interogări trimise inclusiv noaptea. Nu este exclus un atac informatic. Peste 4 milioane de interogări în 24 de ore

Absența unei asemenea instituții poate afecta capacitatea de gestionare a stabilității sistemului financiar în cazul unui șoc financiar și duce la imposibilitatea accesării pieței financiare românești de către marile bănci și firme de investiții, potrivit ASF.

Acestea din urmă condiționează tranzacționarea de instrumente financiare românești de existența contrapărții centrale pentru gestionarea riscului de credit.

Proiectul înființării unei CCP rămâne deschis cooptării în structura acționariatului unor instituții naționale și internaționale, precum BVB, Bursa de șa Sibiu (SIBEX), Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) sau instituția membră a grupului Băncii Mondiale, International Finance Corporation (IFC).

viewscnt
Afla mai multe despre
asf
bursa