Peste 70 dintre cei în jur de 80 de angajați ai agenției de turism Mareea și-au dat demisia din firmă, cei mai mulți înainte ca aceasta să fi cerut insolvența, au declarat pentru Profit.ro surse din piață. Rămasă fără licența de funcționare, agenția a închis toate cele 14 sedii, iar unul dintre planurile de redresare ale proprietarului presupune mutarea vânzărilor pe online.
Cu câteva săptămâni înainte de intrarea agenției în colaps, la începutul lunii septembrie, angajații au început să plece. Neplătiți de două luni, mulți dintre ei și-au găsit de lucru la firme concurente ale Mareea, printre care TUI Travel Center/Eurolines, Paralela 45 și Accent Travel. "Mareea, cât a funcționat, a fost o agenție puternică, cu angajați valoroși, și din motivul acesta celelalte agenții s-au <<bătut>> pe ei", au spus sursele citate.
Acum, agenția mai are în jur de zece angajați rămași din cei peste 80, iar aceștia mai "lucrează" încă la sediul central. După ce Autoritatea Națională pentru Turism (ANT) a retras licența de funcționare a agenției, aceasta este practic închisă, neputând vinde vacanțe sau bilete de avion. Mareea a contestat măsura autorității, dar nu a primit încă un răspuns favorabil.
Prin piața de turism se spune că, odată intrată în insolvență, cu turiști rămași și fără banii plătiți, și fără vacanțe, o agenție are șanse mici să revină în piață. Unii dintre proprietarii agențiilor care, în ultimii 20 de ani, au intrat în insolvență, au renunțat la brandurile respective și au deschis alte agenții, "curate", cu care au încercat să continue activitatea.
Potrivit surselor citate, proprietarul Mareea ar intenționa să mute mare parte din activitatea agenției pe segmentul online.